Telegram Web Link
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies عمران خان و برگه "توطئه آمریکا"! پاکستان همسایه شرقی ایران و از قدرت‌های منطقه‌ای و تنها کشور اسلامی دارای بمب اتم این روزها شاهد اتفاقات سیاسی مهمی است که برآیند آن در سایه وضعیت جدید افغانستان و در کل اوضاع منطقه و جهان نه تنها داخلی بلکه…
@indianstudies

حکم دادگاه عالی پاکستان وزنه را به ضرر عمران خان تغییر داد

دادگاه عالی پاکستان که مخالفان نخست وزیر به آن متوسل شده بودند اعلام کرد که عمران خان بر خلاف قانون اساسی عمل کرده و باید جلسه پارلمان برای دادن رای عدم اعتماد به نخست وزیر برگزار شود.

دادگاه عالی این کشور روز پنجشنبه حکم داد که حرکت عمران خان "مغایر با قانون اساسی" است و دستور داد که پارلمان تا روز شنبه دوباره تشکیل و رای عدم اعتماد طبق برنامه انجام شود. انتظار می‌رود آقای نخست وزیر آن را ببازد.

دادگاه عالی پاکستان اعلام کرد که اقدام معاون رئیس مجلس این کشور در خارج کردن طرح رای عدم اعتماد به عمران خان هم خلاف قانون اساسی این کشور بوده است و قاسم سوری نایب رئیس مجلس را به دلیل استنکافش، از نمایندگی مجلس خلع کرد.

این حکم دادگاه، جدیدترین و آخرین تغییر در بحرانی است که ثبات سیاسی و اقتصادی این کشور را تهدید کرده است. این در حالی است که ارزش "روپیه" در روز پنجشنبه به پایین‌ترین حد خود رسید و ذخایر ارز خارجی سقوط کرد.

‏عمران خان در واکنش به حکم دادگاه کابینه را فراخوانده تا جلسه برگزار کند و گفته عصر جمعه خطاب به مردم پاکستان سخنرانی خواهد کرد. باید دید عمران‌خان در این مقطع چه برنامه ای دارد و چه برنامه ای تدارک دیده است.

‏در صورت برکناری او از قدرت، انتظار می‌رود که احزاب مخالف نخست‌وزیر جدیدی را تعیین کنند که می‌تواند تا ماه آگوست ۲۰۲۳ در قدرت بماند.
@indianstudies

عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شد

مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای که به دنبال معلق شدن عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل بود را به تصویب رساند.

۹۳ کشور با این قطعنامه موافق بودند،
۵۴ کشور ممتنع بودند و
۲۴ کشور مخالف این قطعنامه بودند.

جالب اینکه در بین کشورهای شبه قاره هیچ کشوری به این قطعنامه رای مثبت نداد.

افغانستان و سریلانکا غایب بود. هند، پاکستان، بنگلادش، نپال، مالدیو و بوتان همگی رای ممتنع دادند.
مطالعات شبه قاره هند
پایان تحولات اخیر پاکستان را چگونه پیش بینی می کنید؟
@indianstudies
فوری/
رای عدم اعتماد به «عمران‌خان»

در حالی که پاسی از شب در پایتخت پاکستان گذشته، در جلسه رای اعتماد به نخست وزیر پاکستان،‌ عمران خان کمتر از ۱۱۰ رای را از آن خود کرد. در مقابل اپوزیسیون با بیش از ۱۷۹ رای او را برای ادامه پست نخست وزیری مناسب ندانستند.

رئیس پارلمان پاکستان و معاون وی هم در همین جلسه و با توجه به "شرایط به وجود آمده ناشی از مداخله خارجی در امور کشور" از سمت خود استعفا دادند.

با آغاز به کار مجلس، شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان در اظهاراتی از "توطئه خارجی" سخن گفت. او گفت: اجازه بدهید سفیر پاکستان در ایالات متحده به صورت تصویری در جلسه شرکت کند و حرف بزند. تلاش‌های آشکاری برای تغییر رژیم در پاکستان وجود دارد.

پیشتر منابع خبری اعلام کرده بودند که، پس از تعویق مجدد جلسه عدم رای اعتماد به نخست‌وزیر پاکستان، احتمالا عمران خان استعفا داده است.

حالا عمران خان عزل شد و به همراه همه اعضای دولتش از سفر خارجی منع شدند.

برخی این را آخرین مرحله از کودتای نرم سیاسی آمریکا و عربستان علیه دولت پاکستان با دخالت مستقیم ارتش این کشور می دانند.

در مقابل دیگرانی این اتفاق را نتیجه طبیعی استمرار مشکلات اقتصادی، قدرت ریشه دار دو حزب بزرگ مخالف، دشمنی با ارتش و نمایشگر استقلال سیستم قضایی پاکستان قلمداد می کنند.

دو روز قبل، هر پنج قاضی دیوان عالی پاکستان انحلال مجلس و جلوگیری از رای‌گیری در مورد رای اعتماد به عمران خان را خلاف قانون اساسی دانستند.
مطالعات شبه قاره هند
پایان تحولات اخیر پاکستان را چگونه پیش بینی می کنید؟
@indianstudies

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان شد

در حالی که از پاکستان خبر می رسد نخست وزیر برکنار شده پاکستان تصمیم گرفته که از عضویت پارلمان این کشور نیز استعفا بدهد و اعضای تحریک انصاف نیز به صورت جمعی از این مجلس استعفا خواهند داد شهباز شریف رهبر حزب مسلم‌لیگ شاخه نواز که رهبری مخالفان عمران خان را دارد برای احراز این سمت خود را نامزد کرده بود، که با ۱۷۴رای به عنوان بیست و سومین نخست وزیر پاکستان انتخاب شد.

اپوزیسیون پاکستان شهباز شریف را به عنوان نماینده خود برای تصدی پست نخست وزیری معرفی کرده بود این در حالی است که حزب تحریک انصاف شاه محمود قریشی را برای به عهده گرفتن این مسئولیت پیشنهاد داد.

ناكامي‌هاي عمران‌خان در افزايش تورم، گراني اجناس، كاهش ارز ملي، افزايش بدهي خارجي، سقوط بازار بورس و غرور شخصي و بي‌ثباتي در تصميم‌گيري و دشمن تراشی اخیرش با ارتش همه و همه دست به دست هم داد تا او جای خود را به برادر نواز شریف بدهد.

اما سقوط سیاسی «خان» ریشه در یک واقعیت دیگد هم داشت. در داخل پارلمان، حزب «تحریک انصاف پاکستان»(PTI) حمایت متحدان ائتلافی را از دست داده بود و اکثریت مورد نیاز برای شکست رای عدم اعتماد را از دست داده بود.

شهباز ۷۰ساله برادر کوچک‌تر «نواز شریف» است و سه بار تلاش مخالفان در پارلمان برای سرنگونی عمران خان را رهبری کرد.

شهباز که بخشی از طایفه ثروتمند شریف است بیش‌تر به دلیل سبک اداری «می توانم انجام دهم» شناخته می‌شود و در زمانی که وزیر ارشد پنجاب بود آن را به نمایش گذاشت.

تحلیلگران می‌گویند شهباز برخلاف نواز از روابط دوستانه با ارتش پاکستان برخوردار است ارتشی که به طور سنتی سیاست خارجی و دفاعی را در کشور ۲۲۰ میلیون نفری کنترل می‌کند.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies شهباز شریف نخست وزیر پاکستان شد در حالی که از پاکستان خبر می رسد نخست وزیر برکنار شده پاکستان تصمیم گرفته که از عضویت پارلمان این کشور نیز استعفا بدهد و اعضای تحریک انصاف نیز به صورت جمعی از این مجلس استعفا خواهند داد شهباز شریف رهبر حزب…
@indianstudies

اولین سخنرانی شهباز شریف

«شهباز شریف» رئیس حزب مسلم لیگ نواز که با اکثریت آرای نمایندگان مجلس پاکستان به عنوان نخست وزیر جدید این کشور انتخاب شد در اولین سخنرانی خود بر اهمیت روابط دوجانبه با ایران تاکید کرد.

وی با بیان اینکه ایران کشور برادر و همسایه پاکستان است،گفت: اسلام آباد خواهان تحکیم بیش از پیش روابط دوجانبه با ایران بویژه در بخش اقتصادی و تجارت است.

نخست وزیر پاکستان همچنین به عزم این کشور برای توسعه روابط دوستانه این کشور با سایر کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: پیشرفت منطقه در گرو‌هماهنگی و ارتباط بیشتر کشورهای منطقه می باشد.

نخست‌وزیر جدید پاکستان در اولین اظهار نظر خود اعلام کرد که «ما خواهان روابط خوب با هند هستیم، اما به راه حلی برای حل مناقشه کشمیر نیاز داریم».

شهباز شریف اظهار داشت: در دنیای امروزی روابط دیپلماتیک به شدت تحت تأثیر تعاملات اقتصادی و ارتباطات تجاری قرار دارند از این رو برای بهبودی مناسبات دوجانبه خود با کشورهای منطقه و فرا منطقه ای تلاش خواهیم کرد.

تاکنون رئیس‌جمهور ترکیه طی تماس تلفنی انتخاب شهباز شریف به نخست وزیری پاکستان را به وی تبریک گفت و نخست وزیر هند نیز در توییتی به شریف تبریک گفت.
@indianstudies

ایران‌هراسی در افغانستان و افغان‌هراسی در ایران

تلاش برای بر هم زدن روابط دو ملت ایران و افغانستان که طی چند روز گذشته رگه هایی از آن در جریان شهادت دو طلبه در مشهد دیده شد امروز مشخص تر شروع به فعالیت کرده و با بهانه تراشی‌های جدید ادامه پیدا کرد.

تعداد وسیعی ویدئو در یک بازه زمانی کوتاه منتشر شد که عنوان آنها آزار و اذیت مهاجرین افغانستانی در ایران بود اما نگاهی دقیق‌تر به محتوای آنها نشان می‌داد که اکثریت آنها با قصد و غرض به این موضوع مرتبط شدند و مکان و زمان آنها چیز دیگری است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در این باره گفت: ایران بیش از ۴ دهه گذشته میزبان کریمانه ای بوده برای همسایگان و عزیزانش در افغانستان. بهترین شاهد برای این رفتار کریمانه و میزبانی محترمانه موج بلاانقطاعی از آوارگان افغانستانی است. همه ما در کنار خودمان اتباع افغانستانی را می‌بینیم که با ما زندگی می‌کنند و از تمامی یارانه‌ها و امکانات مردم ایران به صورت یکسان استفاده می‌کنند.

متاسفانه برخی تلاش می‌کنند اینها نادیده گرفته شود و موج ایران هراسی را در افغانستان ایجاد کنند و از ظرفیت فضای مجازی استفاده کنند تا واقعیات را تبدیل به مجاز کنند یا برخی در داخل ایران موج افغانستان هراسی ایجاد کنند.

هیأت حاکمه سرپرستی فعلی افغانستان باید به مسؤولیت خود عمل کند موج آوارگان به ایران نمی‌تواند ادامه یابد و مسؤولیت بر دوش یک همسایه قرار بگیرد و هر چه ایران تلاش کند ظرفیت‌های ما محدود است.

با این وجود مقام های طالبان از احضار مقامات سفارت ایران و گوشزد به آن ها برای اصلاح رفتار نسبت به افغان های ایران خبر دادند. احتمالا میکوشند با چنین رفتاری مشروعیت به دست آورند.

سهند ایرانمهر در یادداشتی با عنوان"ما و صدای پر طنین طبل نفرت‌پراکنی" در همین خصوص نوشت:

چند روزی است فضای مجازی و پیام رسان‌ها شاهد انواع مطلب و ویدیو در مورد مهاجرین افغان و خطرات آنهاست. سردبیر یک روزنامه با آماری که اصلا معلوم نیست منبع آن کجاست از تغییر بافت جمعیتی برخی استانها نظیر کرمان و اصفهان می‌نویسد و ادعا میکند که تنها در بيمارستان‌های تهران و شهرستان‌های اطراف تهران، بين ۵۰ تا ۷۵ درصد زايمان‌‌ها توسط زنان افغان است و با یادآوری ماجرای «اشرف افغان»(!)با لحنی تحقیر آمیز در مورد تجمعی که برخی مهاجرین در ایام عید و بی هیچ تعرض و آسیبی داشته‌اند، می‌نویسد:" ساحل درياچه خليج فارس تهران و ميدان آزادی و ميدان انقلاب هم که به نمايشگاه انواع چهره‌هاي افغاني تبديل شده‌اند".

ویدیوهایی از فردی به نام حمیدخراسانی هم دست به دست می‌شود که در آن تهدید به فتح ایران و مقابله به مثل و نظایر آن میکند. حالا این حمید خراسانی که در فضای مجازی او را از سران طالبان می نامند کیست؟خرده اوباش و شرخری جزء که به شدت دنبال حاشیه و توجه رسانه ای است و در زمان وزارت کشوری امرالله صالح نیز چند بار نامش بر سر زبان‌ها افتاد و با با بی‌اعتنایی وی همراه شد اما این روزها ویدیوی او نه تنها از سوی طیف‌های مختلف داخلی از انقلابی و غیر انقلابی که حتی در رسانه‌های فارسی زبان خارج کشور نیز بازتاب گسترده می‌یابد و کمی بعد شایعه قتل دختربچه یزدی توسط یک مهاجر افغان در فضای مجازی( علیرغم تکذیب آن)گسترش می‌یابد.

نکته جالب توجه اینکه این وضعیت در افغانستان هم وجود دارد. تمرکز عمده رسانه های افغانستان بر بدرفتاری ایرانیان و یک کاسه کردن همه رفتارها در خشونت و بدرفتاری است و کار به تجمع و آتش زدن سردر کنسولگری ایران در هرات می‌انجامد.

در اینجا چند مساله وجود دارد که باید آنها را ازهم تفکیک کرد نکته اول اینکه تردیدی نیست طالبان خاستگاهی تکفیری، افراطی و تروریستی دارد و تطهیر آنان هیچ وجهی ندارد اما این مساله با مهاجر مستاصل و بی پناه که قربانی طالبان است، هیچ ارتباطی ندارد.نکته دوم اینکه عبور بی‌حساب و کتاب مهاجرین نه تنها تبعات امنیتی و اقتصادی که تبعات سیاسی آشکاری می‌تواند داشته باشد اما این مشکلات راه‌حل‌هایی هم دارد که حتی به حداقل‌های آن هم عمل نشده است.

چرا در مرزهای آشفته ما با افغانستان اردوگاه های مهاجرین ایجاد نشده است، حالا که خواه ناخواه شاهد هجوم مهاجرین هستیم، چرا به سبک کشورهای مهاجرپذیر دفاتر کفالتی برای ثبت مشخصات مهاجرین و بسامان کردن آنان وجود ندارد. حتی اگر بپذیریم که به دلیل وضعیت نابسامان افغانستان و مشکلات عدیده ما امکان ممانعت از مهاجرت افغان‌ها نیست چرا برای امر واقعِ حضور میلیونی مهاجرین که بخشی از آنها با سرمایه و تخصص و حداقل نیروی‌کار وارد کشور شده‌اند فکری نمی‌شود تا دست‌کم کنترلی بر عِده و عُده آنان شود.

در همه جای جهان درصدناچیزی از مهاجرین سوء رفتار دارند و رفتار جامعه میزبان نیز در مواردی دوستانه نیست اما این همه داستان و انگیزه نفرت و دمیدن بر آتش ترس و خشم علیه یکدیگر نیست.
مطالعات شبه قاره هند
کشورهای شبه قاره کمترین تمایل را به اظهارنظر و اعلام موضع موثر در مورد تحولات اوکراین از خود نشان داده‌اند، علت چیست؟
@indianstudies

خط و نشان آمریکا و جازدن هند برای خرید نفت از روسیه

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در گفت و گو با «نارندرا مودی» نخست وزیر هند تاکید کرد خریدن نفت بیشتر از روسیه به نفع هند نیست و می تواند اقدامی بازدارنده در برابر واکنش آمریکا در جنگ اوکراین باشد.

این در شرایطی است که بایدن با انفعال فزاینده‌ای در فضای سیاست خارجی آمریکا و به ویژه در تصمیم گیری های جدی در موضوع بحران اوکراین مواجه است. اما ظاهرا هندی‌ها از تهدیدات آمریکا می ترسند و دیگر خرید نفت ارزان روس‌ها را در مقابل هشدار آمریکا در جهت منافع ملی خود و به صلاح نمی بینند.

حالا شرکت ایندین اویل چند گرید نفتی حاوی سولفور بالا شامل نفت اورال روسیه را از جدیدترین مناقصه خرید خود حذف کرد. ایندین اویل که بزرگترین پالایشگر نفت هند است، به معامله گران اطلاع داد، گریدهای نفتی داس، اوژن آیلند، تاندرهاوس و اورال دیگر در فهرست گریدهای جدیدترین مناقصه خرید این شرکت نیستند.

هند تحت تاثیر تخفیف های چشمگیر، از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در اواخر فوریه، حداقل ۱۳ میلیون بشکه نفت از این کشور خریداری کرده در حالی که کل وارداتش در سال میلادی گذشته، ۱۶ میلیون بشکه بود.

رئیس‌جمهور اوکراین گفته «یک تصمیم کاملاً مقتدرانه» درباره تحریم روسیه باید همین حالا به تصویب برسد و اتحادیه اروپا باید با تمامی ابزارآلات از جمله نفت، تحریم تمامی بانک‌های روسی و نه چند بانک محدود اقدام به چنین کاری کند.
@indianstudies

سریلانکا غرق در بحران اقتصادی

رانندگان خودروهای ریکشا در کلمبو، پایتخت سریلانکا برای خرید بنزین صف می‌کشند.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies سریلانکا غرق در بحران اقتصادی رانندگان خودروهای ریکشا در کلمبو، پایتخت سریلانکا برای خرید بنزین صف می‌کشند.
@indianstudies

سریلانکا در بحبوحه سخت‌ترین بحران اقتصادی در دهه‌های اخیر قرار دارد. مردم هفته‌هاست که در اعتراض به وضعیت اسف‌بار اقتصادی به خیابان‌ها می‌آیند.

ماهیندا راجاپاکسا، نخست وزیر سریلانکا در پی افزایش نارضایتی‌ها پذیرفته است که با معترضان برای یافتن راه‌حلی برای برون رفتن از بحران گفت‌وگو کند.

مردم نخست وزیر را مسئول بدترین بحران اقتصادی در طول تاریخ این کشور می‌دانند. آنها همچنین خواستار کنار رفتن خانواده او از قدرت شده و آنها را به فساد و سوءمدیریت متهم کردند.

در همین حال سریلانکا از شهروندان خارج از کشور خواسته تا برای کمک به تامین مواد غذایی و سوخت مورد نیاز به کمک کشور بشتابند و پول ارسال کنند. این درخواست از شهروندان سریلانکایی خارج از این کشور یک روز پس از آن مطرح شد که دولت اعلام کرد بازپرداخت تمامی بدهی‌های خارجی را تعلیق می‌کند.

دولت سه شنبه اعلام کرد به طور یک‌جانبه پرداخت بدهی‌های خارجی را به حالت تعلیق در می‌آورد و برای تامین اقلام ضروری به ویژه کشاورزی به ارز نیاز دارد و تا زمان رسیدن به توافق با طلبکاران پرداخت بدهی‌اش را عقب می‌اندازد. بحران اوکراین چه بابت سهم گردشگران روس در حوزه گردشگری و چه بحران غلات عامل تاثیرگذاری بوده است.

وضعیت بد اقتصادی سریلانکا پس از شیوع پاندمی کرونا و توقف صنعت گردشگری در این کشور شروع شد و روز به روز بر شدت آن افزوده شده است.

برخی اقتصاددان‌ها می‌گویند این بحران در کشور به دلیل سوء مدیریت دولت، سال‌ها استقراض انباشته و کاهش نادرست مالیات در سریلانکا بدتر شده است.

سریلانکا کشوری با ۲۲ میلیون نفر جمعیت است که چرخ اقتصادش را با گردشگری به حرکت در می‌آورد. اما همه‌گیری کرونا و سایر بحران‌ها باعث شده دست این اقتصاد آسیایی از درآمدهای حاصل از توریسم، کوتاه بماند.

دولت سریلانکا برای حل بحران مالی به وام گرفتن از کشورهایی نظیر هند و چین روی آورده و حالا با بحران بدهی‌های سنگین خارجی مواجه شده‌است. دولت قرار است هفته آینده گفتگوهایی را با صندوق بین‌المللی پول برای دریافت وام آغاز کند تا شاید بتواند اقتصادش را به مسیر درستش بازگرداند.
@indianstudies

حملات خونین در افغانستان

گروه تروریستی داعش مسئولیت حمله خونین امروز بر مسجد شیعیان مزارشریف را برعهده گرفت. حمله تروریستی امروز تاکنون ۷۰ شهید و زخمی برجای گذاشت.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان ضمن محکوم کردن انفجارهای امروز در توییتی نوشت: طالبان انفجارات در کابل، بلخ و قندوز بر مردم ملکی را به شدیدترین الفاظ تقبیح‌ می‌نماید. این جنایات کار‌ حلقه‌هایی است که‌ با جامعه افغانستانی ربطی ندارند.

نیروهای امنیتی طالبان در عرصه‌ از بین بردن عناصر شریر و فتنه‌گر‌ تجربه‌ کافی دارند و عاملین این جنایت هم به زودی پیدا و به شدت مجازات می‌شوند.

همزمان منابع محلی اعلام کردند انفجار خودرویی در نزدیکی فرودگاه در شهر قندوز ۱۷ کشته و زخمی برجای گذاشته است.

گزارشگر ویژه حقوق بشر برای افغانستان در توئیتی نوشت «امروز انفجارهای بیشتری افغانستان را به لرزه درآورد. مسجد شیعیان در مزار شریف را هدف قرار داد و دوباره جامعه هزاره قربانی شد.»

ریچارد بنت، خواستار تحقیقات فوری درباره حملات هدفمند و سیستماتیک به مکاتب و مساجد شده است.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امورخارجه ایران با توجه به اخبار منتشر شده درباره تکرار وقوع انفجارهای متعدد در شهرهای مختلف افغانستان، مراتب نگرانی ایران از این حوادث تلخ را ابراز کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به وقوع این اقدامات تروریستی و کوردلانه در ماه مبارک رمضان که با حضور گسترده تر مردم در مساجد نیز همزمان است، هدف قرار دادن نمازگزاران روزه دار در نتیجه این اقدامات تروریستی را منزجر کننده دانست.
@indianstudies

هند، گرجستان را جایگزین ایران کرد

یک رسانه هندی نوشته؛ در هفته گذشته، ده‌ها کانتینر مملو از برنج، چای، قهوه و غذاهای دریایی از مبدا هند و از طریق بنادر گرجستان به روسیه ارسال شده‌اند و هندوستان مسیر دسترسی دریایی جایگزین برای ارسال محموله‌های تجاری به روسیه را پیدا کرده است.
ایلنا
@indianstudies

مرزهای بسته شونده به سوی طالبان

در یک روز دو مرز افغانستان با دو کشور همسایه بسته شد.

در یک مورد تنش پس از آن بروز کرد که نیروهای مرزی طالبان قصد ساخت یک جاده در منطقه مرزی دو کشور را داشتند و با مخالفت نیروهای مرزبانی ایران روبرو شدند.

این اقدام ایران با مقاومت نیروهای طالبان مواجه شد و پس از بحث و مشاجره دو طرف به حالت آماده‌باش درآمدند. «حسن کاظمی‌قمی» نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور افغانستان گفته در تماسی که با وزارت داخله و دفاع طالبان صورت گرفته تاکید شد که اقدامات باید متوقف و موضوع در چارچوب کمیسیون عالی مرزی و مدرنیزاسیون اسناد دو کشور حل و فصل شود.

پس از بسته شدن مرز اسلام قلعه با ایران؛ بندر غلام خان در مرز افغانستان با پاکستان نیز بسته شد. پس از تیراندازی از خاک افغانستان به یک پایگاه نظامی ارتش این کشور در وزیرستان شمالی،که سه سرباز ارتش پاکستان کشته شدند ارتش پاکستان در بیانیه‌ای از طالبان برای اسکان تروریست‌ها در خاک افغانستان انتقاد کرده بود.
@indianstudies

وبگاه فارسی-هندی: منبعی برای تاریخ‌پژوهی ترجمه

طرح فارسی-هندی (perso-indica) یک طرح پژوهشیِ بین‌المللی است و هدف از آن معرفی و مرور تحلیلی آن دست از آثار فارسی دربارۀ سنت‌های فکری و ادبیِ هندی است که از قرن سیزدهم تا نوزدهم در هند تولید شده‌اند. ‌

آثار ترجمه‌شده نیز بخش مهمی از این طرح را تشکیل می‌دهد. همچنین، بخش مهمی از نمایه‌ها به مترجمان و آثارِ ترجمه‌شده اختصاص یافته است.

این طرح که به‌طور برخط و رایگان قابل‌دسترسی است، امکانات و منابع ویژه‌ای را در اختیار مورخان ترجمه و علاقه‌مندان به تعاملات فکری و ادبی بین فارسی و هندی قرار می‌دهد.

برای اطلاعات بیشتر و استفاده از مطالب 👇👇

🔗وبگاه طرح فارسی-هندی
http://perso-indica.net/

شبکۀ تاریخ‌نگاری ترجمه
@indianstudies

دکتر ندوشن و شبه قاره هند

دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، نویسنده، شاعر و مترجم پرآوازه ایرانی روز دوشنبه ۵ اردیبهشت، در سن ۹۷ سالگی و بر اثر کهولت سن در کانادا درگذشت.

این نویسنده، منتقد و پژوهشگر ادبیات در سال ۱۳۰۴ در روستای ندوشن یزد به دنیا آمده بود. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در روستای خود و سپس در یزد انجام داد و بعد از آن به دانشکده حقوق تهران راه یافت. پس از آن به اروپا رفت و با نوشتن رساله‌ای درباره #هند و کشورهای همسود مدرک دکترای خود را در رشته حقوق بین‌الملل از دانشگاه سوربن پاریس دریافت کرد.

کتاب ديدن‌ دگرآموز، شنيدن‌ دگرآموز نوشته دکتر محمدعلی اسلامی گزیده اشعار اقبال لاهوری به انتخاب اسلامی ندوشن می باشد.

در آنجا وی می گوید:

محمّد اقبال‌، شاعر فارسی‌ گوی پاكستانی‌، بنای‌ شاعری خود را بر زبان‌ فارسی نهاد. فارسی‌ كه‌ مدّت ها زبان‌ فائق‌ شرق‌ بود، و تا بوسنی‌ و آلبانی‌ هم‌ جلو رفته‌ بود، بر اثر استيلای‌ زبان‌ انگليسی‌ در شبه‌ قاره هند، رو به‌ نشيب‌ نهاد؛ اما اقبال‌ نشان‌ داد كه‌ هنوز می‌توان‌ به‌ آن‌ دل‌ بست‌
.
اینکه چرا به فکر اين (گزيده) افتادم موجبش کنگره هایی بود راجع به اقبال که در نوامبر 1977 (پائيز 56) در دهلی نو تشکیل گرديد، و از چند کشور جهان کسانی به آن دعوت شده بودند، از جمله من و سه چهار تن ديگر از ايران.

براي‌ تهيّه‌ سخنرانی‌ ای كه‌ تحت‌ عنوان‌ «انسان‌ آرمانی‌ شرق‌ در شعر اقبال‌» داشتم‌، می‌بايست‌ همه‌ آثار فارسی‌ او را مرور كنم‌. ضمن‌ اين‌ مرور پی‌ بردم‌ كه‌ تهيّه گزيده‌ای‌ از آن‌ خالی‌ از فايده‌ای نيست‌. ترتيب‌ دادم‌ و آن‌ را همراه‌ با متن‌ سخنرانی‌ خود به‌ چاپ‌ سپردم‌.

اين‌ گزيده‌ به‌ معنای آن‌ نيست‌ كه‌ با مجموع‌ جهان‌ بينی‌ اقبال‌ موافقت‌ داشته‌ام‌. جهان‌ بينی‌ او كه‌ زایيده‌ شرايط‌ زندگی‌ و زمان‌ اوست‌، مخلوطی‌ است‌ از شرق‌ و غرب‌ و دين‌ و عرفان‌ و تجدّد و كهنگی، كه‌ قدری‌ چاشنی‌ سياسی‌ دارد و هر گروه‌ سياسی‌ خواسته‌ است‌ بهره‌ خود را از آن‌ بگيرد. من‌ به‌ آن‌ به‌ ديد ديگری نگاه‌ كردم‌. به‌ اقبال‌ به‌ عنوان‌ يک‌ شاعر نگريستم‌، نه‌ متفكّر.

بر كتاب‌ سه‌ مقدّمه‌ گذارده‌ شده‌ است‌.
در مقاله «انسان‌ آرمانی‌ شرق‌ در شعر اقبال‌» آمده‌ است‌:
«چون‌ شعرهای‌ اقبال‌ را می‌خوانيم‌ اين‌ سؤال‌ به‌ ذهن‌ می‌آيد كه‌ دنيای‌ مطلوب‌ او كدام‌ است‌ و انسان‌ شرقی‌ او كيست‌؟ انسان‌ عجيبی‌ است‌. آميخته‌ قديم‌ و جديد و عرفان‌ و عمل‌.»

اين‌ انسان‌ دارای‌ اين‌ خصوصيات‌ است‌:
1- از شور نيرو می‌گيرد. او نيز مانند عارفان‌ ايران‌، راه‌ اصلاح‌ جامعه‌ را در اصلاح‌ فرد می‌داند.
2- انسانی‌ است‌ كه‌ بايد «خود آگاه‌» باشد. انسان‌ خودآگاه‌ اهل‌ دل‌ است‌ بيشتر تا عقل‌؛ آزاد است‌ نه‌ بنده‌، جدّی‌ و كوشاست‌. فردی است‌ وابسته‌ به‌ جمع‌، و در مجموع‌ يک‌ «مسلمان‌ راستين‌» است‌.
3- اين‌ انسان‌، خالی‌ از تناقض‌ نيست‌ و درست‌ روشن‌ نيست‌ كه‌ چه‌ راهی‌ بايد در پيش‌ گيرد.
«اقبال‌ در ميان‌ قديم‌ و جديد و شرق‌ و غرب‌ در نوسان‌ است‌. فرد را مركز وجود می‌گيرد كه‌ از اين‌ بابت‌ ديد او شرقی است‌، ليكن‌ او را در خدمت‌ اجتماع‌ سازمان‌ يافته‌ می‌بيند، كه‌ از اين‌ جا ديگر غربی‌ می‌شود.»
«به‌ نظر من‌ مؤثّرترين‌ جنبه شعر او در آنجاست‌ كه‌ حماسه‌ شور و شوق‌ را می‌سرايد.»
«مانند هر گوينده خوش‌ طبع‌ ديگر تعدادی شعر خوب‌ دارد، مقداری‌ شعر متوسّط‌ و مقداری هم‌ شعر بد، ولی‌ در مجموع‌ كه‌ حساب‌ كنيم‌ شاعر گرانمايه‌ای است‌.»
اقبال‌ از لحاظ‌ انديشه‌ همان‌ حرف‌هایی‌ را می زند كه‌ در عرفان‌ ايران‌ و بخصوص‌ نزد مولانا جلال‌ الدّين‌ ديده‌ می‌شود، اما تازگی‌ و هنر او در آن‌ است‌ كه‌ اين‌ انديشه‌های‌ كهن‌ را با جلا و سيمای‌ تازه‌ای به‌ بازار می‌آورد.
@indianstudies

برگزاری نمایشگاه قرآن و هند خوشنویسی اسلامی در هند

در این رویداد هنری مذهبی، چهارصد اثر قرآنی، شصت نسخه خطی و پانزده نسخه همانند سازی شده از آثار هنرمندان ایرانی و هندی به نمایش گذاشته شده است.

https://www.siasat.com/india-iran-are-important-centers-of-islamic-calligraphy-mahmood-ali-2316562/
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies اولین سخنرانی شهباز شریف «شهباز شریف» رئیس حزب مسلم لیگ نواز که با اکثریت آرای نمایندگان مجلس پاکستان به عنوان نخست وزیر جدید این کشور انتخاب شد در اولین سخنرانی خود بر اهمیت روابط دوجانبه با ایران تاکید کرد. وی با بیان اینکه ایران کشور…
@indianstudies

انتخاب بوتو به عنوان وزیر خارجه جدید پاکستان

شهباز شریف نخست‌وزیر جدید پاکستان بلاول بوتو زرداری پسر بی‌نظیر بوتو نخست‌وزیر پیشین ترورشده را به عنوان وزیر خارجه این کشور منصوب کرد. زرداری "جوان‌ترین" وزیر خارجه پاکستان تاکنون است.

وی عضو حزب مردم است که خود بخشی از ائتلاف پارلمانی جدید به رهبری شهباز شریف، از حزب مسلم لیگ شاخه نواز شناخته می شود.

این سیاستمدار جوان پاکستان که به همراه پدرش 'آصف علی زرداری' رئیس جمهوری سابق این کشور، پیش از انتخابات سال ۲۰۱۸ عملا برنامه‌های گسترده خود را برای حضور قدرتمند در صحنه سیاست آغاز کرده‌اند، به عنوان نماینده وارد مجلس ملی شد.

ناظران سیاسی در پاکستان معتقدند، رهبری دولت و انتخاب به عنوان نخست وزیر این کشور از برنامه‌های آتی بلاول بوتو زرداری است و انتظار می‌رود وی در انتخابات آتی در سال ۲۰۲۳ جایگاه خود را برای تشکیل دولت و رسیدن به منصب نخست وزیری تقویت کند.

بلاول زرداری متولد کراچی و در رشته‌های سیاست و تاریخ در دانشگاه آکسفورد تحصیل کرده است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتگوی تلفنی با آقای بلاول بوتو زرداری، انتصاب او به سمت وزیر امور خارجه جديد جمهوری اسلامی پاکستان را تبریک‌ گفت و برای ایشان آرزوی موفقیت نمود.

امیرعبداللهیان افزود: امیدوارم در دوره مدیریت شما در دستگاه دیپلماسی پاکستان شاهد گسترش بیش از پیش مناسبات دو کشور باشیم. جمهوری اسلامی ایران و پاکستان امسال هفتاد و پنجمین سالگرد روابط خود را جشن می گیرند و این روابط که مبتنی بر اشتراکات گسترده فرهنگی تاریخی و زبانی است، می تواند به الگوی روابط بین کشورهای مسلمان تبدیل شود.

امیرعبداللهیان گفت: ما مسائل مختلف و متنوعی برای همکاری در دستور کار داریم و با قوت به دنبال ارتقای روابط در تمامی ابعاد هستیم.

وی افزود: وظیفه ما ایجاد حمایت ها و تسهیلات نوین متقابل است که مورد انتظار رهبران و مردم دو کشور است.

بوتو وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پاکستان نیز در این گفتگوی تلفنی با تشکر از تبریک صمیمانه همتای ایرانی خود، به روابط خوب پاکستان با کشور دوست ایران و اشتراکات مردمی، تاریخی و فرهنگی بین دو کشور اشاره کرد.

وزیر امور خارجه جدید پاکستان همچنین با اعلام عزم اسلام آباد برای گسترش هرچه بیشتر روابط دوجانبه، اظهار امیدواری نمود با رفع موانع موجود مناسبات اقتصادی دو کشور نیز بیش از بیش گسترش یابد.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies هند کیوی ایران را تایید نکرد رئیس اتحادیه بار فروشان: از سال جاری هند و دیگر کشورهای هدف صادراتی بنا به استاندارهای خود محصولات کشاورزی را وارد می‌کند و بنا به این استانداردها و عدم تطابق سم های مورد استفاده در ایران با آن، کیوی ایران امکان…
@indianstudies

‏هند معافیت ویژه بر محصولات زراعتی صادراتی افغانستان را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

سفارت افغانستان در هند در اطلاعیه ای گفته است که دهلی نو هر محصول زراعتی را پیش از وارد شدن به بازار این کشور، آفت زدایی می‌کند. ‏اما تاجران افغان نمی‌توانند این معیار را بر آورده سازند که در نتیجه هند عملی سازی این معیار را بر محصولات زراعتی افغانستان برای مدتی معاف کرده بود و در یک اقدام تازه حکومت هند، با وجود رابطه سرد با دولت طالبان، این معافیت را تا ۶ می سال ۲۰۲۳ تمدید کرده است.
@indianstudies

انفجار بمب در بزرگترین مرکز تجاری کراچی در پاکستان

رسانه های پاکستانی از وقوع انفجار تروریستی در بزرگترین مرکز تجاری شهر کراچی در جنوب این کشور خبر دادند.

انفجار بمب در «کراچی» مرکز ایالت سِند در جنوب پاکستان ۲ کشته و دست کم ۱۳ زخمی برجای گذاشت. این انفجار در منطقه «صدر» شهر کراچی و همزمان با عبور خودرو متعلق به گارد امنیت ساحلی به وقوع پیوست.
2024/09/22 03:42:12
Back to Top
HTML Embed Code: