Telegram Web Link
@indianstudies

‍ هرکه نام شیک خواهد جور هندستان کشد!

برای فرزندتان دنبال نام شیک و متفاوت می‌گردید؟ باید سری به هند بزنید! البته به هندِ چهارصد سال پیش!

نام‌ها و لقب‌های شاهان و شاهزادگان دورۀ گورکانیان (مغولی) هند، نمایی از حلاوت قند پارسی در سرزمین طوطیان است. شاهان پارسی‌گوی هندِ آن روزگار، با بهره‌گیری از امکانات زبان فارسی نام‌هایی خوش‌آوا و بامعنا می‌ساخته‌اند؛ مثلاً اگر آرزو می‌کرده‌اند که دخترشان مانند گل، باطراوت و خوش‌عطر باشد، او را «گل‌بدن‌بانو» می‌نامیده‌اند. یا اگر می‌خواسته‌اند پسرشان از شکوه شاهانۀ دارا نشان داشته باشد، بر او نام «داراشکوه» می‌نهاده‌اند. اینک، چند نام خوش‌ساخت فارسی از دربار گورکانیان هند:

شهبانوها و شاهدخت‌ها

دل‌رس‌بانو بیگم
نورس‌بانو بیگم
زیب‌النساء
ارجمندبانو (ممتازمحل)
جهان‌بانو بیگم
جهان‌آرا بیگم
گوهرآرا بیگم
روشن‌آرا بیگم
گل‌بدن‌بانو/بیگم
دلدار بیگم
فخرجهان
ملکه‌جهان
نورجهان

شاهان و شاهزادگان

اورنگ‌زیب
نیکوسیَر
فرخ‌سیَر
شاه‌جهان
داراشکوه
سلیمان‌شکوه
سپهرشکوه
ممتازشکوه
عالمگیر
داوربخش
مرادبخش
کام‌بخش (کام‌بخش دین‌پناه)
امیدبخش
فیروزمند

و چه‌بسا نام‌های زیبا و دل‌انگیزی که مردم عادی ساخته‌اند و در صفحات تاریخ، نام‌ونشانی ازشان بر جای نمانده است!

مه نوشت
@indianstudies
ایرانشاه؛ تاریخچه مهاجرت زرتشتیان ایران به هند / ابراهیم پورداوود / نشر شفیعی، ۱۱۰ صفحه، ۲۲ هزار تومان

پورداوود این کتاب را (که در واقع یک مقاله بلند است) در سال ۱۳۰۴ نوشته است.
کانال بهمن دارالشفایی
@indianstudies

یک دلیل جدید دیگر برای اختلاف هندوچین؛ برهماپوترا

India ‘carefully monitors’ all developments on Brahmaputra

On China’s plan to build major dam
External Affairs Ministry Spokesperson Anurag Srivastava said the Chinese side has conveyed to India on several occasions that it was only undertaking run-of-the-river hydropower projects

Amidst reports that China plans to build a major dam on the Brahmaputra, India on Thursday said it “carefully monitors” all developments relating to the river, and that it intends to remain engaged with China on the issue of trans-border rivers to safeguard its interests.

The Brahmaputra river, known as the Yarlung Tsangpo in China, originates from Tibet and flows into Arunachal Pradesh and Assam.
@indianstudies

Indian authorities are investigating an unidentified illness that hospitalized over 140 people over the weekend, according to local media. The patients reportedly tested negative for coronavirus.

۱۴۰نفر در ایالت آندرا پرادش هند درحالی‌که بالا می‌آورده‌اند، غش می‌کردند و تشنج داشته‌اند، از یک بیماری ناشناخته جان باخته‌اند و البته آزمایش کرونای‌شان هم منفی بوده- ده‌ها تخت بیمارستانی در ایالت از بیماران این بیماری پر شده و البته برخی بهبود پیدا کرده‌اند.

وزیر بهداشت این ایالت، گفته بنابر آزمایش خون، بیماری ویروسی نیست و شاید به آلودگی آب‌وهوا ربط داشته‌باشد.

برخی مخالفان دولت هند هم مدعی‌اند دولت دست‌راستی حاکم بر هند برای شکستن جو سنگین بزرگ‌ترین اعتصاب تاریخ هند که میلیون‌ها کشاورز در آن شرکت دارند، باعث‌وبانی این بیماری است.

میلیون‌ها کشاورز هندی در اعتراض‌به خروج دولت از فرآیند سه‌جانبه تعیین قیمت محصولات کشاورزی چندین روز است در دهلی نو بست نشسته‌اند و بسیاری راه‌های ورودی به این شهر بسته است.
@indianstudies

۳۳ نفر زخمی در اثر انفجار در قندهار

مقام‌های محلی ولایت قندهار در جنوب افغانستان تایید کرده که وقوع انفجار انتحاری با یک خودرو بمبگذاری دستکم یازده سرباز امنیتی و ۲۲ غیر نظامی را زخمی کرده است. این انفجار حوالی ساعت ۱۰:۳۰صبح در مقابل ساختمان فرمانده پلیس و ساختمان ولسوالی دامان قندهار رخ‌ داد.

همزمان با افزایش خشونت و عدم حصول پیشرفت در مذاکرات بین‌الافغانی، سفارت آمریکا در کابل اعلام کرد گروه طالبان خوستار آزادی هفت هزار زندانی دیگر از زندان‌های دولت افغانستان است.
@indianstudies

سفر فرمانده ارتش هند به عربستان و امارات

ژنرال مانوج ناراوانی فرمانده ارتش هند برای دیدار با مقامات ارشد نظامی عربستان به این کشور سفر کرده و در مرحله بعدی سفر منطقه‌ای خود قرار است امروز سه‌شنبه به امارات برود.

این سفر حاکی از قصد دهلی‌نو برای تقویت همکاری امنیتی با منطقه خلیج فارس و ابراز نارضایتی از آرای اخیر سازمان همکاری اسلامی در قبال وضعیت کشمیر است.

قرار است فرمانده ارتش هند در ریاض از جمله در کالج دفاعی ملی عربستان سخنرانی و در سفر به امارات هم راههای تقویت روابط دفاعی مطابق روند سالهای اخیر را بررسی کند.
@indianstudies

ارتفاع جدید قله اورست در نپال

پس از چند ماه بررسی توسط تیم ۵۳ نفره چین و نپال سرانجام ارتفاع جدید قله اورست مشخص شد.

طبق این اندازه‌گیری، ارتفاع اورست ۸۸۴۸.۸۶ متر اعلام شده است. پیش از این ارتفاع این قله ۸۸۴۸ متر بود که اندازه گیری جدید نشان می‌دهد که این قله ۸۶ سانتی متر بلند تر شده است.

بعد از زلزله سال ۲۰۱۵ نپال، برخی معتقد بودند که ارتفاع اورست دچار تغییر شده است که امسال اندازه گیری مجدد صورت گرفت.

On Wednesday, the Foreign Ministers of Nepal and China jointly certified the elevation of Mount Everest at 8,848.86 metres above sea level — 86 cm higher than what was recognised since 1954.

The common declaration meant that the two countries have shed their long-standing difference in opinion about the mountain’s height — 29,017 feet (8,844 m) claimed by China and 29,028 ft (8,848 m) by Nepal.

No other mountain has perhaps been the subject of as much debate. Over the years, there have been debates on issues like whether it should be “rock height”, or whether the snow cladding it, too, should be accounted for.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies Indian authorities are investigating an unidentified illness that hospitalized over 140 people over the weekend, according to local media. The patients reportedly tested negative for coronavirus. ۱۴۰نفر در ایالت آندرا پرادش هند درحالی‌که بالا…
@indianstudies

با بیماری ناشناخته در هند

دولت هند یک گروه متخصص از پزشکان را به آندرا پرادش در جنوب این کشور فرستاد تا درباره "بیماری ناشناخته‌ای" که تا کنون صدها نفر را راهی بیمارستان کرده است، تحقیق کنند. یکی از افرادی که این علائم را داشته، جان باخته است.

مقامات محلی می‌گویند این احتمال وجود دارد که ابتلای جمعی این افراد بر اثر آلودگی هوا یا استفاده از محصولات غیراستاندارد باشد. برخی کارشناسان هم حدس می‌زنند این بیماری به دلیل آلودگی آب بوده است.
@indianstudies

بانک جهانی پرداخت کمک به افغانستان را متوقف کرد

بانک جهانی به رئیس جمهور افغانستان گفته است که این نهاد مانده ۲۰۰ میلیون دلار کمکش را متوقف می کند چرا که نتوانسته اطلاعات مربوط به بخش بانکی را از دولت افغانستان دریافت کند و این موضوع یک مسئله یا موضوع حساس امنیتی نیست. تابحال ۴۰۰ میلیون دلار کمک از این رهگذر عاید کشور افغانستان شده است.
@indianstudies

محققان چینی شیوع "کرونا" را به هند و پاکستان نسبت داده اند

چین اخیرا دو کشور هند و پاکستان را به دلیل همه گیر شدن بیماری کووید-۱۹ سرزنش کرده است و با این کار، خود را از این اتهام که گزارش‌ها نشان داده بودند شهر ووهان چین مرکز شیوع بیماری کووید-۱۹ بوده، تبرئه کرده است. این محققان تصور می‌کنند که جمعیت جوان هند و پاکستان با وجود زیرساخت های ضعیف بهداشتی اما دارای علائم شدیدی از این ویروس نبوده‌اند و همین امر منجر به پنهان ماندن این بیماری شده است.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies افتتاح آزمایشی خط راه آهن خواف هرات بهره‌برداری از راه‌آهن خواف-هرات آغاز شد. این مسیر، افغانستان را به شبکه خط آهن ایران و پس از آن به آب‌های آزاد و کشورهای اروپایی وصل می‌کند. ساخت این راه آهن با مجموع طول 193 کیلومتر از سال 1386 آغاز…
@indianstudies

گشایش راه آهن خواف - هرات

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در یک مراسم از طریق ویدئو کنفرانس خط آهن خواف هرات را افتتاح کردند.

راه‌آهن "خواف" واقع در جنوب شرق خراسان رضوی به هرات که در غرب افغانستان واقع شده است با هدف تکمیل بخشی از کریدور ریلی بین‌المللی شرق به غرب و توسعه منطقه افتتاح شد.

روحانی در این مراسم گفت دو ملت ایران و افغانستان در طول تاریخ برادری و همسایگی خود را حفظ کرده اند و امروز راه آهن خواف- هرات این پیوند را مستحکم‌تر می‌کند.

رئیس جمهور، توسعه و ثبات افغانستان را توسعه و ثبات ایران و همه منطقه دانست و تاکید کرد که فرهنگ و تاریخ ایران و افغانستان در هم تنیده است و به همان نسبت باید بازار و اقتصادمان هم در هم تنیده شود و لازمه آن تامین زیرساخت ها است. همسایگی ایران و افغانستان یک انتخاب نیست، یک تقدیر و سرنوشت تاریخی است و ثبات، امنیت و توسعه منطقه در سایه ثبات، امنیت و توسعه هر دو کشور است.

ریشه روابط ایران و افغانستان از هزاران سال پیش تاکنون در فرهنگ، تاریخ و زبان است. امیدواریم هرات به مزار شریف متصل شود و سیر این راه‌آهن در منطقه بتواند به اقتصاد کل منطقه کمک کند.

اشرف غنی نیز افتتاحیه این پروژه تاریخی را به مثابه گام مهم در جهت احیا، توسعه و جهش اقتصادی در هر دو کشور تفسیر کرد.

عملیات احداث راه آهن خواف – هرات بطول  ۲۲۵ کیلومتر شامل چهار قطعه است که قطعات ۱ و ۲ واقع در ایران بطول ۷۸ کیلومتر - از خواف تا مرز شمتیغ در استان خراسان رضوی - قطعه سوم نیز از شمتیغ تا ایستگاه روزنک در کشور افغانستان بطول ۶۲ کیلومتر به همراه ساختمان ایستگاه روزنک به هزینه ایران و با هدف کمک به توسعه کشور افغانستان احداث شده است.  
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies توافق برای اخراج سفیر فرانسه از پاکستان هزاران نفر از فعالان مذهبی در نزدیکی پایتخت پاکستان در اعتراض به انتشار کاریکاتورهای توهین‌آمیز مجله فرانسوی «شارلی‌ابدو» دوشنبه شب تحصن کردند. پیشتر هم تظاهرات هایی برگزار شده و مردم از نقاط مختلف…
@indianstudies

رایزنی پاکستان برای قطع روابط کشورهای اسلامی با فرانسه

«عمران‌ خان»، نخست‌وزیر پاکستان در جلسه کابینه این کشور اعلام کرده است که تصمیم به رایزنی با سران کشورهای اسلامی بر سر قطع روابط با فرانسه در اعتراض به تشدید اسلام‌هراسی در این کشور گرفته است.

وی شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه را مأمور به تماس با کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی کرده که نتیجه آن را به اطلاع کابینه دولت پاکستان خواهد رساند.

خبرگزاری ایکنا
@indianstudies

Indian Pharma Is Scaling Up Vaccine Plans For Local and Global Needs

India, the world's biggest vaccine maker, is getting set for the massive global blitz to contain the coronavirus pandemic with its pharmaceutical industry and partners.

Several Indian pharmaceutical companies are working to develop or manufacture at least eight anti-COVID-19 formulations as the world's largest producer of vaccines prepares for a massive response this pandemic outbreak.
@indianstudies
دروازه هند، بمبئی
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies موزه معبد هندوها در بندرعباس
@indianstudies
"معبد هندوها" بندرعباس

"معبد هندوها" یا پرستشگاه هندوها در شهر #بندر_عباس استان "هرمزگان" قرار دارد.
همانطور که از نام معبد پیداست این معبد اثر بجا مانده از هندوهاست که در زمان حکومت #محمدحسن_خان_سعدالملک حاکم وقت بندرعباس، از محل جمع آوری هدایای هندوها، توسط تجار هندی در سال ۱٢۶٨ خورشیدی ساخته شده است.

پرستشگاه هندوها یا معبد هندوها از آنجاییکه معماری منحصر به فرد دارد و گنبدی که تنها در بندرعباس می‌توان یافت، همیشه مورد توجه گردشگران بوده است که فقط میتوان در بندرعباس یافت. معبد هندوها با معماری ایرانی - هندی ساخته شده است.

در ساخت این معبد از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگ‌هاى مرجانى خاک و گچ هاى ضخیم ماده و گچ لویى استفاده شده و در اتاق آن طاقچه و قاب هاى کور به چشم می خورد. دورتا دور اتاق هم ۴ راهرو وجود دارد که در گذشته زوار به دور آن زیارت مى کردند، اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که بر روی آن گنبدی قرار گرفته‌ است. داخل راهروها حجره‌های کوچکی است که برای طلبه‌های مکتب برهمنی در نظر گرفته شده و داخل برخی از اتاق‌ها نقاشی‌های مذهبی دیده می‌شود که یکی از مهم‌ترین آنها خدای فلوت زن به نام "کریشنا" است.

از داخل راهرو غربی راه پله‌ های مارپیچی وجود دارد که به سمت بالا است و به بام معبد منتهی می‌شود که ساق معبد است و با جرزهای پس رونده که الهام از معماری ایرانی است تشکیل شده‌ است که ۴ نورگیر در ۴ طرف این فضای چند ضلعی روی جرزها و جود دارد و گنبد عظیمی با لایه‌های ذوزنقه‌ای و تزئینات آیین هندویی دیده می‌شود. در قسمت ضلع شرقى گنبد نیز تالار بزرگى وجود دارد که تالار اجتماعات بوده و در این تالار نقاشى هاى مختلفى به چشم مى خورد که هر کدام از آن ها بیانگر فلسفه خاصى از اعتقادات مختلف مردم هند است.

بنا به گفته استاد باستان شناسی ایران، این معبد برای نیازهای هندوهای مقیم شهر بندرعباس که از سال‌ های۱٣۰۰ تا ۱٣۴۴ خورشیدی سکونت داشته و به کارهای تجاری می‌ پرداختند ساخته شده است . پرستشگاه هندوها نشانه‌ای زنده از روابط تجاری باشکوه میان هندی‌ ها و ایرانی‌هاست. نشانه زنده‌ ای که امروز آنچنان مورد بی‌ محلی‌ است که کمتر کسی به آن توجه می‌کند. مردم بومی بندرعباس هم با ویژگی‌های تاریخی این بنا بیگانه‌ اند،چون اطلاعات زیادی از این بنا و معماری معبد هندوها ندارند. این معبد یکی از آثار منحصر به فردی است که از سوی پولدارهای شهری به نام "شیکار پور" در غرب هند ساخته شد و در سال ۱٣۰٢ خورشیدی که بندرعباس را ترک کردند، بت‌هایی که در معبد و در طاقچه محراب بود نیز با خود بردند و این بنا کم‌ کم مخروبه شد تا این که از طریق سازمان میراث فرهنگی در چند نوبت تعمیر اساسی شده‌ است. هم اکنون عملیات مرمت این معبد به دلایل نامعلومی متوقف شده‌ است.
@indianstudies

خاک بر او خوش!

محمد اعظم رهنورد زریاب، داستان‌نویس پرآوازه افغانستان در ۷۶ سالگی درگذشت.

آقای زریاب در بیش از نیم قرن فعالیت ادبی‌اش، آثار متعددی از خود به جا گذاشت که بعضی از آن‌ها به زبان‌های دیگر ترجمه شده است.

نسل نو افغانستان که پس از سقوط حاکمیت طالبان با تهاجم آمریکا و روی کار آمدن دولت جدید، ظهور کردند، رهنورد زریاب را از طریق "گلنار و آیینه" شناختند و شیفته‌اش شدند.

این کتاب رمانی است با نثری ساده، شسته و رفته با عنصر تکرار که یک داستان عاشقانه و در جاهایی خیال‌انگیز از کابل قدیم را روایت می‌کند. این رمان در کابل در فاصله چند سال به چاپ چهارم و پنجم‌ رسید.

او در سال‌های اخیر تلاش می‌کرد به نوعی سبک بومی در داستان برسد. و قالبی به نام «داستایت» هم ابداع کرده بود که مابین داستان و حکایت است. کتاب «و شیخ گفت» به این قالب است.
@indianstudies

Indian Embassy in the United States strongly condemns the mischievous act of defacing Mahatma Gandhi statue by hooligans masquerading as protesters. India has lodged a strong protest with US law enforcement agencies.

Mahatma Gandhi Statue vandalized and defaced outside Indian Embassy in United States by protesters against Indian Farm Bills.
@indianstudies

For the past 12 days, farmers from across Haryana and neighbouring states are camping on Delhi’s borders and protesting against the Centre’s controversial farm laws. Amid all this, JJP chief and Haryana Deputy Chief Minister Dushyant Chautala’s silence on the agitation has been quite conspicuous. While people across the state are up in arms against both BJP and JJP and choking the borders of the national capital, Dushyant had gone out to South India for spending “family time”.

Union Minister of State for Home Affairs G Kishan Reddy on Monday said that why should demonstrations take place in America, Canada and London in support of farmers' protests happening in India. He added, "Who is behind this? Some people want to carry out anti-India activities by misusing your (farmers') name. I request farmers to remain vigilant."
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies وزرای دفاع و خارجه آمریکا در چارچوب نشست ۲+۲ به هند می روند وزرای دفاع و امور خارجه آمریکا فردا با همتایان هندی خود در شهر دهلی نو با هدف انجام مذاکراتی استراتژیک که قرار است منجر به "تقویت پیام کمپین مقابله با چین دونالد ترامپ رئیس جمهور…
@indianstudies
اورآسیا تایمز: تحرک جدید شرکای خارجی در پروژه بندر چابهار


وزارت امور خارجه هند در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد: این (پروژه) فرصت های اقتصادی برای جامعه تجاری و کسب و کار منطقه خواهد گشود. علاوه بر ازبکستان ، سایر کشورهای آسیای میانه هم به استفاده از این بندر علاقه نشان داده اند. هند درصدد همکاری نزدیک با کشورهای منطقه در باره این موضوع است.

 وزارت خارجه هند تاکید کرد که این کشور از علاقه مندی ازبکستان برای استفاده از بندر چابهار استقبال می کند چرا که این امر فرصتهای اقتصادی برای جامعه تجاری منطقه خواهد گشود.

در همین زمینه اکونومیک تایمز گزارش داده که مسیر تجاری بین هند و ازبکستان می تواند برای هند به منظور ایجاد جای پایی در افغانستان سودمند باشد. ازبکستان یک  خط آهن به افغانستان برای اتصال به شبکه خط آهن ایران احداث کرده و به استفاده از بندر چابهار به عنوان دروازه ورودی به منطقه اقیانوس هند چشم دارد.

نکته شایان توجه اینکه بندر چابهار ایران به بندر گوادر پاکستان نزدیک است که چین در حال توسعه آن در چهارچوب "کریدور اقتصادی چین- پاکستان" است. این بندر چین را از طریق ابتکار کمربند و جاده به اقیانوس هند مرتبط می کند.

ایران نه تنها دروازه ورودی هند به افغانستان و آسیای میانه از طریق بندر چابهار است بلکه دروازه ورود هند به اوراسیا و روسیه از طریق کریدور حمل و نقل بین المللی شمال –جنوبی (INSTC) به شمار می رود.

روابط ایران با چین در سالهای اخیر به میزان قابل ملاحظه ای بهبود یافته و دو کشور در نظر دارند یک قرارداد بزرگ اقتصادی و امنیتی به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار امضا کنند که این قرارداد می تواند از اثرات تحریم های امریکا بکاهد.

ایرنا
@indianstudies

رویای بر باد رفته ایران برای تبدیل شدن به هاب گازی منطقه*

برخلاف بازار نفت که یک بازار جهانی است، بازار گاز یک بازار منطقه‌ای محسوب می‌شود و تجارت گاز علاوه بر ابعاد اقتصادی دارای لایه‌های پیچیده سیاسی نیز می‌باشد که در شکل‌گیری روابط ژئوپلوتیک بین کشورها موثر است. در نتیجه یکی از سیاست‌های دولت‌ها این است که با ایجاد روابط تجاری در حوزه گاز با کشورهای همسایه، تعاملات سیاسی خود را تقویت کنند و در این راستا با انعقاد قراردادهای بلندمدت گازی این هدف محقق می‌شود. با توجه به اینکه ایران دومین دارنده مخازن گازی جهان است باید ازین فرصت خدادادی نهایت استفاده را کرده و با تبدیل شدن به هاب گازی منطقه جایگاه خود را در تعاملات اقتصادی و سیاسی منطقه تثبیت کند.

از جمله بازارهای گازی ایران می‌توان به بازار گاز کشورهای پاکستان و افغانستان در شرق کشور و بازارهای عراق و ترکیه در غرب کشور اشاره کرد. البته به غیر از کشورهای همسایه، سایرهای بازارهای گازی از جمله بازار گاز هند، چین و اروپا نیز می‌تواند در تیررس ایران قرار گیرد.

پاکستان به عنوان پرجمعیت‌ترین همسایه ایران فرصت مناسبی برای صادرات گاز کشور است. قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان در سال 2009 به مدت 25 سال منعقد شد. بنا به این قرارداد گاز ایران از سال 94 باید از طریق خط لوله صلح به پاکستان صادر شود. اما در حال حاضر با وجود گذشت بیش از پنج سال از موعد شروع اجرای این قرارداد هیچ صادرات گازی از طرف ایران به پاکستان انجام نشده است.

از طرفی با روی کارآمدن بیژن زنگنه در وزارت نفت پروژه احداث خط لوله صلح برای صادرات گاز ایران به پاکستان از سال 92 متوقف شده است. در صورت تکمیل این خط لوله گاز ایران به پاکستان صادر خواهد شد و در صورتی که طرف پاکستانی قادر به دریافت گاز نباشد باید معادل 70 درصد گاز صادراتی را به ایران غرامت دهد. شواهد نشان می‌دهد که در صورت عزم ایران برای صادرات گاز به پاکستان این اتفاق محقق خواهد شد ولی در سایه بی‌تدبیری وزارت نفت پرونده صادرات گاز ایران در حالت معلق باقیمانده است و در این بین LNG قطر جایگزین گاز ایران در پاکستان شده است.

کشور افغانستان برای تامین گاز موردنیاز خود تنها با دو گزینه مواجه است. گزینه اول این کشور دریافت گاز از ترکمنستان از طریق خط لوله تاپی است. احداث این خط لوله علیرغم حمایت‌های آمریکا و عربستان به دلیل تنش سیاسی و امنیتی گروه طالبان متوقف شده است. گزینه دوم برای کشور افغنستان تامین گاز موردنیاز از مسیر کشور ایران است. در این بین ایران با توجه به داشتن دست برتر در معامله با افغانستان می‌تواند گاز خود یا گاز دریافتی از ترکمنستان را از طریق شبکه خط لوله گسترده خود به افغانستان برساند. اما متاسفانه این بازار صادراتی نیز به دلیل بی‌توجهی وزارت نفت ودستگاه دیپلماسی کشور در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

کارشناسان معتقدند ایران با سوآپ کردن گاز ترکمنستان به افغانستان میتواند علاوه بر به حاشیه بردن انگیزه اقتصادی ترکمنستان برای احداث خط لوله تاپی، جایگاه خود را به عنوان کریدور انرژی منطقه تثبیت کند. البته اخیرا مسئولین شرکت گاز اعلام کرده‌اند که طرح اولیه صادرات گاز ایران به افغانستان آماده شده است که در انتظار ورود دستگاه دیپلماسی به مذاکرات مانده است.

خبرگزاری دانشجو

* این گزارش دارای سوگیری بالایی است و مانند بقیه موارد منتشر شده از گزارش ها و تحلیل ها در این کانال صرفا جهت آگاهی و بهره برداری از نظرات گوناگون بوده است
2024/09/29 22:20:32
Back to Top
HTML Embed Code: