Telegram Web Link
دو فاجعه برای میهن ما درشهریورماه

برگرفته از ماهنامه خواندنی شماره 77، شهریور و مهر 1392، صفحه 18

یورش نظامی روس و انگلیس به ایران

در جریان جنگ دوم جهانی، ساعت 2 بامداد روز سوم شهریورماه 1320 سفیران روسیه و انگلیس به خانۀ نخست‌وزیر رفتند و آگاهی دادند که نیروهای نظامی کشورهایشان، خاک ایران را مورد تجاوز نظامی قرار داده‌اند.
با آغاز جنگ دوم جهانی، دولت ایران اعلام بی‌طرفی کرد؛ اما با این وجود متفقین حتا بدون اعلام جنگ بی‌طرفی ایران را شکستند و از شمال و جنوب خاک کشور را مورد آفند نظامی قرار دادند. در جریان جنگ اول جهانی نیز همین ماجرا تکرار شده بود. در آن جنگ نیز ایران اعلام بی‌طرفی کرده بود؛ اما در آن زمان نیز از سوی نیروهای امپراتوری روس و بریتانیا مورد تجاوز نظامی قرارگرفت.

با وجود جوان بودن ارتش ایران و نداشتن جنگ افزارهای نوین، ارتش و مجموعۀ نیروهای مسلح کشور جانانه برابر تجاوز خارجی پایداری کردند. اگر خیانت برخی سران ارتش دراعلام آتش‌بس نبود، امکان به ایستایی کشاندن تجاوز وجود داشت.
دراین میان نیروی دریایی باپیش‌کش ۷۰۰ شهید، تا آخرین نفر و آخرین نفس پایداری کرد. در این نبرد دریادار غلامعلی بایندر همراه بابسیاری از فرماندهان، افسران، درجه داران و ناویان به درجۀ رفیع شهادت درراه ایران رسیدند. یگان‌های نیروی زمینی جانانه جنگیدند  و نیز نیروی هوایی باوجود مجهز بودن به هواپیماهای دوباله جنگ اول به رویارویی با روسها برخاست و همچنین نیروهای ژاندارمری و شهربانی، از بذل جان خودداری نکردند.

ملت ایران این تجاوز آشکار نیروهای روس و انگلیس را با وجود اعلام بی طرفی فراموش نخواهد کرد؛ البته فرموش نکنیم که چندی پس از اشغال ایران، نیروهای نظامی آمریکا نیز به صف اشغالگران پیوستند.
شادباد ، شادباد ، شاد باشید ای شهیدان راه ایران که به قرنها در دل دشتها ، کوهها و دریاهای میهن به خون خود کفن پوشیده و خفته‌اید. نام شما و یاد شما، افتخار ماست و درس زندگی ما.

عراق درتجاوز نظامی به ایران ازیاری‌های گسترده غرب و شرق برخوردار بود

روز سی‌ویکم شهریور ماه ۱۳۵۹ حکومت بعث عراق که از پشتیبانی کامل غرب و شرق برخوردار بود، میهن ما را مورد آ فند نظامی قرار داد.

دراین نبرد که ۸ سال به درازا کشید، اتحاد شوروی برپایهٔ قرارداد دوستی باعراق، ارتش این کشور را با پیشرفته‌ترین جنگ افزارها تا دندان مسلح کرده بود. غرب و به ویژه فرانسه، پیش‌رفته‌ترین جنگ افزارها و نیز جنگنده‌های ساخت این کشور را در اختیار عراق گذارد؛ حتا برای این کشور یک نیروگاه هسته‌ای درست کرد تا با خاکستر آن نیروگاه، عراق بتواتند جنگ افزار هسته‌ای تولید کند.

آلمانی‌ها، هلندی‌ها و انگلیسی‌ها کارخانه‌ها و شگردشناسی ( تکنولوژی ) ساخت وکاربرد جنگ‌افزارها کیمیایی (شیمیایی) را در اختیار این کشور قرار دادند. عراق بارها و بارها در درازای جنگ از جنگ‌افزارهای کیمیایی علیه ایران استفاده کرد. این کار با همآهنگی و آگاهی حکومت آمریکا انجام شده است. آمریکایی‌ها برای اینکه بتوانند پول بیشتری صرف خرید جنگ افزارکند، چند صد میلیون دلار اعتبار خرید مواد خوراکی به حکومت عراق داد.

حکومت کشورهای عرب و عرب‌زبان، با افزایش تولید نفت جای خالی نفت عراق را پرکردند و درآمد آن را دراختیار حکومت عراق قرار دادند. حکومت مصر بیش از یک میلیارد دلار از جنگ افزارهای روسی ارتش خود را با موافقت شوروی به عراق واگذار کرد و...

باوجودی که دبیرکل سازمان ملل‌متحد به روشنی عراق را آغازگر جنگ اعلام کرد، هنوز حکومت ایران اقدامی در راه ستاندن غرامت‌های وارده برمردم و سرزمین ایران به عمل نیاورده است. هنوز اقدامی برای کشاندن سران‌کشوری و لشگری حکومت متجاوز عراق به محاکمه انجام نگرفته است.

هنوز خون شهیدان تجاوز نظامی عراق می‌جوشد؛ هنوز جانبازان با درد و رنج برخاسته از جنایت‌های حکومت عراق روزگار به سر می‌برند و هنوز آزادگان رنج زندان‌های مخوف را از یاد نبرده‌اند.

http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikhemoaser/10377-2faje-baraye-mihan-dar-shahrivar-mah.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
فردا زادروز خسروی آواز ⁧ #محمدرضا_شجریان ⁩ است و چقدر جایش خالی:
‏‍ به دامنت نرسد
‏دست کس
‏که جلوهٔ ناز
‏ تو را به بام فلک برد و
‏ نردبان برداشت!

@iranboom_ir
گزارش همایش ایران ورجاوند ۳، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس - تقدیر از آنانی که آرامش‌مان را مدیون‌شان هستیم
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/7635-hama-iranvar

@iranboom_ir
همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس برگزار شد - تقدیر از آنانی که آرامش‌مان را مدیون‌شان هستیم
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/7635-hama-iranvarjavand3-gozaresh.html

هر آنکو شود کشته ز ایران سپاه / بهشت برینش بود جایگاه

در آغاز این همایش که با حضور سربازان دلاور نیروی هوایی ارتش ایران (دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری و فرماندهی آموزش‌های هوایی شهید خضرایی) برگزار شد استاد فریدون جنیدی پژوهشگر تاریخ و ادب ایران به تاریخ حمله‌ی دشمنان به خاک ایران‌زمین پرداخت و گفت: ستم تمام این یورش‌گران به فرهنگ ایران بوده است. غُزان زمانی که حمله کردند سپاه آنها پیروز شد و شروع کردند به سوزاندن کتابخانه ها که نقل است 17 کتابخانه را سوزانده‌اند. جنیدی تأکید کرد که همواره دشمنان ایران کوشیده‌اند فرهنگ ایران را، به عنوان مهم‌ترین سد راه خود، از میان بردارند تا بتوانند بر استیلای خود عمق ببخشند.

وی افزود: یک بار سفیر قطر به بنیاد نیشابور آمد و گفت اگر شما یک جزیره‌ای را که بین ما و بحرین بر سر آن اختلاف است با سند و مدرک ثابت کنید که برای قطر است ما به شما دلارهای بسیاری خواهیم داد که من گفتم نخست اینکه من برای دلار کار نمی‌کنم. دوم اینکه من اگر کار کنم ثابت می‌کنم که این جزیره متعلق به بحرین است چرا که بحرین از کشور شما قدیمی‌تر است.
وی خاطرنشان کرد: من در دیدار با این قطری گفتم که چرا شما نام خلیج‌فارس را تحریف می‌کنید؟ گفت به خاطر این که برادر بزرگ ما عربستان از ما می‌خواهد چنین کنیم چرا که ما از شما کینه به دل داریم. که من از او پرسیدم شما به ما حمله کردید و همه جا را سوزاندید و غارت کردید دیگر چه کینه‌ای از ما دارید؟ که گفت ما می‌دانیم که در جنگ پیروز شدیم اما در فرهنگ از شما شکست خوردیم.

استاد جنیدی هم‌چنین با ذکر مثال‌هایی تاریخی از شیوه‌ی برخورد انسانی ایرانیان با دشمنان خود یاد کرد و ریشه‌ی آن را در فرهنگ ایرانی که حتی آسیب زدن به گیاهان را هم برنمی‌تابد دید و در برابر، به برخی از اعمال خشن مهاجمان به ایران اشاره کرد.

سخنرانی استاد فریدون جنیدی پژوهشگر تاریخ و ادب ایران / با موضوع «دفاع در درازنای تاریخ ایران»
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-joneidi.mp3

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس برگزار شد - تقدیر از آنانی که آرامش‌مان را مدیون‌شان هستیم
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/7635-hama-iranvarjavand3-gozaresh.html

هر آنکو شود کشته ز ایران سپاه / بهشت برینش بود جایگاه

دكتر هوشنگ طالع، پژوهشگر تاریخ ایران، با شادباش به شهیدان راه ایران گفت: با در هم ریخته شدن اوضاع ایران بر اثر انقلاب حکومت عراق در پی آن آمد تا از وضع نابسامان موجود در راستای مقاصد تجاوزکارانه و تجزیه طلبانه‌ی خود نسبت به ایران به ویژه استان خوزستان بهره گیرد. حکومت عراق با به راه انداختن دو سازمان کانون فرهنگی خلق عرب و سازمان سیاسی خلق عرب کوشید تا با آشفته‌تر کردن فضای عمومی خوزستان و به ویژه آبادان و خرمشهر برای برنامه‌های تجاوزکارانه‌ی خود بستر مناسبی فراهم کند.

وی افزود: در روز 14 خرداد 1358 جنگنده‌های عراق چند روستای مرزی ایران را بمباران کردند که سفیر عراق در تهران از این اقدام پوزش خواست اما 4 روز بعد هواپیماهای عراقی دوباره دهکده‌های مرزی ایران را بمباران کردند. در آذرماه 1358 نیروهای مسلح عراق پاسگاه وزیرآباد را اشغال کردند. در واقع در سال 1358 حکومت عراق روی هم رفته 84 بار از زمین و هوا ایران را مورد تجاوز زمینی و هوایی قرار دادند. در سال 1359 حکومت عراق حملات خود را بیشتر کرد و در بهار 1359 با وجود قرارداد حسن همجواری با ایران خواستار بیرون رفتن ایران از 3 جزیره‌ی ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسی شد. که این افزون طلبی را در سال‌های بعد هم ادامه داد.

نویسنده‌ی کتاب شش جلدی «تاریخ تجزیه‌ی ایران» گفت: در آغاز اردیبهشت ماه 1359 حکومت عراق دست به مصادره‌ی اموال و اخراج 32 هزار تن از ایرانیان ساکن عراق زد. می‌دانیم که در درازای تاریخ، سرزمین میان رودان یا عراق امروزی دل ایران شهر بوده و 800 سال پایتخت ایران در کنار دجله بود. این ایرانیان همچون بومیان استرالیا در سرزمین مادری خود می‌زیستند که در عرض 3 ماه شمار ایرانیان رانده شده از عراق از 100 هزار تن گذشت. در تیرماه 1359 عراقی ها پاسگاه‌های بیشتری را مورد تجاوز قرار دادند و هواپیماهای آنها پیرامون شهر سردشت را بمباران کردند. سپس در روزهای پایانی شهریور چند مکان را اشغال نظامی کردند. در واقع از آغاز 1359 تا روز حمله به ایران 636 بار از زمین و دریا و هوا سرزمین ایران را مورد تجاوز قرار دادند که وزرات امورخارجه و مرزداران ایران به این تجاوزها اعتراض کردند.
وی ادامه داد: در اعلامیه های ارتش عراق با لحن هماهنگی آمده است که ارتش قهرمان ما وارد خاک ایرانیان ملعون شده است تا درسی به مغ‌ها داده و سرزمین های غصب‌شده‌ی عراق را آزاد کند. صدام در سوم مهرماه گفت این جنگ، جنگ سرنوشت امت عرب است. سال‌هاست که ما آن را تدارک دیده ایم. 1400 سال پس از قادسیه دشمن عجم از اراضی عرب بیرون رانده می‌شود و گوشمال سختی می‌بیند. خودش اعتراف می‌کند که سالها به فکر جنگ بوده است.
دكتر طالع خاطرنشان کرد: اینها همه نشانه‌های آشکار یک تجاوز بی‌شرمانه بر خلاف تمام قوانینی بود که امضا کرده و به دوش گرفته بودند. صدام می‌گفت که ما از تجزیه و انهدام ایران ناراحت نمی‌شویم و لازم است که ایران سرزمینهایی که از عراق گرفته است به عراق بازگرداند.
وی گفت: طه یاسین رمضان فرمانده ارتش ملی عراق گفته بود که این جنگ برای چند صد کیلومتر یا نصف اروندرود نیست بلکه این جنگ بر سر بودن یا نبودن ایران است. وجود 5 ایران کوچک بهتر از یک ایران واحد خواهد بود. ما از شورش ملتهای ایران پشتیبانی کرده و همۀ سعی خود را متوجه تجزیه‌ی ایران خواهیم نمود. در واقع آنها نقشه هایی را تنظیم کرده بودند و بلوچستان و کردستان، آذربایجان و خوزستان را از ایران جدا کرده بودند.
دكتر طالع در پایان گفت: با وجود این اسناد که مشتی از خروارند آیا شکی برای تجاوز نظامی عراق و اقدام برای تجزیه‌ی ایران برای کسی باقی می‌ماند؟ واقعا اگر کسی با دیدن این اسناد هنوز بخواهد به گونه ای حکومت صدام را تبرئه کند نامی به جز خائن به او نمی‌توان داد.

سخنرانی دکتر هوشنگ طالع؛ پژوهشگر تاریخ ایران و نویسندۀ کتاب شش جلدی «تاریخ تجزیۀ ایران» / با موضوع «ریشه‌های تاریخی تجاوز بعثیان به ایران».
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-tale.mp3

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس برگزار شد - تقدیر از آنانی که آرامش‌مان را مدیون‌شان هستیم
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/7635-hama-iranvarjavand3-gozaresh.html

هر آنکو شود کشته ز ایران سپاه / بهشت برینش بود جایگاه

گزارش تصویری از همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس - 1
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha/gozaresh-tasviri/7633-aks-hama-iran-varjavand3-1.html

گزارش تصویری از همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس - 2
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha/gozaresh-tasviri/7634-aks-hama-iran-varjavand3-2.html

پروندۀ (فایل) شنیداری سومین همایش ایران ورجاوند در پی می‌آید:
http://www.iranboom.ir/resaneh/shenidary/7714-file-souti-hama-iranvarjavand-3.html

سخنرانی استاد فریدون جنیدی پژوهشگر تاریخ و ادب ایران / با موضوع «دفاع در درازنای تاریخ ایران»
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-joneidi.mp3

سخنرانی سردار سید ناصر حسینی‌پور از اسرای جنگ و نویسندۀ کتاب «پایی که جا ماند» / «خاطرات اسارت»
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-naser.mp3

سخنرانی دکتر هوشنگ طالع؛ پژوهشگر تاریخ ایران و نویسندۀ کتاب شش جلدی «تاریخ تجزیۀ ایران» / با موضوع «ریشه‌های تاریخی تجاوز بعثیان به ایران».
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-tale.mp3

سخنرانی سرتیپ دوم خلبان احمد مهرنیا / با موضوع «نقش نیروی هوایی در دفاع مقدس».
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-mehrnia.mp3

سخنرانی سرتیب دوم خلبان فرج‌الله برات‌پوررهبر عملیات برجستۀ حمله به پایگاه الولید (اچ-3) / با موضوع «عمیلات اچ 3».
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-baratpour.mp3

سخنرانی امیر تیمسار خلبان منصور کاظمیان، کمک خلبان شهید عباس دوران / با موضوع «خاطراتی از عباس دوران».
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-kazemian.mp3

سخنرانی سرتیپ محمود ضرابی، دبیر کانون خلبانان ایران.
http://www.iranboom.ir/poshe/seda/sokhanrani/8903/irvarjavand3/hama-irvarjavand3-taghdir.mp3

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
گزارش همایش ایران ورجاوند 3، به مناسبت سالروز آغاز دفاع مقدس - تقدیر از آنانی که آرامش‌مان را مدیون‌شان هستیم
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/7635-hama-iranva

@iranboom_ir
دفاع مقدّس یا نبرد میهنی - سرودۀ استاد عبدالعلی ادیب برومند
http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/chame/14020-defa-moghadas-nabard-mihani.html

@iranboom_ir


ای وطن- سرودهٔ توران شهریاری (بهرامی) / به‌مناسبت هفته دفاع مقدس
http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/chame/14019-ei-vatan-defa-moghadas.html

@iranboom_ir
ماهمه، تنها یک تن بودیم - سروده دکتر هوشنگ طالع

وطن ، دگر بار در خطر بود
ندانم براي چندمين بار
اما ...
چونان دگر هنگامه هاي سختِ تاريخ
ما همگان بوديم :
يگان ، دهگان ، صدگان ، هزارگان و هزاران هزارگان

از زن و مرد
کودک و پير
نوجوان و جوان
از ميان سال و کهن سال
راست قامت و استوار ، براي دفاع از ميهن

اما گويي در چرخهي حيات
ما همگان ، تنها « يک تن » بوديم :
با يک دل که تنها براي ايران ميتپيد
و يک مغز که تنها ، به پايندگي ايران ميانديشد
با دو چشم که تنها ، نگران وطن بود
و دو گوش که تنها
سرود « اي ايران ، اي مرز پرگهر» را ميشنيد
و يک نفس که تنها ؛
به ياد او فرو ميرفت و با نام او ، باز ميآمد
و تنها يک دهان که نام ميهن را فرياد ميکرد
و يک زبان ، براي دعا به ايران
تنها دو پا ، براي پايداري
و دو دست ، براي آفند

ما همگان ، سياوخش بوديم :
پذيراي آزمون ايزدي
رستم بوديم :
که فرزند کشتيم به راه ايران
آرش بوديم :
که همه‌ی هستي‌مان را در آن تير نهاديم
تا مبادا ،
ذرهاي از خاک ميهن
به چنگ دشمن افتد

ما ايران بوديم :
به پهناي اين فلات مقدس
به ديرينگي اين تاريخ ديرپاي
آري ما ،
تنها يک تن بوديم ،
در آن هنگامهي سختِ مرگ و زندگي
در شهريور گرم پنجاه و نه :
يک خاکريز ، براي پدآفند
و يک آتشبار ، براي آفند
آري ما همه ،
تنها يک تن بوديم

پاینده ایران
تهران ـ سی‌ویکم شهریور ماه ۱۳۹۰

@iranboom_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سخنانی کوتاه از استاد شجریان درباره شادروان فریدون مشیری
۳۰ شهریور زادروز استاد مشیری
۱ مهرماه زادروز استاد محمدرضا شجریان

@iranboom_ir

#فریدون_مشیری #محمد_رضا_شجریان
زادروز پرويز ياحقی موسيقيدان شهير ايران و روزنامه نگار بنام...‌

‌پرویز صدیقی پارسی معروف به پرویز یاحقی در این روز (۳۱ شهریور) سال ۱۳۱۵ در تهران به دنیا آمد.
یادش گرامی.

@iranboom_ir
ایران بوم
زادروز پرويز ياحقی موسيقيدان شهير ايران و روزنامه نگار بنام...‌ ‌ ‌پرویز صدیقی پارسی معروف به پرویز یاحقی در این روز (۳۱ شهریور) سال ۱۳۱۵ در تهران به دنیا آمد. یادش گرامی. @iranboom_ir
زادروز پرويز ياحقی موسيقيدان نامدار ايران

‌پرویز صدیقی پارسی معروف به پرویز یاحقی در این روز (۳۱ شهریور) سال 1315 در تهران به دنیا آمد.
نخستین آهنگ او برای غلامحسین بنان در برنامه گلهای رنگارنگ بود به نام «ای امید دل من کجائی».

باید او را از بی نظیر ترین نوازنده‌های ویولون تاریخ ایران دانست.
وی در 35 سالگی با پروانه امیرافشاری «حمیرا» (خواننده) ازدواج کرد. 8 سال بعد حمیرا به دلیل نامشخصی که تاکنون بیان نکرده است، از او طلاق گرفت. پرویز یاحقی برای همسرش تعداد زیادی آهنگ ساخت که اکثر انها در لیست آهنگ‌های جاودانه حمیرا قرار گرفتند.
پرویز دهها سال آهنگ ساخت و از نوازندگان ويولن بزرگ جهان بشمار مي رفت در عين حال روزگاري يك روزنامه نگار ماهر و زبردست بود و زماني عنوان بهترين خبرنگار مجلس ايران را به دست آورده بود.
درخشان ترين كار روزنامه نگاري پرويز، گزارشگري برنامه «درگوشه و كنار شهر» براي راديو ايران درسالهاي 1341 تا 1343 بود که مبتکر و مدير اين برنامه ناشر این مجله و مؤلف تاريخ ایران و جهان (نوشيروان کيهانی زاده) بود.

یاحقی در چند سال آخر عمر خود به علت مصدومیت قادر به نوازندگی نبود و این قضیه لطمه روحی شدیدی به او وارد کرد. او در 13 بهمن 1385 در سن 70 سالگی به علت ایست قلبی در خانهٔ خود در تهران درگذشت و در بهشت زهرا (س) قطعه هنرمندان به خاک سپردند.

انوشیروان کیهانی زاده / تاربرگ امروز در تاریخ

@iranboom_ir
به مناسبت سالروزتجاوزرژیم بعث عراق به ایران
ای شهیدان وطن  خون شما عزت ما
جوشش خون شما  مانع  هر ذلت  ما

تربت  پاک شما  قبله ی احرار وطن
زنده ازخون شما  بوده وهست ملت ما
بیگی (سینا ) لنگرودی

@iranboom_ir
عراق درتجاوز نظامی به ایران ازیاری‌های گسترده غرب و شرق برخوردار بود
http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikhemoaser/10377

@iranboom_ir
👆👆👆
آواز ابوعطا (مفلسانیم و هوای می و مطرب داریم)
آلبوم: عشق داند (در آواز ابوعطا)
شعر: حافظ
آواز: استاد محمدرضا شجریان
تار: استاد محمدرضا لطفی
تاریخ اجرا: ۱۳۵۹

@iranboom_ir
گزارشی از چگونگی اجرای « سیاست زمین سوخته » از سوی عراق ، در جنگ هشت ساله

مطلبی که در زیر می خوانید ، بخشی از گزارشی است که بازرسان سازمان ملل متحد پس از بازدید خود از مناطقی در ایران و عراق درباره ی بمباران و آتشباری بر مناطق مسکونی و غیرنظامی دو طرف درگیر تهیه کردند . سفر کارشناسان سازمان ملل متحد پس از درخواست ایران از این سازمان انجام شد . دولت ایران اعلام داشت دولت عراق نیز می تواند اگر در زمینه ی آتشباری ایران بر مناطق مسکونی عراق ادعایی دارد ، به بازرسان سازمان ملل متحد اجازه ی دیدار از مناطق جنگی عراق را بدهد .
برای خواندن این گزارش روی پیوند زیر  کلیک  کنید :
http://iranchehr.com/?p=7867

@iranboom_ir
گام نخستین - سروده ی شادروان فریدون مشیری

با من سخن می‌گوید این بید كهن‌سال
می‌بیندم سرگشته  و برگشته احوال
این چهره در گیسو نهفته
این در گذرگاه زمان، با رهگذاران
روزی هزاران قصه ناگفته، گفته.
 
گر گوش جانت هست هر برگش زبانی‌ست
با هر زبانش داستانی‌ست
من هر سحر می‌خوانمش، چونان كتابی
می‌تابد از او در وجودم آفتابی
هر روز در نور و نسیم بامدادان
با اولین لبخند خورشید
با من سخن می‌گوید این بید:
«می‌دانی، ای فرزند، روزی، روزگاری
فرمان پاك اورمزدت كارفرما
آیین مهرت رهنما بود؟
نیروی تدبیر تو، نور دانش تو
بر نیمی از روی زمین فرمانروا بود؟
 
اندیشه نیكت چو خورشیدی فرا راه
گفتار نیكت، پرتوی از جان آگاه
كردار نیكت، سروری را رهگشا بود
 
آن روزگاران كهن را یاد داری؟
می‌بینی اكنون در چه حالی، در چه كاری؟
می‌دانی آیا تخت و ایوانت كجا بود؟
 
ای مانده اینك، بسته در زنجیر تحقیر
زنجیر تقدیر
زنجیر تزویر
زنجیر...
كی جان آزادت به دوران‌های تاریخ
با این همه خواری، زبونی آشنا بود؟
 
افسوس، افسوس
زهر سیاه ناامیدی
این قوم را مسموم كرده‌ست
احساس شوم ناتوانی
آن عزم چون پولاد را چون موم كرده‌ست
 
دیری‌ست دل‌ها و روان‌ها
از پرتو خورشید دانش دور مانده‌ست
وان دیده در هر زبان بیدار، انگار
دور از جهان روشنایی، كور مانده‌ست
 
زنجیر صد بندت بر اندام است هرچند
هرچند می‌ساید تو را زنجیر صد بند
هرچند دشمن
مانند بیژن در بن چاهت نشانده‌ست
بیرون شدن زین هفتخوان را چاره مانده‌ست
 
گام نخستین: همتی در خود برانگیز
برخیز ! در دامان فردوسی بیامیز
شهنامه او می‌نماید گوهرت را
اندیشه او می‌گشاید شهپرت را
 
جانداری او می‌رهاند جانت از رنج
یكبار دیگر بر می‌افرازی سرت را
 
فردوسی، این دانای بینای بشردوست
باغ خرد را در گشوده‌ست
در مكتب «دانا تواناست»
راه رهایی را نموده‌ست
در هر ورق نیروی دانش را ستوده‌ست
 
شهنامه‌اش، آزادگی را زادگاه است
آزادگان پاک جان  را زاد راه است
نیكی، درستی، مهر، پاكی، مكتب اوست
نادانی و سستی، كژی، اندیشه بد
در پیشگاه او گناه است
 
بر رسم و راه داد می‌خواهد جهان را
همواره سوی داد خواند مردمان را
دشت سخن را طبع سرشارش سمند است
پندی اگر می‌بایدت دنیای پند است
هرگز نه اهل ماتم و تسلیم و خواری
هرگز نه اهل ناله و نفرین و زاری
حتی در آن دوران كه پیری مستمند است
سوی پدید آرنده گردون گردان
چون رعد، فریادش بلند است!
 
خورشید شعرش، خون تازه‌ست
در پیکر پژمرده تو
گفتار نغزش نور و نیروست
در هستی سردرگریبان برده تو!
برخیز! در دامان فردوسی بیاویز
گام نخستین است و گام آخرین است
راهی كه از چاهت برون آرد همین است.

http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/chame/253-game-nokhostin.html

___
 کانال
تلگرامی ایرانبوم
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
خاطره انگیز 4

نمآهنگ/ بوی ماه مهر/ آغاز سال نو ...

@iranboom_ir
یکم مهر ماه زادروز استاد محمدرضا شجریان فرخنده باد

@iranboom_ir
2024/09/25 03:20:34
Back to Top
HTML Embed Code: