Telegram Web Link
جبهه ملی ایران pinned «به نام خداوند جان وخرد اطلاعیه شورای مرکزی جبهه ملی ایران در تاریخ بیست و ششم آبان‌ماه ۱۳۹۷ شورای مرکزی جبهه ملی ایران به انتخابات درون سازمانی خود مبادرت نمود و اعضای هیأت رئیسه شورای مرکزی، هیأت رهبری و هیأت اجرائیه جبهه ملی ایران را به شرح زیر انتخاب…»
داریوش و پروانه فروهر را در بیستمین سالگرد به خون خفتنشان یاد می‌کنیم. ما را تنها نگذارید/ پرستو فروهر-آرش فروهر / پنج‌شنبه یکم آذرماه، ۳ تا ۵ بعدازظهر @Jebhemelli
پیام تبریک دبیرکل نهضت آزادی ایران به دکتر موسویان، رییس شورای مرکزی جبهه ملی ایران

@nehzatazadiiran

بسمه تعالی

جناب آقای دکتر حسین موسویان

رئیس محترم شورای مرکزی جبهه ملی ایران
با سلام و احترام، برگزاری جلسه شورای مرکزی جبهه ملی ایران و انتخاب مسئولان ارکان تشکیلاتی آن را به جنابعالی و سایر اعضای محترم صمیمانه تبریک می گوییم.

در شرایط حساس کنونی جامعه ایران نقش احزاب و نهاد های مدنی در ایستادگی در مقابل چالش های پیش رو که ضرورتا مستلزم گفت و گو و وفاق ملی و جلب اعتماد عمومی مردم و زمینه سازی برای رفع مشکلات و تقویت برنامه های توسعه کشور است؛ بر کسی پوشیده نیست.
انتظار می رود با توجه به مفاد اصل 26 قانون اساسی که فعالیت احزاب و انجمن ها را علی الاطلاق آزاد دانسته است، شرایط لازم برای توسعه فعالیت قانونی همه احزاب که به قانون اساسی التزام داشته و دغدغه ای جز منافع ملی ندارند، فراهم شود تا همه بتوانند به مسئولیت و رسالت تاریخی خود در چارچوب اهداف و مطالبات مشترک که همان «آزادی، حاکمیت ملی و استقلال کشور» و پیشگیری از مخاطراتی که تمامیت ارضی کشور را تهدید می کند، عمل نمایند.
توفیق جنابعالی و همکارانتان را در راستای تامین منافع ملی و ادامه «راه مصدق» در شرایط حساس کنونی کشور از خداوند متعال خواستاریم.

محمد توسلی
دبیر کل نهضت آزادی ایران
اول آذر 1397

@nehzatazadiiran
در بیستمین سالگرد شهادت پروانه و داریوش فروهر یاد و نام آنان را گرامی می‌داریم

بیست سال از روز اول آذرماه ۱۳۷۷ گذشت. روزی که کوردلان دشمن آزادی و بیگانه با میهن‌دوستی، دو آزاده وطن‌خواه، دو چهره درخشان نهضت ملی ایران و دو پیرو فداکار راه مصدق بزرگ، داریوش و پروانه فروهر را با ضربات متعدد دشنه از پای در آوردند و آنان را که جز عشق به آزادی و عشق به ایران گناهی نداشتند به شهادت رساندند. شگفت‌انگیز و حیرت‌آور آنکه کسانی مرتکب این جنایت فجیع شدند که از پول این مردم برای حفظ امنیت آنان حقوق می‌گیرند و باید حافظ و مدافع امنیت آحاد ملت باشند. ماجرای قتل‌های سیاسی پائیز ۷۷ به شادروانان داریوش و پروانه فروهر محدود نشد. بلکه نویسندگان ارزشمندی چون محمد مختاری و محمدجعفر پوینده و مجید شریف نیز در آن پروژه قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای به شهادت رسیدند. در نیمه دی‌ماه ۷۷ وزارت اطلاعات دولت خاتمی با صدور بیانیه‌ای مسئولیت این قتل‌ها را پذیرفت و انجام آن‌ها را به افرادی خودسر از آن وزارت‌خانه نسبت داد و رئیس جمهور وقت آن قتل‌ها را جنایات نفرت‌انگیز نامید. دستگاه قضائیه جمهوری اسلامی تعدادی از عاملین آن قتل‌ها را دستگیر و محاکمه نمود، ظاهراً متهم ردیف اول در زندان خودکشی کرد و پس از پایان محاکمات فقط مجریان طرح معرفی شدند. و نام آمران و طراحان در پرده‌ای از ابهام باقی ماند. و از بازماندگان و خانواده‌های مقتولین خواسته شد که خواهان قصاص مجریان پروژه شوند اما خواسته این خانواده‌ها معرفی و محاکمه آمران این قتل‌های جنایت‌بار بود و پاسخ دادند که ما با مجازات اعدام مخالفیم و قصاص مجریان را طلب نمی‌کنیم. از نظر دستگاه قضائیه پرونده با در نظر گرفتن حکم زندان برای چند نفر از مأموران مختومه اعلام شد. ولی پرونده این قتل‌ها در نزد ملت ایران همچنان مفتوح است و زمانی بازگشائی شده و حقیقت این جنایات روشن خواهد گردید.
ما یاد و نام همه قربانیان آن جنایات نفرت‌انگیز را گرامی می‌داریم و به روان پاک آنان درود می‌فرستیم.

شورای مرکزی جبهه ملی ایران
تهران-اول آذرماه ۱۳۹۷

@Jebhemelli
مصاحبه راديو عصر جديد با آقای دكتر حسين موسويان، رئيس شورای مرکزی جبهه ملی ايران (۹۷/۰۹/۰۲)
موضوع: شهیدان داریوش و پروانه فروهر، انتخابات داخلی جبهه ملی ایران، تاریخچه جبهه ملی ایران (بخش پنجم)
@Jebhemelli

https://soundcloud.com/user-24679071/mosaviyan-97-09-02asrjadid
گفتگوی جلال ایجادی با حسین موسویان رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران در برنامه "با هم گفتگو کنیم"

تهیه شده توسط تلویزیون اینترنتی رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان آبان ماه ۱۳۹۷ پاریس

@Jebhemelli

https://youtu.be/GH_UNnwDisE
سرکوب و خشونت نسبت به کارگران و معلمان را متوقف کنید

هموطنان عزیز

هفته‌هاست که کارگران شرافتمند میهنمان در کارخانه‌های نیشکر هفت تپه، فولاد اهواز، هپکو اراک و برخی مراکز صنعتی دیگر به علت آنکه ماه‌هاست از دریافت دستمزد ماهیانه خود محروم بوده‌اند و هم‌چنین برای اعتراض به عمل‌کرد مدیریت‌های این کارخانه‌ها که تحت عنوان خصوصی سازی از بخش دولتی منفک و به افراد ویژه واگذار گردیده است، دست به اعتصاب و اعتراض زده‌اند. برخورد دولت جمهوری اسلامی با این کارگران زحمتکش که حقوق قانونی خود را طلب می‌کنند، سرکوب و دستگیری و زندان بوده و یکی از کارگران نیشکر هفت تپه در بازداشتگاه چنان مورد ضرب و شتم و شکنجه قرارگرفته که او را در حالتی نزار راهی بیمارستان کرده‌اند. همینگونه برخوردهای خشونت‌آمیز با معلمان فرهیخته که در اعتراض به گرفتن شهریه از دانش‌آموزان در مدارس دولتی، برخلاف نص صریح قانون اساسی، و تأمین نبودن فضای آموزشی قابل قبول برای فرزندان این ملت و تبعیض شرایط تحصیلی، و همچنین به خاطر عدم تکاپوی حقوقشان برای تأمین یک زندگی بسیار ساده و حداقلی، دست به اعتصاب آرام و تحصن در درون مدرسه‌ها زده‌اند، صورت گرفته است. هر روز در گوشه و کنار شهرهای کشور شاهد تجمع و ضجه‌ی زنان و مردانی که تمام اندوخته زندگیشان را به بانک‌ها و مؤسسات مالی سپرده‌اند با این امید که بتوانند از سود سپرده‌های خود، اندک کمکی برای معاش زندگی دشوار خود فراهم نمایند می‌باشیم. ولی امروز آن‌ها حتی صاحب اصل سرمایه خود نیز نیستند و این مؤسسات چپاولگر که معلوم نیست به چه کسانی تعلق دارند از پس دادن اصل مال مردم نیز عاجزند. همچنین در این روزها شاهد آنیم که فرزندان غیور ملت ایران در دانشگاه‌های کشور نیز برای پشتیبانی و اظهار همدردی با کارگران و معلمان دست به اعتراض زده‌اند.

هموطنان عزیز

این نابسامانی‌های اقتصادی برای این کشور ثروتمند به هیچوجه قابل قبول نیست و مسئولیت این نارسایی‌ها مستقیماً متوجه قدرتمدارانی است که اختیارات منابع مالی کشور و قدرت حکومتی را در دست خود دارند. دولت جمهوری اسلامی با سوء مدیریت، تولید داخلی کشور را به شدت کاهش داده به طوری که اغلب صنایع کشور با نصف ظرفیت کار می‌کنند و درحالی‌که کشور ما حداقل به چهارصد میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی برای توسعه اقتصادی خود نیازمند است، سوء سیاست خارجی نه تنها موجب جذب نشدن سرمایه‌گذاری‌های خارجی به ایران شده بلکه سبب فرار سرمایه‌ها از کشور نیز گردیده است. این سیاست‌های اشتباه موجب شده که ارزش پول ملی طی مدتی کمتر از شش‌ماه به یک سوم ارزش قبلی سقوط کرده و در نتیجه گرانی و تورم و فقر و بیکاری در این جامعه بیداد می‌کند. باز گذاشتن دست نورچشمی‌ها در فساد گسترده و غارت هزاران میلیاردی از منابع مالی کشور و هزینه کردن امکانات مالی مملکت در مناقشات خارج از مرزها بدون در نظر گرفتن منافع ملی، صدچندان به بحران‌های اقتصادی افزوده است.

جبهه ملی ایران باز هم به هیأت حاکمه جمهوری اسلامی متذکر می‌شود که این ندانم کاری‌های ناموجه را کنار بگذارد وبه پیشنهادات پنجم مردادماه جبهه ملی ایران گوش فرا دهد. برخورد خشونت‌بار با کارگران حق‌طلب و سرکوب وزندانی کردن معلمان فرهیخته ودانشجویان و سایر اقشار ملت شرافتمند ایران راه چاره معضلات کشور نیست.

شورای مرکزی جبهه ملی ایران
تهران-چهاردهم آذر ماه ۱۳۹۷

@Jebhemelli
شانزدهم آذر روز دانشجو گرامی باد

دانشگاه از بدو تأسیس تا به امروز همواره سنگر تسخیرناپذیر آزادی‌خواهی و استقلال‌طلبی ملت ایران بوده است. زیرا که آگاه‌ترین و برگزیده‌ترین فرزندان این ملت، در این کانون علم و دانش در کنار هم قرار گرفته و با تبادل فکر و اندیشه و با شناختن دردهای جامعه‌ی خود، راه چاره این دردها را به‌دست آوردن آزادی و استقلال دیده و می‌بینند. در تاریخ معاصر ایران، قشر دانشجو مسئولیتی خطیر بر عهده داشته است. مبارزه‌ی سیاسی دانش‌آموزان و دانشجویان در ایران از مخالفت با اخراج شوستر با همراهی دانش‌آموزان دارالفنون شروع شد و در جریان‌های سیاسی پس از ۱۳۲۰ به اوج رسید. و دانشگاه سنگر اصلی مقاومت ملی شناخته شد. به همین جهت بیگانگان طراح کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۳۲ و مزدوران داخلی آنان، برنامه انجام کودتا را در زمانی در نظر گرفتند که دانشگاه و دبیرستان‌ها در حال تعطیلات تابستانی و دانشجویان و دانش‌آموزان متفرق باشند تا ایستادگی این مراکز مقاومت را در مقابل خود نداشته باشند؛ ولی بالاخره یک ماه پس از کودتا اول مهر فرا رسید و دانشجویان به دانشگاه بازگشتند و از همان روزها جنب و جوش و مقاومت در برابر کودتا در دانشگاه آغاز شد. دانشجویان و دانش‌آموزان پس از کودتا در نهضت مقاومت ملی مشارکت نموده و در راستای اعتراض به محاکمه دکتر محمد مصدق و یارانش در دادگاه نظامی نقشی اساسی بازی کردند. هنگامی که دولت برآمده از کودتا روابط رسمی خود را با انگلستان که در زمان دولت ملی مصدق قطع شده بود از سر گرفت و از سوی دیگر انتشار یافتن مواضع قاطع و قهرمانانه مصدق در دادگاه نظامی در سطح جامعه و دانشگاه، هر دو سبب تهیج شدید و التهاب فوق‌العاده در دانشگاه گردید. دانشجویان دانشگاه تهران در روزهای ۱۵ و ۱۶ آذر به تظاهرات پرداختند و دولت کودتا از صبح ۱۶ آذر دانشگاه را با نیروهای نظامی محاصره کرد تا در آستانه ورود ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهوری آمریکا، تظاهرات دانشجویان را در نطفه خفه کند. نیروهای نظامی برای زهر چشم گرفتن از دانشجویان، با مسلسل وارد دانشکده فنی و کلاس درس شدند و دانشجویان معترض را به گلوله بستند سه دانشجو به نام های احمد قندچی، مصطفی بزرگ‌نیا و مهدی شریعت رضوی را شهید و ده‌ها تن دیگر را نیز به ضرب گلوله مجروح نمودند. اگرچه دانشگاه یورش‌های سنگین دیگری مانند روز اول بهمن ۴۰ و روز ۱۸ تیر ۷۸ را به خود دیده است و هم‌اکنون نیز دانشجویان زیر انواع فشار و سرکوب قرار دارند، با این حال پس از روز خونین ۱۶ آذر ۳۲، این روز به عنوان روز دانشجو و نقطه عطفی برای جنبش دانشجویی ایران در برابر استبداد داخلی و استعمار خارجی شناخته شده و در تاریخ ثبت گردیده است.

شورای مرکزی جبهه ملی ایران تهران – شانزدهم آذرماه ۱۳۹۷
@Jebhemelli
تنها اوست که می‌ماند

با اندوه و تأسف بسیار درگذشت بانو ملک طباطبایی همسر ارجمند شادروان مهندس مهدی بازرگان را به خانواده گرانقدر بازرگان، اعضاء و هواداران نهضت آزادی ایران و همه آزادیخواهان و پیروان راه مصدق بزرگ تسلیت عرض می‌کنیم.

از طرف شورای مرکزی و هیأت رهبری جبهه ملی ایران
حسین موسویان
تهران – بیست و پنجم آذرماه ۱۳۹۷

@Jebhemelli
PayamJMI-31.pdf
233.6 KB
پیام جبهه ملی ایران / شماره 31 / آذر1377 @Jebhemelli
سرمقاله نشریه پیام جبهه ملی ایران شماره ۱۹۴

قطار انقلاب

چند روز قبل یکی از وزرای اسبق جمهوری اسلامی، در حاشیه اختلافات درون حکومتی خودشان، خطاب به برخی از رقبای جناح مقابل، و به کسانی که از درون حاکمیت می‌گویند ما به بن‌بست رسیده‌ایم اظهار داشت که «حالا نوبت شماست که از قطار انقلاب پیاده شوید همانگونه که بعد از انقلاب جبهه ملی و نهضت آزادی از این قطار پیاده شدند.»
سؤال از این آقای وزیر اسبق این است که پاسخ دهند که قطار انقلاب چگونه قطاری بود و چطور و در چه زمان و از کجا به حرکت در آمد؟ محموله آن چه و مقصدش به کدام سو بود و مسیر حرکتش قرار بود به کجا منتهی شود؟
قطار انقلاب از روز بعد از کودتای بیگانه ساخته ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ با بیانیه «نهضت ادامه دارد» که توسط نهضت مقاومت ملی صادر شد به راه افتاد. این قطار حامل خواسته‌هائی روشن چون آزادی، استقلال و عدالت بود. مسیر این قطار عبور از جاده‌های سنگلاخ و صعب‌العبور دیکتاتوری و استبداد و گذر از پرتگاه‌های وابستگی و استعمار و مقصدش رسیدن به بهشت آزادی و بنای رفیع استقلال و کاخ زیبای عدالت اجتماعی بود. این قطار ۲۵ سال طی طریق نمود و به حرکت خود ادامه داد. البته، در نیمه‌های راه و در زمانی شما و همفکرانتان هم، نه چندان همسو با دیگر مسافران، به این قطار سوار شدید، تا اینکه قطار به ایستگاه ۲۲ بهمن ۵۷ رسید. ولی آقای وزیر اسبق! در آن ایستگاه جبهه ملی ایران از آن قطار پیاده نشد و در همان قطار آزادی و استقلال و عدالت باقی ماند. ولی آن‌ها چه کسانی بودند که در آن ایستگاه قطار عوض کردند و به قطار استبداد و خشونت و واپس‌گرایی و مآلاً وابستگی به سیاست‌های بیگانه سوار شدند و متاسفانه هنوز تصور می‌کنند که در قطار انقلاب نشسته‌اند.
اهداف انقلاب و شعارهای انقلاب روشن بود. ملت ایران در آن زمان درخواست آب و نان و کار و مسکن نداشت بلکه اهدافی چون آزادی و استقلال و جمهوریت و عدالت را دنبال می‌کرد. «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» از اولین شعارهای انقلاب بود. خواسته‌های ملت ایران، آزادی بیان، آزادی قلم، آزادی احزاب، آزادی عقیده، آزادی انتخابات و عدم وابستگی به قدرت‌های خارجی اعم از غرب و شرق بود. ملت ایران دستگاه قضایی مستقل و عدل محور را طالب بود. این ملت، مجلس ملی متشکل از نمایندگان واقعی خود را می‌خواست و از مجلس فرمایشی و تک حزبی انزجار داشت. شما و همفکرانتان در این چهل سال به کدامیک از خواسته‌های انقلاب مردم پاسخ دادید و به کدامیک از اهداف انقلاب جامه عمل پوشاندید؟ اکنون که بر بلندای چهلمین پله برج زمان ایستاده‌اید به گذشته‌ای که پشت سرتان است نگاهی بیندازید و ببینید که با این ملت چگونه رفتار کرده‌اید. از اعدام‌های خارج از موازین قضایی و حقوق بشری در روزهای اول انقلاب گرفته تا اشغال سفارت آمریکا و گروگان‌گیری کارکنان آن که نتیجه آن حرکت خارج از عرف بین‌المللی علاوه بر خسارات مادی و معنوی موجب آغاز جنگ تحمیلی ۸ ساله عراق با ایران با آن همه خسارات مالی و جانی طاقت‌فرسا بود. در اینجا خوبست به یاد بیاوریم که دولت ملی مصدق نیز در زمانی ناگزیر شد که با دولت استعماری انگلیس قطع رابطه نموده وسفارت آن کشور را در ایران ببندد ولی دولت ملی به شکلی قانونمند ومتمدنانه به دولت انگلیس ابلاغ کرد که ظرف یک هفته سفارت خود را تعطیل و اتباع خود را از ایران خارج نماید و هیچکس نتوانست به این حرکت درست دولت ملی که منطبق با موازین حقوق بین‌المللی بود کمترین اشکال و ایرادی وارد نماید. باری به اعدام های گروهی تابستان ۶۷ نگاه کنید. به قتل‌های زنجیره‌ای تا فسادهای مالی بی‌سابقه چندین هزار میلیاردی، تا ندانم کاری‌هایی که برای نیمی از کشور آب آشامیدنی و هوای قابل تنفس باقی نگذاشته نظری بکنید. به هدر دادن منابع مالی کشور در خارج از مرزها و در راه‌های دور از منافع ملی نگاهی بیندازید. به سودجویی‌ها و دلال‌گری‌ها و وارد کردن کالاهای بنجل چینی که تولید داخلی را به حداقل رسانیده و سبب تعطیلی وبیکاری اکثر کارگاه‌های بزرگ و کوچک کشور گردیده توجهی بکنید. به خیل عظیم زندانیان سیاسی در سراسرکشور بنگرید. در نتیجه این سیاست‌های نادرست و مدیریت‌های اشتباه، اقتصاد ایران امروز به گونه‌ای ویران شده که در ظرف مدتی کمتر از شش‌ماه ارزش پول ملی به یک سوم تقلیل یافته و مردم ایران زیر بار گرانی وتورم و فقر وبیکاری و انواع عوارض اجتماعی ناشی از آن‌ها کمر خم کرده‌اند. آیا قطار انقلاب برای رسیدن به این مقاصد به حرکت در آمده بود؟ خیر این شمایید که قطارتان را در ایستگاه ۲۲ بهمن ۵۷ عوض کردید و در مسیری نادرست و به سوی تاریکی پیش می‌روید. اما جبهه ملی ایران و سایر وطن‌خواهان هنوز در همان قطاری که مقصدش آزادی و استقلال و عدالت اجتماعی بود نشسته‌اند.@Jebhemelli
تسلیت به ملت بزرگ ایران

هموطنان عزیز!
طی چند روز گذشته همه ما در میهنمان شاهد رویدادهای تلخی بودیم که قلوب ملت ایران را جریحه‌دار نموده است. در زندان شهر قم یک زندانی سیاسی که به شرایط زندان خود معترض بوده و از دو ماه قبل به تنها وسیله اعتراض یک زندانی یعنی اعتصاب غذا دست زده بوده است، با مرگ روبرو می‌شود.
در شهر زاهدان در یک مدرسه پیش‌دبستانی به علت استفاده از بخاری نفتی قدیمی و خارج از رده، چهار کودک خردسال ۶ ساله طعمه آتش شدند و جان خود را ازدست دادند. واقعه‌ای که چندین بار نیز قبلاً در شهرهای مختلف رخ داده است.
در تهران در مرکز علوم و تحقیقات وابسته به دانشگاه آزاد که به علت قرار گرفتن در ارتفاع بسیار زیاد، اصولاً فاقد استانداردهای لازم جهت در نظر گرفته شدن برای دانشگاه بوده است، اتوبوسی مستعمل و نامطمئن حامل دانشجویان می‌شود تا آن‌ها را از جاده پرپیچ و خم و بدون حفاظ به محوطه‌ی کلاس‌های آمو زشی برساند. این اتوبوس ارابه مرگ دانشجویان می‌شود و در سقوط آن به دره ده نفر از دانشجویان که سرمایه‌های ملی و آینده‌سازان این کشورند جان خود را از دست داده و تعدادی نیز مجروح و مصدوم برجای می‌مانند.
در اهواز و هفت تپه ده‌ها نفر از کارگران شرافتمندی را که ماه‌ها از دریافت حقوق خود محروم بوده‌اند، بازداشت و برخی را مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار داده‌اند.
در اصفهان معلمان ارجمند و فرهیخته را که با ندای حق‌طلبی و اعتراض به وضع معیشتی خود به خیابان آمده بودند با گاز اشگ‌آور و سایر وسایل تهاجمی مورد حمله قرار داده و تعداد کثیری از آنان را بازداشت و روانه زندان کرده‌اند.
بدیهی‌ست که این رویدادهای نا گوار، علتی جز ناکارآمدی حاکمان و سوء مدیریت آنان و بی‌توجهی به امور مربوط به زندگی و رفاه ملت ایران ندارد. این حوادث سبب تأثر و تألم شدید جامعه ایران گردیده است.
جبهه ملی ایران وقوع این حادثه‌های دردناک و اندوهبار را به ملت بزرگ ایران به ویژه به خانواده‌هایی که در این حوادث مستقیماً آسیب دیده‌اند تسلیت می‌گوید. و هیأت حاکمه و مدیریت کشور را مسئول پیدایش این رویدادهای ناگوار می‌داند. آیا نباید در این لایحه بودجه سال ۹۸ که در آن هزاران میلیارد تومان به نهادهای ایدئولوژیک اختصاص یافته اندکی هم به تجهیز مدارس و وسایل گرمایش استاندارد برای آن‌ها و تأمین اتوبوس برای مرکز علوم و تحقیقات و حفاظ جاده کوهستانی آن و اندکی هم برای پرداخت حقوق معوقه کارگران زحمتکش و مطالبات معلمان شریف اختصاص داده می‌شد؟ زمامداران کشور باید به این پرسش پاسخ دهند.

شورای مرکزی جبهه ملی ایران
تهران-هشتم دی‌ماه ۱۳۹۷
@Jebhemelli
جبهه ملی ایران pinned «تسلیت به ملت بزرگ ایران هموطنان عزیز! طی چند روز گذشته همه ما در میهنمان شاهد رویدادهای تلخی بودیم که قلوب ملت ایران را جریحه‌دار نموده است. در زندان شهر قم یک زندانی سیاسی که به شرایط زندان خود معترض بوده و از دو ماه قبل به تنها وسیله اعتراض یک زندانی…»
PayamJMI-194.pdf
238.9 KB
نشریه پیام جبهه ملی ایران / شماره ۱۹۴ / سی آذر ۱۳۹۷ / @Jebhemelli
مصاحبه راديو عصر جديد با آقای دكتر حسين موسويان، رئيس شورای مرکزی جبهه ملی ايران (۹۷/۱۰/۰۷)
موضوع: دليل رسيدن جبهه ملی ايران به اصل جمهوريت
@Jebhemelli

https://soundcloud.com/user-973472079/mosaviyan-97-10-07asrjadid
جهان پهلوان تختی، پهلوان جبهه ملّی ایران

هفدهم دی‌ماه هر سال یادآور درگذشت قهرمان ملی ایران‌‌زمین ، جهان پهلوان غلام‌رضا تختی و یادآورِ نماد فرهنگ پهلوانی بپاخاسته از نَهضَت ملی ایران به رهبری شادروان دکتر محمد مصدق است. ما یاد و خاطره پایداری و دلاوری‌های پهلوان تختی در قلمرو اخلاق، اجتماع، سیاست و ورزش را گرامی می‌داریم.
غلا‌م‌رضا تختی زاده‌ی محله‌ی خانی‌آباد طهران در زمانی دوران کودکی را گذراند که از یک روی آمیخته با فقر و نابرابری مردم و در روی دیگر با استبداد سیاه رضاشاهی همراه بود.
غلام‌رضا از همان زمان فقر هموطنانش را که ناشی از استبداد و استعمار بود با چشم خو د دید وبا جسم وجان خود لمس کرد. او مدتی در شرکت نفت در مسجد سلیمان مشغول به کار شد. و دیدن مستقیم سُلطه انگلستان بر مخازن نفتی، او را به دو عامل استبداد و استعمار حسّاس کرد. او در بیست سالگی به تیم کشتی پولاد پیوست. هم‌زمان نَهضَت ملی ایران به رهبری دکتر محمد مصدق در سال ۱۳۲۸ آغاز شده بود. تختی مبارزات سیاسی خود را با پیوستن به حزب زحمتکشان مِلّت ایران آغاز کرد. چندی بعد به واسطه خیانت مظفر بقائی، او با دیگر هم‌رزمانش "نیروی سوم حزب زحمتکشان ملت ایران" را بنیان نهادند. در آستانه کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ وقتی " نیروی سوم " نیز به دو حزب منشعب گردید او به حزب سوسیالیست پیوست وهمراه حزب خود به نهضت مقاومت ملی و بعد از سال ۱۳۳۹ به جبهه ملی ایران وارد شد ومسئولیت سازمان ورزشکاران جبهه ملی ایران را پذیرفت . اودر سال ۱۳۴۱ به نما یندگی از طرف سازمان ورزشکاران، در کنگره جبهه ملی ایران شرکت نمود و در آن کنگره بود که به عضویت در شورای مرکزی جبهه ملی ایران انتخاب شد.

او پرورش یافته نهضت ملی ایران بود و همواره خود را خاک پای ملّت، خدمت‌گزار و کنار مردم می‌دانست. زیرا ملّت‌دوستی و ملّت‌گرایی یکی از اصول اعتقادی پیروان نَهضَت ملّی ایران است. تختی انسانی نوع‌دوست بود، نوع‌دوستی و انسان‌دوستی وی شهرت جهانی داشت و همانا انسان‌دوستی یکی از ارکان دموکراسی است. او دانش‌آموخته دانش سیاسی نبود. اما پویندگی در راه نهضت ملّی و رهروی از مکتب مصدق، این بینش و خرد را برای وی به ارمغان آورد.
تختی ضمن این‌که نهایت عشق وعلاقه را به مردم وهموطنانش داشت، در عین حال برآمده از یک آیین پهلوانی بود. زیرا در طول تاریخ پهلوانی، عیّاران همواره در کنار مردم بودند. تختی تبلور «پهلوان مردمی» بود. امّا او تحوّلی شگرف در تاریخ پهلوانی ایجاد کرد. زیرا امتیاز وی نسبت به آن سنت پهلوانی، زیست در دوره نهضت ملّی ایران بود. و همین ویژگی موجب شد که او به «پهلوانی» بُعدی «ملی» بدهد و «دکتر محمد مصدق» را به عنوان مراد فکری و رهبر سیاسی خود برگزیند.
پهلوان تختی در پایان دولت ملی دکتر مصدق، در کنار افتخار‌آفرینی در قلمرو ورزش، در مقابل دسایس عوامل داخلی و خارجی، نقش بسزایی داشت. نقش او و دیگر یارانش در بی‌اثر کردن دسیسه ۹ اسپند ۱۳۳۱ و کودتای ۲۵ امرداد ۱۳۳۲ خورشیدی در خاطره‌ها مانده است. دریغا که با کودتای ننگین ۲۸ مرداد، امید و آرمان تختی و ملّت ایران، به ناکامی گرایید، گرچه بنیاد نهضت مقاومت ملّی از فردای کودتا با شعار «نَهضَت ادامه دارد...» بذر امید را در دل ملت ایران زنده کرد.
کودتای ۲۸ مرداد در روحیه تختی اثرگذار بود. اما درخشش وی در مسابقات بین‌المللی، موجب بازیابی امید و آرمان در دل خود و ملّتش شد. او در تمامی مسابقات سرافراز و سربلند بیرون ‌آمد.
تختی ورزش و سیاست را نه صحنه نمایش که صحنه پیکار می‌دید. در مسابقات المپیک ملبورن در سال ۱۹۵۶ یعنی دو سال پس از کودتا، بغض فروخفته شکست اراده ملّت و نَهضَت ملّی ایران را در سپهر میدان ملبورن در پیکار با حریفان آمریکایی، انگلیس و روسی (سه گانه همبسته کودتا) می‌دید. او با شکست حریفان روسی، انگلیسی و آمریکایی موجب به اهتزاز درآمدن پرچم ایران‌زمین بر صدر تمامی ملل، یاد حماسه قیام ملّت ایران در دولت ملّی دکتر مصدق و پیروزی ایران بر سیطره انگلستان، را زنده کرد. البته او در دوران نهضت مقاومت ملّی با برخی از هموندان «حزب سوسیالیست» مانند حسن خرمشاهی،روح الله جیره بندی، حسین سکاکی و همچنین دکتر حیدر رقابی همکاری نزدیکی داشت. نبرد و پیکار او در دهه 3۳۰ یادآور فراز و فرود، شکست و پیروزی‌های نَهضَت ملّی ایران در آن برهه تاریخی است.

توقف جبهه ملّی ایران در سال ۱۳۴۳ و درگذشت رهبر جبهه ملّی ایران دکتر محمد مصدق در سال ۱۳۴۵ در روحیه او اندوهی ژرف ایجاد کرد، اوج اندوهش حضورِ غمگنانه او، در آیین چهلم دکتر مصدق درفروردین ۱۳۴۶ در احمدآباد بود. طولی نکشید که پهلوان نهضت ملی هم از میان ما پرکشید.
گرچه بدرقه او فضای غمباری را در میان مردم و ملتش رقم زد، اما ستایش مردم بیان‌گر عشق میان تختی و ملتش و موجب جاوادنگی او در تاریخ ایران و نهضت ملّی شد. بدرقه‌کنندگان در آن جَوّ خفقان با صدای بلند فریاد میزدند: «دانشجویان بدانید، کارگران بدانید، بازاریان بدانید تختی مصدقی بود». ضمن اینکه پیکر عزیز وی در کنار قهرمان دیگر نَهضَت، یعنی «حاج محمدحسن شمشیری» قهرمان قرضة ملّی ایران آرام گرفت.
جبهه ملّی ایران در شرایط فعلی کشور بر این باور است که با توجه به فَساد نهادینه‌ای که در سطوح مختلف حاکمیت ایجاد شده، تا جایی که دیگر سطوح جامعه را هم در نوردیده؛ و با توجه به بی‌اعتنایی حاکمیت به منافع ملی ایران و سوء مدیریت های مکرر سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی ، پیوند با ارکان عقیدتی نَهضَت ملی ایران می‌تواند برای جامعه نویدبخش باشد. دولت ملی دکتر مصدق رهبر جبهه ملی ایران ، ضمن خدمات فراوان در قلمروهای مختلف به ویژه استوارسازی ریشه‌های دموکراسی و حاکمیت ملّی، دولت و نَهضَتی پاک‌دست و فَسادناپذیر بود. جهان پهلوان تختی از شخصیت های نامدار جبهه ملی ایران است که مَنش ملّی پهلوانانه او برای ما می‌تواند الگویی اخلاق‌مند در مواجهه با استبداد و فَساد باشد.
ادیب برومند شاعر ملی ایران در باره تختی چنین میگوید :
جهـان‌پهلوان بــود بیداردل * در ایـن بیشه شیرِ ژیانی دگـر * بـه ورزشگری پهلوانی گزین * بـه روشندلی نکته‌دانی دگر* هرآن‌کس که این قهرمان دید گفت * به‌پا خاست ستّارخانی دگـر* سوی جبهه‌ی ملّت آورد روی*
کـه بودش به‌سر سایبانی دگر* نیارَست آلوده گشتن به ننگ * که بود از شرف ترجمانی دگر
دکتر غلام‌حسین صَدیقی چهره درخشان نهضت ملی ایران، در ۱۷ دی‌ماه ۱۳۵۸ خورشیدی در مراسم نکوداشت جهان پهلوان تختی چنین گفت:
« پهلوان ما مردی آزاده و جوانمرد و فروتن و بردبار و محبوب و مهربان و راستگو و درستکار و بی‌آلایش و بزرگ‌منش و قانع و پایدار در دوستی و جامع زورمندی و بی‌آزاری و از دوروئی دور و بری بود. با صفای باطن در حمایت از مظلومان و مستمندان می‌کوشید. او انسانی روشن‌اندیش و آزادی‌خواه و طالب عزت ملی و بلند نامی ایران بود و به همین سبب مجذوب شهامت و حسن سیاست و روشن‌بینی و خلوص نیت پهلوان سیاسی عصر، دکتر محمد مصدق شد.»

شورای مرکزی جبهه ملی ایران
تهران-شانزدهم دیماه ۱۳۹۷
@Jebhemelli
2024/10/02 00:36:08
Back to Top
HTML Embed Code: