Telegram Web Link
هفتاد سال پس از قیام ملی سی‌ام تیر باز هم با استبداد روبه‌رو هستیم

در روز سی‌ام تیر ۱۳۳۱ ملت ایران برای دفاع از آزادی و حاکمیت ملی و استقلال و در حمایت از رهبر جنبش استقلال‌طلبانه و آزادی‌خواهانه ملت ایران، دکتر محمد مصدق، پای به عرصه قیامی ملی و تاریخی گذاشت. ملّت با نثار خون خود موجب تداوم نهضت ملی ایران گردید. سی‌ام تیر نقطه عطفی تاریخی در حیات سیاسی کشور ما و حاوی درس‌هایی آموختنی و عبرت‌آموز از غیرت و شجاعت ملت ماست.
جبهه ملی ایران روز ۳۰ تیر ۱۳۳۱ را برای مقابله با استبداد وابسته و حمایت از مصدق اعتصاب عمومی اعلام کرد و از مردم فراخوان نمود که به پشتیبانی از مصدق برخیزند. بدین‌سان قیام خونین سی‌ام تیر با تعداد زیادی کشته و مجروح رقم خورد. عصر همان روز دولت ۵ روزه قوام‌السلطنه ساقط شد و مصدق با خواست و اراده ملت بر اریکه قدرت بازگشت. گرچه توطئه‌ها متوقف نگردید و سرانجام یک سال و اندی بعد کودتای بیگانه ساخته ۲۸ مرداد ۳۲ به حاکمیت ملی و آزادی و استقلال در ایران پایان داد
جای بسی دریغ و تأسف است، که پس از گذشت هفتاد سال از سرکوب خونبار استبدادی سی‌ام تیر ماه، همچنان جامعه‌ی ایران شاهد استبداد و دیکتاتوری و تشدید موج سرکوب دگراندیشان آزادی‌خواه و فرهیخته‌ای است، که در مسیری مدنی، مشفقانه با انگیزه‌ای میهن‌گرایانه و آزادی‌خواهانه زبان به نقد و اعتراض گشوده و در برابر فجایع اجتماعی سکوت پیشه نساخته‌اند. در روزهای اخیر از یکسوی پژوهشگری چون دکتر سعید مدنی، جامعه‌شناس دردمندی که پیوسته دغدغه عدالت اجتماعی را داشته و اعتلای ایران را در آرمان‌های دکتر محمد مصدق بازجسته است، بازداشت می‌شود، از دیگر سوی کوشندگان صدیق عرصه‌ی حقوق بشری و تلاشگران شریف مدنی و نیز صنفی از جمله نرگس محمدی، مصطفی تاج‌زاده، کیوان صمیمی، محمد حبیبی، و رضا شهابی و نیز هنرمندانی چون جعفر پناهی، محمد رسول‌اف و مصطفی آ‌ل‌احمد به بند و زندان گرفتار می‌آیند. شماری از مادران دادخواه و بازنشستگان و فعالان کارگری، صنف معلمان و بازنشستگان نیز از این موج تعدی در امان نمانده‌اند و به جای پاسخ منطقی و رسیدگی به ظلمی که بر آنان رواداشته شده است، دستگیر و زندانی شده‌اند. گروهی از حقوقدانان و وکلا چون آرش کیخسروی به احکام سنگین قضایی محکوم می‌گردند. این در حالی است که پرونده‌های کلان اقتصادی و امنیتی و جاسوسی که تهدیدی ملی از سوی کشورهای بیگانه است، همچنان گشوده مانده و در هاله‌ای از ابهام است، اما فرزندان پاک نهاد این کهن بوم و بر محبوس می‌شوند. جبهه ملی ایران همنوا با آحاد ملت ایران خواهان پایان دادن به نقض موازین حقوق بشری و آزادسازی همه زندانیان سیاسی و تشکیل محاکم عادلانه برای ناقضان حقوق مدنی و منافع ملی است. بی‌گمان یکی از بزرگ‌ترین درس‌های قیام ملی سی‌ام تیرماه آن است، که تنها با استقرار قانونی دموکراتیک در پرتو گفتمانی مبتنی بر موازین حقوق بشری منافع ملی ایران در برابر قدرت‌های متعدی و مداخله‌گر حفظ می‌شود. و کشتی طوفان‌زده این مرز و بوم به ساحل امن رهنمون می‌گردد.

هیأت رهبری-اجرائی جبهه ملی ایران
تهران – سی‌ام تیر ماه ۱۴۰۱

@Jebhemelli

http://jebhemeliiran.org/?p=2993
برگزاری مراسم هفتادمین سالگرد قیام ملی ۳۰ تیر

عصر روز پنجشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۱ عده‌ای از اعضای شورای مرکزی همراه تعدادی از کادرهای تشکیلاتی جبهه ملی ایران بر سر مزار شهدای گرانقدر سی‌ام تیر در ابن‌بابویه حضور یافته و مزار شهدای روز سی‌ام تیر ۱۳۳۱ را در هفتادمین سالگرد این قیام ملی گلباران کردند. در مراسمی که بر سر مزار شهدای ۳۰ تیر برگزار شد، ابتدا صدای رهبر نهضت ملی ایران دکتر محمد مصدق در مورد قیام ملی سی‌ام تیر پخش شد و بعد سرود جاودانی «ای ایران» به طور دسته‌جمعی هم‌خوانی گردید. در این مراسم خانم الهه امیرانتظام و آقایان دکتر بهروز برومند، دکتر محسن فرشاد یکتا، دکتر حسین مجتهدی و دکتر حسین موسویان سخنانی در مورد قیام ملی سی‌ام تیر ایراد نمودند. حاضران همچنین بر سر مزار دکتر حسین فاطمی، دکتر غلامحسین صدیقی و غلام‌رضا تختی حضور یافته و نسبت به این شخصیت‌های ارجمند ملی ادای احترام نمودند.

تهران - ۳۱تیرماه ۱۴۰۱
روابط عمومی جبهه ملی ایران
Payam JMI 216.pdf
260.9 KB
نشریه پیام جبهه ملی ایران / شماره ۲۱۶ / ۸ امرداد ۱۴۰۱ / @Jebhemelli
🔰 نگاهی به انقلاب مشروطه ایران

چهاردهم مرداد ۱۴۰۱، یکصد و شانزدهمین سالگرد انقلاب مشروطیت ایران است. انقلابی که ملت بزرگ ایران با فداکاری بسیار و نثار خون خود جهت تحقق مردم سالاری و برقراری حاکمیت ملی در آن گام نهاد. وقوع انقلاب مشروطه در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ مهمترین رخداد سیاسی تاریخ ایران معاصر محسوب می‌شود. این رویداد عظیم سیاسی باعث شد تا ایرانیان به اهمیت آزادی و استقلال و وضع قانون برای جلوگیری از سقوط کشور به ورطه فساد و نابودی پی ببرند. ریشه‌های تاریخی و مردمی جنبش مشروطیت را نمی توان از یکدیگر تفکیک کرد و دراین راستا ریشه‌های انقلاب مشروطه ایران را می توان به شرح زیر بر شمرد:

نخست، تاثیرتحولات شگرف و بزرگی که در اروپا پس از قرن هیجدهم و در دوران رنسانس آغاز گردیده و در این قاره تغییرات شگرفی را پیش آورده بود. در زمانی اندک کشورهای اروپایی یکی پس از دیگری به قانون اساسی، پارلمان، احزاب و مطبوعات آزاد دست یافتند. و درکنار آن‌ها با دست‌یابی به تکنولوژی جدید، در جاده ترقی و توسعه پیش تاختند. اگرچه این تحولات در غرب تاثیرمستقیم و سریعی بر جامعه و حاکمان ایران نداشت، اما جرقه‌ای ایجاد کرد و شعله‌ای را بر افروخت.

دوم، سلسه تحقیر‌های تاریخی ناشی از شکست ایران درجنگ با روسیه درزمان فتحعلیشاه و انگلستان در ادوار ناصرالدین شاه و محمد شاه و پذیرش قراردادهای ننگینی چون گلستان و ترکمنچای، و پاریس و مجموعه امتیازات تجاری و دیپلماتیک چون کاپیتولاسیون را از دیگر عوامل زیربنائی شکل‌گیری انقلاب مشروطیت می‌توان برشمرد.

سوم، امتیاز‌هایی که ناصرالدین شاه برای تامین هزینه سفرهایش به اروپا به دول بیگانه داده بود باعث خشم و خروش مردم شد. امتیاز‌هایی چون امتیاز توتون و تنباکو از این دست بود. اگر چه میان فئودال‌های داخلی و امپریالیست‌های خارجی اتحاد و پیوند نامیمونی وجود داشت، حضور بیگانگان و استثمار منابع کشور برای بسیاری از توده ها خوشایند نبود. این عوامل باعث افزایش شورش‌های دهقانی علیه فئودال‌ها وافشاگری نویسندگان روشنفکر علیه شاه مستبد می‌شد.

چهارم، تاثیرات انقلاب فرانسه و بویژه انقلاب ۱۹۰۵ روسیه از دیگر عوامل زمینه‌ساز و ریشه‌ای جنبش مشروطیت بودند. مبارزات انقلابیون روس از ریشه‌های کلیدی بود که ایده مشروطه خواهی در میان ایرانیان را ایجاد کرد. علت آن بود که درسال‌های آغازین قرن بیستم هزاران کارگر ایرانی در قفقاز و باکو مشغول کار بودند و بسیاری از آن‌ها در اعتصابات کارگری شرکت می‌کردند. ازطرفی سالانه حدود ۱۰۰ هزار کارگر، ایران را به مقصد روسیه ترک می‌کردند.

به موازات ریشه های چهارگانه انقلاب مشروطیت، هم چنین باید از روشنفکران اثر گذاری مانند میرزاملکم خان، آخوندزاده، طالبوف و مستشارالدوله یاد کرد که با انتشارروزنامه و کتاب، در داخل و خارج از کشور شروع به فرهنگ‌سازی در جامعه ایران و آشنا کردن مردم به حقوق اولیه و انسانی خود نمودند.انقلاب مشروطیت ایران رهبر فردی مشخصی نداشت. صدها انجمن و شخصیت آزادیخواه در هدایت آن سهیم بودند. انقلاب مشروطیت در زمانی به پیروزی رسید که در هیچیک از کشورهای منطقه اثری از دموکراسی، قانون اساسی، احزاب و مطبوعات دیده نمی شد. اما هزاران دریغ و افسوس که هیچیک از چهار پادشاه پس از انقلاب مشروطیت به قانون اساسی و موازین دموکراسی و حاکمیت ملی وفادار نماندند. با نام و ظاهر مشروطیت به سان حکومت مطلقه پادشاهان قبل از انقلاب مشروطیت، حکومت فردی و استبدادی برقرار کردند و به سلطنت مشروطه گردن ننهادند. نتیجه این عملکردها آن که ملت ایران، هفتاد و دو سال پس از انقلاب مشروطیت به امید کسب آزادی و استقلال و استقرار حاکمیت ملی به طرف انقلاب بهمن ۵۷ سوق داده شد. انقلابی که متاسفانه باز هم حکومت استبدادی فردی به شکل سابق را تداوم بخشید و فقط نام و ظاهر آن تغییر کرد. انقلابی که نتایج سخیف و زیان بار آن برای همگان روشن است و امروز بر هیچکس پوشیده نیست.

جبهه ملی ایران اعتقاد دارد که برای اعتلای وطن و ساختن ایران پیشرفته و ملتی مرفه و سر افراز باید از تاریخ آموخت و از آنچه گذشته پند گرفت و عبور کرد و چشم به آینده دوخت. هیچ راهی جز استقرار حاکمیت ملی، آزادی، استقلال، حفظ یک پارچگی میهن، جدایی دین از حکومت و نظام برخاسته از انتخاب و رای آگاهانه مردم در شرایط دموکراتیک وجود ندارد.

هیات رهبری-اجرایی جبهه ملی ایران
تهران — ۱۴ مرداد ماه ۱۴۰۱ خورشیدی


🆔️ @JMI_Official
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مهمترین شباهت‌های شرایط امروز ایران با عصر مشروطه در چیست؟
گفت‌وگو با حسین موسویان، رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران
@iranintltv
خسارات سیل‌های اخیر نتیجه‌ی اقدامات غیرعلمی و کارشناسی‌نشده و سوء مدیریت کشور

پدیده‌ای به نام «مانسون تابستانی» که ازاختلاف دمای خشکی با آب و هوای اقیانوسی همسایه یعنی اقیانوس هند ایجاد می‌شود سامانه‌ی بارشی پرفشاری ایجاد می‌کند که تابستان امسال بیش از ۲۰ استان ایران به‌ویژه نواحی جنوبی و مرکزی کشور را درگیر کرد. کشورهایی که با این پدیده آشنا هستند و ازحکومت‌های دلسوز و مردمی و دارای برنامه برخوردارند، از بارش‌های سنگین آن در جهت ذخیره‌ی منابع آبی زیرزمینی و اقتصاد خود به‌ویژه بخش کشاورزی استفاده می‌کنند که نمونه مشهور آن توسعه کشت برنج و چای در شبه‌قاره هند است.
ایران برخی سال‌ها در معرض نفوذ این جبهه‌ی هوایی پرفشار قرار می‌گیرد و حکومت جمهوری اسلامی به طور کلی هیج نوع سیاستی در برابر این بارش‌ها و به طور کلی مدیریت مناسب منابع آبی ندارد. به همین دلیل علاوه بر تجربه‌ی طولانی دوره‌های خشکسالی با پدیده‌ی تخلیه منابع آبی روبه‌رو هستیم و در کنار این مدیریت نادرست، برداشت بی‌رویه‌ی منابع آبی، با تخریب‌های متعدد مسیل‌ها و محیط طبیعی و ساخت و سازهای نادرست هم به جهت قطع مسیر مسیل‌ها و هم عدم رعایت استحکام سازه‌ای روبه‌رو هستیم؛ که ضایعات جبران‌ناپذیر جانی و مالی برای هم‌وطنانمان دربر دارد. متأسفانه لایروبی رودخانه‌های فصلی هم به فراموشی سپرده شده و این درحالی‌ست که این رودخانه‌ها و نهرها در جریان بارش‌های مختلف و یا استفاده نادرست در هدایت فاضلاب با انسداد روبه‌رو شده‌اند و هنگام بارش‌های سیل‌آسا، قادر به هدایت جریان سیلاب نیستند. بارش‌های تابستانی سال ۱۴۰۱ خسارت‌های عمده‌ی جانی و مالی برجای گذاشت. بر اساس اخرین آمار رسمی حدود ۷۰ نفر از هم‌وطنان جان خود را از دست دادند و تعداد زیادی نیز مفقود شده‌اند که آمار روشنی در مورد آن‌ها وجود ندارد. به احتمال زیاد جزء کسانی هستند که جان خود را از دست داده‌اند. همچنین وزارت جهاد کشاورزی حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی برآورد کرده است. حدود ۲۰ هزار واحد مسکونی خسارت دیده و برخی مناطق گردشگری و بافت‌های تاریخی نیز آسیب دیده است
هنوز رقم دقیق و جامعی از میزان خسارت‌ها ارائه نشده، اما آن‌چه‌که روشن است این ارقام حداقلی و به قیمت‌های روز است. با توجه به فقدان سیستم تخصیص سریع جبران‌های هزینه‌ای به آسیب دیدگان و تورم پرشتاب موجود در اقتصاد، ارزش این خسارت‌ها مرتباً در حال افزایش و در صورت تأخیر در پرداخت‌ها و با فرض تخصیص، قدرت جبرانی آن‌ها به سرعت کاهش می‌یابد. به عبارت دیگر آسیب‌دیدگان با محدودیت‌های مالی شدیدتری نیز روبه‌رو خواهند گردید. تجارب قبلی نیز از عدم تخصیص به موقع و تحمیل هزینه‌ی جبران خسارت‌ها به مردم حکایت دارد. این درحالی‌ست که جبران این خسارت‌ها از محل صندوق بیمه‌ی همگانی و پرداختی مردم بر روی قبوض برق صورت می‌گیرد. البته مواردی از خسارت‌ها مانند خسارت خودروها درصورتی‌که پوشش بدنه‌ی حوادث طبیعی نداشته باشند از شمول این موارد خارج می‌شود. نکته‌ی مهم این‌که مقایسه خسارت وارد شده با اعتبارات عمرانی سال ۱۴۰۱ حداقل رقمی حدود ۱۰ درصد اعتبارات عمرانی را دربر می‌گیرد. البته می‌توان این رقم را تا حدود ۲۰ درصد هم در نظر گرفت. البته سابقه تخصیص واقعی اعتبارات عمرانی بسیار کم‌تر از مبالغ مصوب است.
به عبارت دیگر میزان خسارت سیل را با سهمی بزرگ‌تر نسبت به اعتبارات عمرانی باید در نظر گرفت. همچنین مقایسه دیگر بودجه ۱۱۲ هزار میلیاردی بخش کشاورزی است که خسارت برآوردی اوّلیه نزدیک ۱۰ درصد این رقم است. اعتبارات صندوق بیمه‌ی همگانی نیز حدود ۶۸ میلیارد تومان است که حداقل برآورد خسارت ۲۰ درصد اعتبارات این صندوق را پوشش خواهد داد. بدیهی است در طول سال خسارت‌های متعدد دیگری ایجاد شده و می‌شود که در عمل صندوق را با کسری منابع مواجه می‌کند. مقایسه‌های موجود نشان می‌دهد که کشور به دلیل فقدان زیرساخت‌های مناسب و تخریب بلندمدت منابع طبیعی تنها در عرض چند ساعت و یا چند روز مواجه با چه خسارت‌هایی می‌شود. ابعاد این خسارت‌ها به دلیل تأخیرهای متعدد که اقدامات جبرانی، خسارت‌های مضاعفی را نیز در پی دارد. به طور مثال بازگشت روستاها به چرخه‌ی تولید و یا بازار نهاده‌ها و سایر امور مرتبط را با دشواری روبه‌رو می‌کند. خسارت دفعی سیل با خسارت تأخیر در جبران معمولاً همراه است و می‌توان شاهد اختلالات زنجیره‌ی تولید در دوره‌‌ی زراعی بعدی باشیم. با توجه به هشدارهای متعدد در زمینه‌ی ورود سامانه‌های بارشی جدید تا پایان مردادماه، احتمال افزایش خسارت‌ها نیز وجود دارد. با این‌حال آن‌چه اهمیت دارد علاوه بر رعایت استانداردهای ساخت و ساز درهمه‌ی مستحدثات از جمله بناهای مسکونی، راه‌ها، پل‌ها و سدهای خاکی و ... ضرورت آزادسازی مسیر رودخانه‌ها و انهار به علاوه طرح‌های آبخوان‌داری به شدت احساس می‌شود.
اگر سیاست روشنی در این موارد دنبال شود بارش‌های مانسون تابستانی، حجم مناسبی آب وارد مخازن سطحی و زیرسطحی کشور خواهد کرد و دست‌کم از کویری شدن بیش‌تر جلوگیری خواهد نمود. سیل اخیر، چهره‌ی تخریب بی‌حساب و کارشناسی‌نشده طبیعت را عریان کرد و نشان داد خشکسالی و از بین بردن پوشش گیاهی، باران چند میلیمتری را چگونه به تهدید تبدیل می‌کند
جبهه ملی ایران سنگین شدن این خسارات را ناشی از بی‌برنامگی و سوء مدیریت و ناتوانی حکومت در امدادرسانی به مردم می‌داند. ما به خانواده‌هایی که عزیزان خود را در جریان این سیل‌ها از دست داده‌اند، صمیمانه تسلیت می‌گوییم و با هم‌وطنان شریفی که در اثر بروز این حوادث اسفبار خانه و کاشانه و کشتزارشان از بین رفته عمیقاً اظهار هم‌دردی می‌کنیم. جبران این خسارات جانی به هیچ صورتی ممکن و میسر نیست. اما ما از مسئولان حکومتی می‌خواهیم که اندکی از بذل و بخشش‌های بیهوده خود که دور از منافع ملی است کاسته، و حداقل هرچه زودتر خسارات مالی وارد شده به هموطنان سیل‌زده را جبران نمایند.

هیأت رهبری-اجرائی جبهه ملی ایران
تهران-شانزدهم مردادماه ۱۴۰۱ خورشیدی

https://jebhemeliiran.org/?p=3027

@Jebhemelli
ریشه‌های کودتای ۲۸ مرداد

کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سرنگون کردن دولت ملی مصدق، همچون زخمی عمیق و التیام‌ناپذیر بر پیکر ایران نشسته و درد و عوارض آن فراموش‌شدنی نیست. آن کودتا ضربه‌ای بودکه تبعات ویرانگر آن هنوز هم پس از ۶۹ سال، گریبان ملت ایران را رها نکرده و آنچه از مصائب و دشواری‌ها و سیاه‌روزی‌ها که هم‌اکنون بر سر ملت ایران آوار گردیده نیز ریشه در آن کودتای شوم دارد. اگر آن کودتای ننگین صورت نمی‌گرفت، ملت ما گرفتار حوادث و رویدادهای بعد از آن نمی‌گردید و تاریخ این سرزمین به شکل کنونی رقم نمی‌خورد. ریشه‌ها و عوامل مؤثر در وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

اول-دولت ملی دکتر محمد مصدق که علی‌رغم میل قدرت‌های استعماری و هیأت حاکمه وابسته و فاسد ایران و تنها با حمایت ملت و با هدف ملی کردن نفت بر سر کار آمده بود، با برقراری دموکراسی و حاکمیت ملی و استقلال سیاسی و برداشتن گام‌هایی بلند در راه اعتلای کشور، الگویی از آزادی و استقلال را به کشورهای منطقه و سایر کشورهای جهان سوم نشان می‌داد که با تداوم منافع قدرت‌های سلطه‌گر بیگانه در تضاد کامل بود، لذا آنان به براندازی آن دولت ملی مصمم گردیدند.

دوم-خصومت تاریخی و دیریینه بین ایران و انگلیس که خود ریشه در ماهیت امپریالیستی و استعماری دولت بریتانیای کبیر داشت.

سوم-محور اصلي دعوای ايران و طرف انگلیسی كنترل بر فرايندهای اكتشاف، استخراج و فروش نفت بود به همین دلیل انگليس وامريكا با وجود آنكه در ظاهر خود را موافق با ملي شدن صنعت نفت ايران نشان می‌دادند، اما در واقع به هيچ وجه حاضر نبودند که كنترل فرايندهای فوق را از دست بدهند. به‌ویژه بدان دلیل که آنان نگران تحركات مشابه در سایر كشورهاي نفت خيز نيز بودند.

چهارم- اینکه، غربی‌ها درتوجیه عدم توافق با ایران به ویژگی‌های ملی ایرانی‌ها و شخصیت مصدق متوسل شدند. در سایه سیاست فوق آن‌ها تلاش کردند تا مصدق را فردی که سر و کله زدن با او بسیار دشوار بوده و غیرمنطقی، نامتعارف وخشک‌اندیش است، معرفی کنند و در این راستا  تلاش رسانه‌ای گسترده‌ای را در داخل و خارج از ایران برای تخریب شخصیت مصدق و یارانش کلید زدند.

پنجم- نگاه به عوامل داخلی است، دراین مورد می‌توان به فرایند مربوط به مجلس هفدهم که اکثر نمایندگان آن به روال همیشگی با دخالت ایادی هیأت حاکمه مثل ژاندارمری و پادگان‌های ارتش و مالکان بزرگ انتخاب شده بودند اشاره کرد؛ به دلیل همین دخالت‌ها، مصدق انتخابات آن مجلس را نیمه‌کاره متوقف کرده بود؛ این مجلس با توطئه‌هایی که برای براندازی دولت ملی طراحی می‌شد کاملاً همراهی می‌کرد و در جریان استعفای دکتر مصدق در ۲۵ تیر ۳۱ بلافاصله به قوام‌السلطنه برای نخست وزیری رای اعتماد داد که البته دولت ۵ روزه قوام با قیام ملی ۳۰ تیر ساقط گردید و مصدق به اریکه قدرت باز گشت. سرانجام هم در مردادماه ۳۲ و قبل از کودتا مصدق ناگزیر شد با برگزاری رفراندوم و پرسش از مردم در صدد انحلال آن مجلس برآید.
 
ششم- انگلیسی‌ها با برگزیدن كارشناسان خبره، شبكه غيررسمي در بطن نيروهاي مسلح به رهبري زاهدی، اخوي و ارفع و ترتیب دادن جلسات منظم سفارت با عوامل سرویس‌های اطلاعاتی انگلیس و آمریکا نظير شاپور ریپورتر، ارنست پرون، احمد هومن، سيدضياء و برادران رشیدیان و برخی روحانیون وابسته، زمینه‌های تسریع کودتا را فراهم کردند. ازطرف دیگر فشارهاي اقتصادي انگلیس و امریکا در قالب فشار بر بانك بين‌المللي، قطع كمك‌هاي امريكا به ايران، تحريم‌هاي بانكي و كشتيراني، زمینه‌ها رابرای براندازی مصدق آماده نمود.
 
هفتم- تحركات افراد منشعب شده از جبهه ملي مانند کاشانی،بقائی،مکی وحائری زاده عليه مصدق و ياران او با استفاده از تريبون مجلس و روزنامه هاي كثيرالانتشار واختلاف كاشاني و مصدق را می توان ازعوامل اصلی داخلی زمینه سازبراي كودتاگران دانست.
 
مجموعه عوامل فوق باعث شد تا به‌رغم درایت و هوشیاری فوق‌العاده دکتر مصدق در راستای انجام اصلاحات در كابينه پس از بازگشت از سفر لاهه به ايران، پيروزی خود را با يک رشته ضربات كوبنده به عوامل داخلی بیگانگان، شامل گرفتن مسئوليت وزارت جنگ و تغيير نام آن به وزارت دفاع، انتصاب سرتيپ رياحی به رياست ستاد ارتش، انتصاب اميني به وزارت دربار دنبال كند.
سرانجام باید روی کار آمدن ژنرال آیزنهاور در آمریکا در حدود اول بهمن ۳۱ و همراه شدن کامل دولت آمریکا با انگلیس، مرگ استالین دیکتاتور قدرتمند شوروی در نیمه اسفند ۳۱ و پیدا شدن فرصت مناسب برای غرب در دوران جنگ سرد را در آغاز حرکت کودتا مؤثر دانست. کودتایی که کاخ آمال و آرزوهای ملت ایران را برای داشتن آزادی و استقلال و پیشرفت و توسعه ویران نمود.

هیأت رهبری-اجرائی جبهه ملی ایران
تهران-۲۸ مرداد ۱۴۰۱

@Jebhemelli

https://jebhemeliiran.org/?p=3029
https://www.youtube.com/watch?v=03O1unzit68

پیامد های سیاست خارجی جمهوری اسلامی در منطقه

سخنرانان :
منصور فرهنگ: فعال سیاسی و استاد روابط بین الملل در کالج بنینگتون
فرهنگ قاسمی: رئیس و سخنگوی حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران – همسازی ملی جمهوریخواهان

حسین موسویان: رئیس شورای مرکزی و هیات اجرائیه جبهه ملی ایران و رئیس شورای مرکزی و هیات اجرائیه جبهه ملی ایران

تهیه شده توسط تلویزیون اینترنتی رنگین کمان بنیاد آزادی اندیشه و بیان ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۱ پاریس

🆔 @NFIfans
Forwarded from تاریخ ایرانی
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥پیامدهای انقلابی یک کودتا/ سرنگونی مصدق چگونه بر سقوط شاه تاثیر گذاشت؟

🎙احسان مالکی‌پور

📽 گفت‌وگوهایی با یرواند آبراهامیان، همایون کاتوزیان، مازیار بهروز، فرخ نگهدار، حسین موسویان، محمد توسلی، نیکلا گرجستانی، لطف‌الله میثمی، مهدی نوربخش و محمد ترکمان

http://tarikhirani.ir/fa/news/8818

@tarikhirani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ارزیابی حسین موسویان، رییس شورای مرکزی جبهه ملی ایران از مواضع سیاسی ملکه الیزابت دوم
@iranintltv
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
حسین موسویان، رئیس شورای مرکزی جبهه ملی در برنامه #چشم‌انداز_با_سیما_ثابت می‌گوید: قرارداد ۱۹۱۹وثوق‌الدوله باعث شد که ایران تحت‌الحمایه انگلیس شود
@iranintltv
2024/09/29 23:30:17
Back to Top
HTML Embed Code: