Telegram Web Link
دوران کوتاه دولت ملی؛ تمرین دموکراسی

 در 200 سال گذشته‌ی ایران، این مهم‌ترین رخداد و مبارزه‌ی ضد استعماری ملت باشد. متأسفانه امروزه طوری شده که همه تاریخ‌نگار شدند یا بهتر باید گفت گروه‌هایی تاریخ‌ساز شدند و همه‌ی کوشش‌شان این است که تاریخ را به نفع اندیشه‌های خودشان مصادره کنند و در این میان هم یورشی ناکام به مسأله‌ی ملی شدن صنایع نفت در سرتاسر کشور می‌شود؛ از سوی گروه‌های به هر حال باید گفت سلطنت‌خواه، عناصر چپ و بنیادگرایان مذهبی که هر سه بر یورش به این نهضت به طرز شگفت‌آوری هماهنگ هستند، اما ناکام.

به‌راستی مبارزه‌ی ملت ایران برای ملی شدن صنعت نفت یک رخداد بسیار شگرفی در تاریخ اخیر ملت ایران است. هر گاه ما جامعه‌ی ایرانی را در سال 1329 در نظر بگیریم آن وقت می‌توانیم عظمت این مبارزه را بهتر درک کنیم. متأسفانه کسانی که به هر نامی دست به مسائل تاریخی می‌برند مسائل گذشته را با معیارهای امروز مورد بررسی قرار می‌دهند.
دکتر مصدق هم‌چنان در اندیشه‌ی ایرانیان هم‌چون یک اسطوره به نیکی جای گرفته است.

http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikhemoaser/4372-doran-kotah-melli.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
۱۳ سال پیش در ۱۷ اسفند ۱۳۸۹، محمود روح‌الامینی ـ مردم‌شناس ـ درگذشت.
یادش گرامی باد

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
نگاهی به زندگی و آثار محمد پروین گنابادی

پروین ادب پارسی، خدمتگزار صدیق و بی مدعا، مترجم و محقق فرهیخته روزگار ما، در سال ۱۲۸۲ ش در کاخک در نزدیکی گناباد، و در یکی از خانه های ساده آن دیار تولد یافت. پدرش عباس از افراد پاک اعتقاد و صاحب اعتبار بود. او از جنس زراندوزهای زمانه نبود و به تبع آن، فرزندش محمد نیز ناز پرورده نبود. از اوان کودکی در نزد پدر و مکتب خانه های کاخک مقدمات علوم را فراگرفت. با بزرگان آن دیار مأنوس شد و پس از تحصیل در تون و قاین در پانزده سالگی به مشهد رفت و به حلقه درس ادیب نیشابوری پیوست و در درس مغنی، مطول و شرح نظام شرکت کرد و به زودی مورد توجه خاص ادیب قرار گرفت و به مصداق گفته یاقوت حموی که گنابادیان از زمره اهل علم اند، استاد پروین گنابادی نیز از همان آغاز جوانی لیاقت و شایستگی خود را نشان داد. اما برای تأمین هزینه های گزاف زندگی که عموم اهل علم گرفتار آن هستند، در سال ۱۳۰۲ ش در مدرسه «احمدی» مشهد به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۲۲ ش به ریاست دانشسرای دختران تعیین گشت و در اواخر همان سال به نمایندگی مردم سبزوار به مجلس شورای ملی راه یافت. پس از فراغت از نمایندگی در سال ۱۳۲۸ ش توسط مرحوم مدرس رضوی به علامه دهخدا معرفی شد و در امر تدوین «لغت نامه» با وی همکاری نمود.

استاد پروین در طی دو سال نزدیک به یک میلیون یادداشت از متون مهم فراهم آورد و علاوه بر تنظیم حرف «ذ» با همکاری دهخدا و حرف «غ» با همکاری شهاب فردوسی، آماده سازی واژگان ذیل حرف «ط» و بخشی از حرف «الف» را نیز برعهده داشت. پروین در اواخر سال ۱۳۱۸ ش به مدت دوازده سال ویراستاری زبانی کتابهای علمی دانشگاه تهران را به عهده گرفت و از اواخر سال ۱۳۴۰ ش تا پایان عمر با «بنیاد فرهنگ ایران» همکاری نمود. استاد پروین همزمان با این فعالیت های علمی به امر تدریس نیز می پرداخت. در دانشکده های ادبیات تهران وپژوهشکده فرهنگ ایران به تدریس پرداخت و در طول حیات خود از تعلیم و تعلم باز نماند.

استاد در ساحت شعر و شاعری از زمره شاعران صاحب سبک محسوب می شد به گونه ای که یکی از موضوعات نخستین کنگره نویسندگان ایران در سال ۱۳۲۵ سبک شعری پروین گنابادی بود؛ اما او هرگز ادعای شاعری نمی کرد. پروین در دانش و علم کم نظیر و در آزادگی و متانت بی بدیل، و درویش مسلک بود و خوش فطرت. پروین شمع جمع دوستان اهل علم بود. احمد آرام که روانش شاد باد از استاد پروین به عنوان صاحب نظری شایسته در زبان و ادب فارسی و عربی یاد می کند «که هیچ ادعایی ندارد. مُشکی است که خود می بوید و به همین جهت تحقیقات ادبی او لذت بخش است. هرگز نشنیده ام که در قفای دگران سخن به زشتی درباره ایشان و نوشته های ایشان بگوید.»

استاد در زمینه های مختلف خود را آزموده است و به قول زنده یاد دکتر زرین کوب، کارهای پهلوانی می کرد. استاد پروین کار ترجمه را در زمینه روانشناسی و تعلیم و تربیت با ترجمه مقالاتی از نشریاتی چون «التربیه` الحدیثه » و «الهلال» و «المقتطف» آغاز کرد و تبحر خود را در عرصه ترجمه نشان داد و صاحب آوازه شد. اما بزرگترین و ماندگارترین کار استاد ترجمه «مقدمه ابن خلدون» از متن عربی بود. عبدالرحمن بن محمدبن خلدون (۷۳۱ ۸۰۸ ق) فیلسوف و مورخ بزرگ اسلامی در کتاب خود که یکی از شاهکارهای فلسفی و تاریخی جهان اسلام است، به مسائل علم اجتماع و فلسفه تاریخ پرداخته است. استاد با ترجمه این اثر ما را با دنیای دیگری آشنا ساخت؛ تفکری را بازگو نمود که تا آن زمان جوانان با آن آشنا نبودند. نثر استاد و تسلط وی به ادبیات عرب نیز ستودنی است. ترجمه بخشی از متن ابن خلدون در مبحث مناظره شمشیر و قلم گواه این مدعا است:

«باید دانست که شمشیر و قلم هر دو از ابزار و وسایل خدایگان دولت است که در فرمانروایی خویش از آنها یاری می جوید، ولی در آغاز تشکیل دولت و هنگامی که هنوز ارکان دولت پایه های فرمانروایی را استوار نساخته اند، نیاز پادشاه به شمشیر از قلم بیشتر است؛ زیرا قلم در این مرحله خدمتگزاری است که تنها در ره تنفیذ و اجرای احکام دولتی به کار می رود و شمشیر هم در این راه بدان کمک می کند.» (ابن خلدون، ۱/۴۹۰)

استاد پروین علاوه بر ترجمه، در زمینه های دستور زبان فارسی، تصحیح متون، ادبیات عامیانه، عرفان و لغت به صورت جدی وارد شد و الحق در تمام این زمینه ها تسلط استادانه خود را نشان داد. آثار به جا مانده از استاد نشان از تلاش مستمر و احاطه وی بر ادب تازی و پارسی دارد. استاد از لحظه لحظه های عمرش بهره گرفت و حاصل عمر پربار وی صدها مقاله و کتاب در زمینه های تاریخ و متون ادبی، ادبیات عامیانه و عرفان و... است.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/7537-mohammad-parvin-gonabadi.html

@iranboom_ir
Forwarded from ایران بوم
💠با «ایران‌بوم» همراه شوید💐🌷
💠ایران‌بوم؛ نگرشی به تاریخ و فرهنگ دیرپای ایران‌زمین🌳🌲

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
زندگینامه شادروان استاد ایرج افشار

استاد ایرج افشار در شانزدهم مهرماه 1304 خورشیدی در تهران زاده شد و در هجدهم اسفندماه 1389 در همین شهر درگذشت.  وی فرزند دکتر محمود افشار است.

وی در سال 1312 آموزش دبستانی را آغاز کرد. تحصیلات خود را در رشته حقوق به پایان رساند و دوره دکتری را نیز دیده است.

افشار پس از آن در مدرسه شاهپور تجریش و در دبیرستان فیروز بهرام تحصیلات متوسطه را پی‌گرفت و با اتمام این دروه در سال 1324 وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و در سال 1328 تحصیلات خود  را با گرایش قضایی به پایان برد.

افشار از ذخایر ادبی و علمی کشور شمرده می‌شود و در فن کتاب‌شناسی و کتابداری بی‌مانند است.

وی زبان انگلیسی و فرانسه را خوب می‌داند. ده سال کتابدار دانشکده حقوق بود و سپس رئیس کتابخانه دانش‌سرای عالی شد. یک سال نیز ریاست کتابخانه ملی را بر عهده داشت و چهار سال هم رئیس اداره کل انتشارات دانشگاه بود.

افشار مدتی به عنوان کتابدار وارد کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و با کسب تجربیات این دوره ریاست کتابخانه ملی را به عهده گرفت.

وی عضو انجمن ایرانشناسی، عضو هیات انتخاب کتاب، عضو کمیته جایزه کتاب‌سال، عضو انجمن کتابداران ایران، عضو هیات اجرایی انجمن تاریخ نیز می‌باشد.

برخی از فعالیت‌های اجرایی دکتر افشار:

•همکاری با مجله جهان نو
•مدیر داخلی مجله آینده
•سردبیر مجله مهر
•‌سردبیر مجله سخن
•مدیر مجله کتاب‌های ماه
•همکاری در تاسیس کلوب کتاب
•مدیر و سردبیر مجله راهنمای کتاب
•فهرست‌نگاری مجموعه کتاب‌های فارسی چاپی دانشگاه هاروارد
•مدیر مجله ایرانشناسی
•انتشار مجله آینده
افشار به سال 1331 با همکاری چهار تن از دوستان خود، انتشار نشریه فرهنگ ایران زمین را آغاز کرد و  از سال 1327 مدیریت مجله راهنمای کتاب را به عهده داشت.

وی به دعوت دانشگاه هاروارد آمریکا یک سال در آن کشور مقیم بود و به کار مرتب‌کردن کتاب‌های السنه شرقی آن دانشگاه اشتغال داشت و همچنین برای امور مربوط به کتاب و کتابداری سفرهایی به کشورهای مختلف داشته است.

برخی از  آثار ایرج افشار:

•پژوهش‌های ایران شناسی (ج 1و2)، چاپ اول، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار (1384)
•دفتر تاریخ، چاپ اول، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار (1384)
•فرهنگ ایران زمین، چاپ اول، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار (1384)
•گلگشت در وطن ( سفرنامچه) چاپ اول، تهران: اختران (1384)
•نامه‌های تهران، چاپ سوم، تهران: فرزان روز (1385)
•ریاض الفردوس خانی، چاپ اول، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار (1385)
•یادیارمهربان(مرزهای شرقی شعر پارسی از تاجیکان ورارودان تا هند، با مقدمه ایرج افشار) تهران: شهاب ثاقب
•فهرست دستنویس‌های فارسی در کتابخانه ملی اتریش و  آرشیو دولتی اتریش در وین. فرهنگستان علوم اتریش-فهرستگان- وین
• استاد ایرج افشار در پهنه مصدق‌پژوهی

*

ای دریغ و حسرت! 
استاد ایرج افشار پدر کتابشناسی ایران درگذشت
 
آنگاه که سخن از اندوه است بلندترین واژه‌ها حقیر می‌شوند ؛ چه بنویسیم؟ که استاد ایرج افشار درگذشت؟ 

زبان خامه ندارد سر بیان فراق
 وگرنه شرح دهم با تو داستان فراق

امروز آسمان هم می‌گرید و به راستی جای گریستن است. اگر بیهقی قلم را به سوگ استادش گریاند ، امروز قلم ما را می‌گریاند که بزرگی از بزرگان اهل قلم از میان ما رفته است. دلی که برای ایران می‌تپید از حرکت بازایستاده است.
آنگاه که سخن از اندوه است بلندترین واژه‌ها حقیر می‌شوند ؛ چه بنویسیم؟ که استاد ایرج افشار درگذشت؟

http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1956-zenginame-iraj-afshar.html

https://www.tg-me.com/joinchat-BTli7Dy87gKr4Pr7-2LhsA
نادره‌کاری که به نادره‌کاران پیوست

به مناسبت هیجدهم اسفندماه، سالروز درگذشت شادروان استاد ایرج افشار

کتاب نادره کاران شرح زندگی و بیان عملکرد فرهنگی مردان و زنانی است که در قرن اخیر، هر یک به گونه‌ای به گسترش فرهنگ و تمدن ایرانی پرداخته و با نشر خود گوشه‌های تاریک این تمدن کهنسال را روشن نمودند. از این بابت هر یک از آنان سرگذشتی دلپذیر دارند که می تواند برای جوانان امروز و آیندگان نمونه و سرمشق باشد.
در این سوگنامه، سرگذشت کوتاه یا بلند 69 تن از بزرگمردان و ناموران فرهنگی دل‌سوخته و فرهنگ دوستان دلباخته که در پنجاه و چند سال اخیر در گذشته‌اند، آمده است.
نادره‌کاران یکی از نمونه کارهای پر ارج استاد ایرج افشار است کسی که خود براستی یکی از آن بزرگ‌مردان به حساب می‌آيد. فهرست کتاب ها و آثار ايرج افشار خود کتابي است صد و هفتاد صفحه‌اي است. درگذشت ایرج افشار ایران دوستان را به سوگ نشاند، پیشگفتار کتاب را در دنباله مرور می‌کنیم.
یادش گرامی روانش به سپنتا مینو.
http://www.iranboom.ir/aks-ha/bozorgan/moaser/ostadan/1/NaadereKaaraan-1.jpg

کیفیت بهتر پیشگفتار کتاب نادره کاران با قالب پی دی اف را از اینجا دریافت کنید
http://www.iranboom.ir/aks-ha/bozorgan/moaser/ostadan/1/NaadereKaaraan_IrajAfshaar.PDF

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/1980-nadere-karan.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
برای حافظ‌شناس بزرگ روزگار ما (دکتر اصغر دادبه) - برگ‌هایی پربار اما مغفول چهره

حسن  اسدی تبریزی
سردبیر فصل نامه اشراق

یکی از وجوه یا شاید بارزترین وجه شخصیت استاد ارجمند دکتر اصغر دادبه حافظ‌شناسی اوست. دکتر دادبه بی‌مبالغه از حافظ‌شناسان بزرگ روزگار ماست. قبل از پرداختن به این وجه از شخصیت استاد که موضوع نوشته حاضر است و دیگر وجه شخصیتی ایشان از قبیل فلسفه، کلام و ادبیات (به‌طور عام) و سخنوری، نگارنده لازم می‌داند به سجایای اخلاقی و ویژگی‌های روحی استاد اشاره کند. هر سخنی درباره دکتر دادبه بدون اشاره به کمالات و سجایای اخلاقی او ناقص و ابتر است. ما حافظ‌شناس و استاد فلسفه و محقق کلام داشته و داریم، اما آنچه دکتر دادبه را دکتر دادبه کرده است و با همه آن بزرگواران متمایز؛ ویژگی‌های اخلاقی و انسانی دکتر دادبه است.

دکتر دادبه واقعا و به‌ جد عاشق فرهنگ ایران زمین است و آتش عشق وطن در دل او آتشی است که «هرگز نمیرد.» عشق او به وطن، معلمی و تربیت جوانان این مرز و بوم تجلی یافته است. دکتر دادبه معلمی است عاشق و از زمره همان‌هایی که خود آنها را «گروه اقلیت» می‌نامد. استاد، جوانان مستعد و پویا را می‌یابد و با صبوری و بزرگواری به آنها شیوه راه رفتن در مسیر دانش و معرفت را می‌آموزد و از هیچ‌گونه حمایتی از جوانان دریغ نمی‌کند و حتی به معنایی زندگی خود را برای جوانان و تربیت و اعتلای آنها وقف کرده است به این امید که همچنان چراغ و ادب این مرز و بوم را در آینده فروزان نگاه دارند. سخن دکتر دادبه درباره استاد خود دکتر یزدگردی مناسب خود اوست؛ دکتر دادبه درباره استاد خود می‌گوید: «استاد یزدگردی در کار تعلیم از سرآمدان روزگار ما به شمار می‌آید...» (مقدمه بر دیوان ظهیر‌الدین فاریابی، ص 9) و من عبارت استاد را درباره خود او به کار می‌برم: استاد دادبه در کار تعلیم از سرآمدان روزگار ما به‌شمار می‌آید که او معلمی است مسلط، دلسوز، خوش‌ بیان، متین و باوقار و نستوه ، معلمی که نه تنها درس و بخشش‌اش که گفتار و کردار و رفتارش نیز سخت بر شاگردان تاثیر می‌گذارد. سخن درباره خصایص ممتاز استاد و به‌خصوص شاگردپروری او بسیار است، اما نگارنده از بیان آنها ناتوان و مجال نوشته اندک است و ناگزیر به موضوع اصلی این نوشته برمی‌گردیم. استاد بهاءالدین خرمشاهی، دیگر استاد حافظ‌پژوه و حافظ‌شناس روزگار ما، عبارتی دارد که بسیار دقیق و نکته‌سنجانه است، عبارت او چنین است: «کارنامه حافظ‌شناسی معاصر ایران پربرگ است اما پربار نیست» (حافظ‌نامه، ص 15). به نظر نگارنده آثار استاد دکتر دادبه در حوزه حافظ‌شناسی از پربارترین برگ‌های این حوزه است.

به نظر من عامل اصلی مغفول واقع شدن آثار و آرای دکتر دادبه فلسفه‌دانی و تحصیل او در رشته فلسفه و کلام است. دکتر دادبه در محضر معاریفی چون استاد محمدعلی حکیم‌شیرازی، استاد جواد مصلح و ... حکمت و فلسفه آموخته است و همین انس با فلسفه رنگ و بویی دیگر به حافظ‌شناسی ایشان داده است. فلسفه در سنت‌ ما همواره معرفتی مربوط به خاص‌الخواص بوده و بنابراین، اکثر دانش‌پژوهان از آن فراری بوده‌اند و اغلب نیز شناخت و درک صحیحی از آن نداشته‌اند. در روزگار فعلی نیز چنین است و فلسفه‌دانان و فلسفه‌خوانان در هر موضوعی که سخن بگویند، فورا به فسلفه‌بافی و فلسفه‌گویی متهم می‌شوند. به نظرم همین مساله سبب شده است که بسیاری از محققان (به‌خصوص ادیبان) از آثار دکتر دادبه گریزان باشند. چه اینکه گمان کرده‌اند استاد در این آثار به جای حافظ‌شناسی درس فلسفه داده است؛ اما آیا به واقع چنین است؟ در حوزه شرح و تفسیر متون ادبی و قرآن کریم بوده‌اند بزرگانی که با موضع مشخصی وارد شرح و تفسیر شده‌اند و فلسفه و اندیشه موردنظر خود را به متن ادبی خاصی یا بر قرآن کریم تحمیل و تطبیق کرده‌اند. به ذکر مصادیق نمی‌پردازم، اما واقعیت این است که البته به نظر نگارنده، استاد دکتر دادبه در مقالات حافظ‌شناسی خود چنین رویکردی نداشته است. دکتر دادبه دقت، طبقه‌بندی و انسجام فکری و قدرت تحلیل را از فلسفه و به‌خصوص فلسفه اسلامی وام گرفته است و در کنار آن با ذهن و زبان حافظ انس پیدا کرده است.

ذهن و ضمیر خود را به حافظ سپرده است نه اینکه حافظ را از منظر و دیدگاه فلسفی خاصی بنگرد[البته در اینجا بحث هرمنوتیکی دقیقی وجود دارد که مجال پرداختن به آن نیست ] و به این طریق توفیق یافته است که از رخ اندیشه حافظ نقاب‌هایی را بگشاید.

غیر از نگاه دقیق و موشکافانه که حاصل تربیت فلسفی استاد است، دکتر دادبه ادیبی متبحر و شعرشناسی دقیق است. نگارنده خود از استاد دکتر فتح‌الله مجتبایی شنیدم که فرمود: «دکتر دادبه شعرشناس است». جنبه ادیبی استاد در آن دسته از مقالات‌شان که از جنبه بلاغی نگاشته‌اند بیشتر بروز و ظهور دارد.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/5671-hafez-shenas-

@iranboom_ir
۱۴ تا ۲۱ اسفند هفتهٔ نکوداشت حکیم نظامی گنجوی شاعر پرآوازه پارسی‌گوی ایران است

همه عالم تن است و ایران دل
نیست گوینده زین قیاس خجل
چون‌که ایران دل زمین باشد
دل ز تن به بود یقین باشد

@iranboom_ir
کتاب‌نادره‌کاری که به نادره‌کاران پیوست
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/1980-nadere-karan.html

@iranboom_ir
نادره‌کاری که به نادره‌کاران پیوست
به مناسبت هیجدهم اسفندماه، سالروز درگذشت شادروان استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/1980-nadere-karan.html

@iranboom_ir
گوشه ای از آثار استاد ایرج افشار

کم‌تر کسی را می‌یابیم که در دنیای ایرانشناسی- در دوره پیش از اسلام و بویژه دوره اسلامی- به پژوهش پرداخته و با نام استاد ایرج افشار آشنا نباشد. این موضوع به دلیل فراوانی و گستردگی پژوهش‌های ایشان در زمینه‌های گوناگون است. به‌راستی خداوند برکتی در زندگی ایشان نهاده بود که شاید برای کم‌تر کسی دست داده باشد و این برکت نه‌تنها برای ایشان بلکه برای دیگران نیز بوده است چنانکه پژوهشگران همواره از آثار ایشان بهره‌مند خواهند شد.
زندگی استاد ایرج افشار دارای جنبه‌های گوناگونی است که هرکدام از آن‌ها از دیدگاهی اهمیت می‌یابد. آن‌ها که ایشان را از نزدیک دیده‌اند می‌دانند که حتی نشستن در کنار ایشان با آموختن همراه بود. اما در اینجا به یادکرد گزیده‌ای از آثار ایشان اشاره خواهیم کرد تا آن‌ها که کم‌تر با آثار استاد افشار آشنا هستند بتوانند از جنبه‌های گوناگون فعالیت‌های ایشان آگاه شوند.
در ارجنامه‌ای که حدود دوازده سال پیش در بزرگداشت استاد افشار منتشر شد (ارج‌نامه ایرج ، انتشارات توس ، 1377 خ) فهرستی از آثار استاد افشار – جز مقاله‌ها- درج شده که 254 اثر را تا آن زمان در بر می‌گیرد و این شمار تاکنون به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. ما در اینجا بصورت گذرا به موضوعات اصلی این آثار با ارائه نمونه‌هایی اشاره خواهیم کرد.


متون فارسی
یکی از مهم‌ترین بخش‌های فعالیت استاد افشار ، تصحیح و انتشار شماری از متون کهن فارسی است که در میان آن‌ها آثار بسیار مهمی به چشم می‌خورد. شمار این متن‌ها تاکنون افزون بر 60 عنوان می‌شود که از میان آن‌ها می‌توان به متون زیر اشاره کرد :
الصیدنه فی‌الطب (ترجمه فارسی) اثر ابوریحان بیرونی در زمینه داروشناسی کهن.

عرایس‌الجواهر و نفایس‌الاطایب اثر ابوالقاسم عبدالله کاشانی در زمینه کانی‌شناسی کهن.

مجمل‌الحکمه که ترجمه‌گونه‌ای از رسائل اخوان‌الصفا به فارسی و درواقع یک متن چنددانشی است.

همچنین در این زمینه باید به کتاب جواهرنامه نظامی اثر محمد بن ابی‌البرکات جوهری نیشابوری اشاره کرد که به سال 592 ق تألیف شده و در سال 1383 خ توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.


کتابشناسی و پژوهش‌های وابسته
یکی از بزرگ‌ترین یادگارهای استاد افشار ، مجموعه بسیار مهم فهرست مقالات فارسی می‌باشد. این مجموعه دربرگیرنده فهرست مقالاتی است که به زبان فارسی در زمینه‌های گوناگون ایرانشناسی در نشریات منتشر شده است. نخستین جلد این مجموعه به سال 1340 خ منتشر شده و شامل مقالاتی است که از سال 1288 – 1338 خ در نشریات به چاپ رسیده است. این مجموعه تا جلد ششم بصورت یک‌تنه توسط استاد افشار گردآوری شده و مشخصات مقالات را تا سال 1376 خ همراه با نمایه‌هایی کارآمد در دسترس پژوهشگران قرار داده است.
این مجموعه درواقع کلید شناسایی موضوعاتی است که به زبان فارسی درباره آن‌ها مقالاتی نوشته شده و ارزش چندان است که اگر استاد افشار در طول زندگی علمی خود فقط همین اثر را پدید می‌آوردند برای ماندگاری نام ایشان بسنده بود.


نشریات
از دیگر کارهای استاد افشار ، بنیانگذاری ، مدیریت یا سردبیری شماری از نشریات ادواری است که تقریباً همه آن‌ها را می‌توان مراجعی اصلی و ماندگار در زمینه پژوهش‌های ایرانی و کتابشناسی دانست. از جمله این نشریات می‌توان به مجله آیندهاشاره کرد که توسط پدر ایشان دکتر محمود افشار یزدی بنیان‌گذاری شده و بعدها در دو دوره (1323 – 1324 خ و 1358 – 1372 خ) توسط استاد ایرج افشار اداره می‌شد. همچنین دو مجموعه مهم کتابشناسی با عناوین کتابداری(نشریه کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران) و بویژه مجله راهنمای کتاب که از سال 1338 تا 1357 خ یکی از مهم‌ترین نشریات درباره کتاب‌های منتشر شده در ایران – بویژه در زمینه متون دوره اسلامی- بوده است.


همچنین باید از مجموعه فرهنگ ایران زمین یاد کرد که از نخستین نشریات ادواری در زمینه انتشار رساله های نسبتاً کوتاه است.

 
نسخه‌شناسی و فهرست‌نویسی
از دیگر موضوعات پژوهش‌های استاد افشار می‌توان به دو مقوله نسخه‌شناسی و فهرست‌نویسی اشاره کرد. در زمینه نسخه‌شناسی مقالات متعددی از ایشان در نشریات مختلف منتشر شده است و آخرین پژوهش ایشان با عنوان کاغذ در فرهنگ و تمدن ایرانی در مرکز پژوهشی میراث مکتوب در دست انتشار است.
بخش دیگر فعالیت‌های ایشان در زمینه نسخه‌های خطی مربوط به فهرست‌نویسی نسخ است. ایشان در فهرست‌نویسی و انتشار فهارسی چون فهرست کتاب‌های خطی کتابخانه ملی ملک و همچنین فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه مجلس نقش بسزایی داشتند.

استاد ایرج افشار در شانزدهم مهرماه 1304 خورشیدی در تهران زاده شد و در هجدهم اسفندماه 1389 در همین شهر درگذشت.

منبع: میراث مکتوب

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1962-asar-ostad-iraj-afshar.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
سالروز درگذشت استاد عبدالله انوار

استاد عبدالله انوار، نویسنده، مصحح و پژوهشگر در روز چهارشنبه، ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۱ در ۹۸ سالگی درگذشت.

سید عبدالله انوار، متولد سال ۱۳۰۳ تهران، ریاضی‌دان، منطقدان، موسیقی‌دان، تاریخ‌دان، فلسفه پژوه، تهران‌شناس، حقوقدان، نسخه‌پژوه، نسخه‌شناس، ادیب، فهرست‌نویس، متخصص متون کهن و در یک‌کلام جامع معقول و منقول ایرانی است.

او بیش از ۲۰ سال رئیس بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ایران بود و در طول دوران کاری خود حدود ۱۰ جلد فهرست نسخه‌های خطی به فارسی و عربی را تدوین کرد. انوار یکی از حروف (مجلدات) لغت‌نامه دهخدا را نیز تدوین کرده‌است. او مسلط به سه زبان عربی، انگلیسی و فرانسه است. عبدالله انوار، دارای تصحیحات بسیاری است که از مهم‌ترین و مشهورترین آن‌ها می‌توان به جهانگشای نادری اشاره کرد.

آثار

شرح و ترجمه ۲۲ جلد کتاب شفای بوعلی‌سینا (غیر از دو دفترِ جوامع علم موسیقی و حساب که بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی سینا چاپ کرده)
شرح و ترجمه «شرح اشارات» خواجه نصیر
تعلیقه مفصل بر دانشنامه علایی ابن سینا
ترجمه مقاصدالفلاسفه غزالی
ترجمه شرح تلویحات شیخ اشراق
ترجمه و شرح منطق‌الملخص امام فخر رازی
شرح و تعلیقه دره‌التاج علامه قطب‌الدین شیرازی
شرح و تعلیقه بر مصنفات بابا افضل کاشی نوش‌آبادی
شرح موسیقی‌الکبیر فارابی
شرح فرائدالاصول شیخ مرتضی انصاری
شرح متافیزیک ارسطو
ترجمه جستارهای فلسفی ویتگنشتاین
ترجمه تطور حیات، برگسون
ترجمهٔ حکومت الهی اثر سنت توماس آگوستین
ترجمه سمبولیسم در دین
متن و تعلیقات اساس الاقتباس خواجه نصیر الدین طوسی
تصحیح تاریخ جهانگشای نادری

@iranboom_ir

انوار نامه: زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی استاد سید عبدالله انوار
https://www.tg-me.com/iranboom_ir/38010

گزارش شب سید عبدالله انوار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/9767-shab-seyyed-abdollah-anvar.html

خاطراتی از استاد انوار - دکتر مهدی محقق
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/10570-khaterati-az-ostad-anvar-mohaghegh.html

#عبدالله_انوار: وضع #تفکر در ایران نزول کرده است، اما کشوری که متفکران بزرگ داشته است، تکان خواهد خورد.
https://www.tg-me.com/iranboom_ir/39998


استاد عبدالله انوار از نسخه‌های خطی موجود در کتابخانه و موزه ملی ملک می‌گوید
گنجینه نسخه‌های خطی حاج حسین آقا ملک در دنیا کم‌نظیر است
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/10423-

بارگیری پرونده شنیداری گفتگوی #استاد_سید_عبدالله_انوار در برنامه #شوکران (دوشنبه ۳۰ مهرماه ۱۳۹۷)
https://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/17131-abdollah-anvar-970730.html

حکومت از مرده مصدق هم وحشت داشت
https://www.tg-me.com/iranboom_ir/40191


https://www.tg-me.com/iranboom_ir
دکتر سیمین دانشور (۸ اردیبهشت ۱۳۰۰ – ۱۸ اسفند ۱۳۹۰) نویسنده و مترجم ایرانی بود. مهم‌ترین اثر او داستان سووشون است که نثری ساده دارد.
یادش گرامی باد
http://www.iranboom.ir/images/stories/gardeshgari/001/simin-daneshvar-35.jpg

از جمله تالیف ها و ترجمه های شادروان دانشور عبارتند از:
 
«آتش خاموش» 1327
 
«سرباز شکلاتی » اثر برناردشاو ،1328
 
«دشمنان» اثر آنتوان چخوف ، مجموعه ی داستانهای کوتاه ، 1328
 
«بتاتریس» اثر شنیتسلر ،1332
 
«رمز موفق زیستن » اثر دیل کارنگی ،1332
 
»کمدی انسانی » اثر ویلیام سارویان،1334
 
«داغ ننگ » اثر ناتا نیل هارثون ، 1334
 
»«مراه آفتاب» اثر هارول کور لندر ، مجموعه داستانهای ملل مختلف برای کودکان ، 1337
 
«شهری چون بهشت »1340
 
«باغ آلبالو» اثر انتوان چخوف ، 1347
 
«سووشون» 1348
 
«چهل طوطی با جلال آل احمد »1351
 
«بنال وطن» اثر آلن پیتون ،1351
 
«مسائل هنرایران» ده شب ، شبهای شاعران و نویسندگان ایران ، 1356
 
«مجموعه داستان کوتاه» 1358
 
«بی کی سلام کنم ؟» 1359
 
«غروب جلال » 1360
 
«ماه عسل آفتابی »ترجمه ی از نویسندگان مختلف ،1362
 
«جزیره سرگردانی» رمان جلد اول ،1372
 
«شناخت و تحسین هنر» مجموعه مقالات 1375
 
«ز پرنده های مهاجر بپرس» 1376
 
«ساربان سرگردان » 1380
 
«کوه سرگردان» و مجموعه داستان «انتخاب» هم آثار بعدی او بودند که به دلیل کهولت سن و ابتلا به بیماری آلزایمر از ادامه دادن نگارش این دو اثر باز ماند و به دیدار حق شتافت.

http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4135-simin-daneshvar-dar-gozasht.html

نگاهی گذرا بر ساحل جزیرۀ سرگردانی - محمد گلبن
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/4160-bar-sahel-jazire-sargardani.html


گزارش تصویری مراسم تشییع پیکر سیمین دانشور (نویسندۀ سووشون)
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/4168-khak-separi-simin-daneshvar.html


https://www.tg-me.com/iranboom_ir
نگاهی گذرا بر ساحل جزیرۀ سرگردانی - محمد گلبن
( جشن­ نامۀ دکتر سیمین دانشور)

به کوشش علی دهباشی
تهران. انتشارات سخن، تیراژ ۳۳۰۰ نسخه
۱۳۸۳ ش. ۱۲۴۸ صفحه، مصور، وزیری
یکی دیگر از کارهای خوب و ماندگاری به همت علی دهباشی مدیر مجله بخارا انتشار یافته، جشن نامۀ ارزندۀ دکتر سیمین دانشور نویسنده و مترجم آگاه روزگار ما است. ظاهراً نام این جشن نامه برگرفته از یکی از داستانهای سرکار خانم دانشور است. باید از ناشر محترم این کتاب سپاسگزار بود که کتاب را به بهترین چاپ و جلد به بازار نشر عرضه داشته است. این کتاب دارای ۱۲۴۸ صفحه است.
http://www.iranboom.ir/aks-ha/gonagon/8902/3/bar-sahel-jazire-sargardani.jpg

این کتاب به چند بخش تقسیم شده و مؤلف محترم با یک حوصلۀ درخورستایش مطالب کتاب را به قرار زیر تدوین و بخش بندی کرده است.

قسمت اول:

زندگی نامۀ خانم دانشور/سالشمار سیمین دانشور/کتابشناسی خانم دانشور. پدر سیمین دانشور

قسمت دوم:

درباره سیمین و خاطراتی از او

این بخش از کتاب از صفحۀ ۴۵ آغاز می شود و دربردارندۀ چهارده مطلب است که تا صفحه ۱۱۵ کتاب را دربرگرفته است.

قسمت سوم:

نقد آثار خانم سیمین دانشور است.

این بخش نیز فهرست و دربرگیرندۀ یازده مطلب است که تا صفحه ۲۲۵ کتاب را شامل است.

قسمت چهارم:

نقدهایی است که دربارۀ سووشون و مجموعه­ های داستان خانم دانشور تدوین شده این قسمت به بیست و هفت موضوع اختصاص دارد و گزیدۀ نقدهایی است که دربارۀ کتاب خانم دانشور سووشون نوشته شده است.

قسمت پنجم:

این قسمت اختصاص به معرفی و نقدهایی دارد که « سی و پنج مطلب در مورد جزیرۀ سرگردانی خانم دانشور نوشته اند و از عناوین مطالب پیداست که بخش مهمی از کتاب است.

قسمت ششم:

این بخش نیز اختصاص به گفتگوهایی دارد که با سیمین دانشور انجام داده اند و در مجموع نه گفتگو و موضوع را دربردارد.

قسمت هفتم:

اشعاری است خطاب به خانم دانشور از گویندگانی چون سیمین بهبهانی، خوئی، حسین منزوی، هومن و … که دربردارندۀ هیجده شعر است.

قسمت هشتم: اختصاص به گزیده ای از نمونه های آثار خانم دانشور دارد که از ص ۱۱۳۱/۱۱۸۱ را به خود اختصاص داده است و نوشته هایی از خواندنی به خصوص نوشته خانم دانشور درباره پروین.

قسمت نهم:

دربردارندۀ تصاویری است از خانم دانشور، جلال آل احمد و دوستان خانم دانشور ، که بسیاری از این تصویرها برای نخستین مرتبه در اینجا به چاپ رسیده اند و دوران مختلف زندگانی خانم دانشور را نشان می دهند.

سالها است چاپ و نشر جشن نامه، یادنامه ها و بزرگداشت نامه ها در کشور ما رواج دارد. مطالب بسیاری از آنها ارتباط با موضوع کتاب ندارد. اما این جشن نامۀ خانم سیمین دانشور از آن جهت قابل اهمیت است که مطالب تدوین شده اختصاص به معرفی و نقد آثار خانم دانشور دارد و علاوه بر اینکه خواننده با مطالعۀ مطالب این کتاب خانم دانشور و آثار ماندگار او را می شناسد با محاسن و معایب داستان نویسی از نظر کلی آشنا می شود. بسیاری از نوشته های این کتاب با دقت و موشکافی خاصی تحریر شده . خواننده ای که با آثار خانم دانشور آشنایی دارد متوجه می شود که نویسندگان آنچه را دربارۀ خانم دانشور نوشته اند تا چه پایه و مایه به حقیقت نزدیک است.

آثار خانم دانشور پرخواننده است و هر اثری که از او انتشار یافته خیلی زود در بازار نشر جای خود را باز کرده است تا خواننده ای خود این کتاب را به دست مطالعه نگیرد نمی تواند به ارزش این کتاب پی ببرد و زحماتی را که کوششگر آن در سر تدیون اثر بر خود هموار کرده به خوبی شناخته شود.

بار دیگر انتشار این اثر ارزنده را به آقای علی دهباشی و ناشر محترم آن تبریک می گویم. شک ندارم که این اثر در میان کتاب های مشابه از ویژگی های ممتازی برخوردار است و خوانندگان از مطالعۀ آن سود بسیار خواهند برد.

http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/4160-bar-sahel-jazire-sargardani.html

@iranboom_ir
'اتود_دشتی'_اثر_علینقی_وزیری
<unknown>
🎼 دشتی اثر زنده ياد علينقی وزيری
اجرا: زنده ياد هوشنگ ظريف

@iranboom_ir
ایرج افشار و خدماتش به آذربایجان

کاظم آذری

ایرج افشار، پژوهشگر، محقق، تاریخ‌نگار و کتاب‌شناس بزرگ زمان ما رخ در نقاب خاک کشید. آشنایی حقیر با مرحوم ایرج افشار به سال‌های 43 و 44 برمی‌گردد. آن زمان برادر بزرگ من مدیر داخلی مجله راهنمای کتاب به مدیرمسئولی ایرج افشار و مسئول کتابخانه انجمن کتاب ایران بود. دفتر مجله راهنمای کتاب در همان انجمن کتاب ایران بود که به همت آقای دکتر احسان یارشاطر صاحب امتیاز مجله راهنمای کتاب تاسیس شده بود.

بعدازظهر روزهای سه‌شنبه هر هفته نویسندگان مجله راهنمای کتاب آقایان دکتر باستانی پاریزی، دکتر محمدامین ریاحی، خدیو جم، دکتر شفیعی کدکنی، آقای بنی‌آدم و آقای دانش‌پژوه و دکتر زریاب خویی و گاه گاهی دکتر احسان یارشاطر و غلامعلی سیار در محل انجمن کتاب جمع می‌شدند.

کتاب‌های جدید درباره فرهنگ و تاریخ ایران نقد و بررسی و درباره مطالب شماره آتی مجله راهنمای کتاب بحث و تبادل‌نظر می‌کردند.

در آن زمان حقیر، جوان کم‌سن و سالی بودم و علاقه زیادی به مطالعه در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران داشتم. من هم روزهای سه‌شنبه با اطلاع از این موضوع به انجمن کتاب می‌رفتم تا از صحبت‌های مردان فرهنگ تاریخ ایران خوشه‌ای برچینم.

روبروی اتاقی که آقای ایرج افشار و سایرین درباره تاریخ و فرهنگ بحث می‌کردند. مخزن کتابخانه بود. که به راحتی می‌شد تمام گفتگوهای آقایان را واضح شنید. آن موقع من از این جلسات استفاده شایانی می‌کردم و حس می‌کردم که در دریای بیکران فرهنگ و تاریخ ایران غوطه‌ور هستم. بعد از انقلاب که انجمن کتاب به مرکز علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی منتقل شد و برادر من نیز از انجمن بیرون رفت و به کمک فکری و معنوی آقای افشار، موسسه مطبوعاتی آذری را در میدان انقلاب اول خیابان کارگر به راه انداخت. و این موسسه پاتوقی شد برای اهل کتاب و مجلات ادواری ایران. گاهگاهی تا سال 1373 که سال مرگ برادرم بود برای دیدن آقای افشار به کتابفروشی تاریخ که توسط مرحوم فرزندش بابک افشار تأسیس شده بود، یا در موقوفات دکتر محمود افشار می‌رفتیم و از حضورش استفاده می‌کردیم. این سرزدن‌ها در سال 73 به پایان رسید و از آن سال به بعد به مطالعه آثار و کتاب‌ها و مقالات وی ارتباط معنوی خود را با ایشان حفظ می‌کردم.

آقای ایرج افشار در زمان ما یکی از پرکارترین محققان کشور در زمینه‌ی فرهنگ و تاریخ ایران بود. نزدیک به سیصد جلد کتاب و هزاران مقاله درباره تاریخ و ایران‌شناسی از او به یادگار مانده است. مضاف بر اینها یک دوره بیست ساله مجله تحقیقی راهنمای کتاب و نزدیک 30 سال مجله ایران زمین و نزدیک به 20 سال مجله آینده که هر کدامشان یک دایرة المعارف بزرگ و منبعی سرشار و بسیار غنی از فرهنگ و تاریخ ایران است.

علاوه بر اینها مرحوم افشار با سایر مجلات ادواری ایران مثل جهان نو، سخن، یغما و ارمغان همکاری داشته و در آخر هم یک پای ثابت در مجلات کلک و بخارا با مسائل ایران‌شناسی بود.

آقای افشار مثل پدر مرحومش علاقه به فرهنگ و تاریخ سرزمین آذربایجان داشته است. در مجلات ادواری که او منتشر می‌کرد بیشتر از همه درباره فرهنگ و تاریخ و زبان آذربایجان بحث می‌شد و کمتر شماره‌ای از مجلات بود که از آذربایجان مطلبی نداشته باشد. به همین علت بود که بیشتر با ادبا و دانشمندان و بزرگان آذربایجانی همچون سیدحسن تقی‌زاده، مرحوم محمد نخجوانی، عبدالعلی کارنگ، دکتر محمدامین ریاحی، عباس زریاب‌خویی، میرزا جعفر سلطان‌القرائی، مهندس ناصح‌ناطق، دکتر حسینقلی کاتبی، جواد شیخ‌الاسلامی، رضا زاده‌شفق، یحیی ذکا و... و با آخرین آنها دکتر منوچهر مرتضوی حشر و نشر و دوستی دیرینه‌ای داشت تا آنجا که آخرین کتاب تاریخ در مسائل آذربایجان به نام تواریخ شیخ اویس که در ماههای اخیر در تبریز چاپ شده به یادگار سالهای دراز دوستی به ایشان پیشکش کرده است.ایرج افشار در سال 1304 در تهران متولد شد و 85 سال عمر پربرکت زندگی کرد و قلبش به هیچ کس جز برای ایران نتپید. هیچ نقطه‌ای از خاک ایران نمانده بود که پای ایشان به آنجا نرسیده باشد. از جلفای آذربایجان تا سراوان بلوچستان و از سرخس خراسان تا اهواز خوزستان به امید یافتن اثری از ایران قدیم.مرحوم ایرج افشار همچون پدرش نگران وحدت ملی ایران بود. تا آنجا که در توان داشت در وحدت ملی و یکپارچگی ایران می‌کوشید. عاشق ایران و فرهنگ و تاریخ ایران بود.

به همت ایرج افشار و به خاطر علاقه‌ای که به فرهنگ و زبان و تاریخ مردم آذربایجان داشته ده‌ها کتاب و صدها مقاله درباره فرهنگ آذربایجان به رشته تحریر درآمده است. بعضی از کتاب و رساله‌ها و جزوه‌ها که به اهتمام ایشان در موقوفات دکتر محمود افشار یا در موسسات دیگر چاپ شده به شرح ذیل آورده می‌شود:

1- آذربایجان و زبان فارسی–دکتر حسینقلی کاتبی
...

http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/2097-iraj-afshar-azarbaijan.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
شادروان استاد ایرج افشار، مرد استثنائی فرهنگ ایران

شادروان ایرج افشار (۱۳۰۴- ۱۳۸۹ خورشیدی) ایران‌پژوه، کتاب‌شناس و یکی از پرکارترین پژوهشگران معاصر بود. یکی از مهمترین کارهای استاد افشار انتشار فهرست مقالات فارسی در زمینهٔ پژوهش‌های ایرانی است.
۱۸ اسفندماه، هشتمین سالروز درگذشت استاد افشار است. درگذشت ایرج افشار ایران‌دوستان را به سوگ نشاند. یادش گرامی، روانش به سپنتا مینو،راهش پر رهرو و ایرانش جاویدان.

 
شادروان افشار در ایرانبوم - ۱

زندگینامه استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1956-zenginame-iraj-afshar.html



ایرج افشار و این همه کار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/14227-iraj-afshar.html

ایران در سوگ استادِ ایران‎شناس، ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1970-iran-soug-iraj-afshar.html

گردآوری یادداشت‌ها و آثار به‌جامانده از ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1974-gerdavari-irajafshar.html

استاد ایرج افشار در پهنه مصدق‌پژوهی
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4171-iraj-afshar-dr-mosadegh.html

نادره‌کاری که به نادره‌کاران پیوست
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/1980-nadere-karan.html



به سوگ سیاوش سیه پوشد آب - مراسم یادبود استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/2016-marasem-iraj-afshar9.html

یادنامه استاد ایرج افشار - سلیمانی در پای مور
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/2049-iraj-afshar-soleimani-mor-parizi.html

رونمایی از سه کتاب جدید استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/2095-ronamaei-se-ketab-iraj-afshar.html

ابراهیم افشار از ایرج افشار می‌گوید
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/2096-ebrahim-afshar-iraj-afshar.html

ایرج افشار و خدماتش به آذربایجان
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/2097-iraj-afshar-azarbaijan.html


به‌یاد ایرج افشار - سرودهٔ علی باقرزاده (بقا)
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4827-

«ایرج افشار مرد اولین‌ها بود» سه کتاب افشار در بزرگداشتش رونمایی شد
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/2418-


میراث افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4926-miras-afshar.html

افشار، ایران‌شناس و کتاب‌شناس
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/3494-afshar-iranshenas-ketab-shenas.html

بزرگداشت مقام علمی و فرهنگی استاد ایرج افشار در سالمرگ او- تنها نام است که می‌ماند
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4142-

افشار، پدر کتاب‌شناسی ایران
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4143-afshar-pedar-ketabshenasi-iran.html

استاد ایرج افشار - پراثرترین پژوهشگر معاصر ایران
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4144-por-asartarin-pajoheshgar-moaser-iran.html

مسیر، نه مقصد - درباره ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4145-masir-na-maghsad-iraj-afshar.html


زندگینامه ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/8368-

موقوفه‌ ایران‌شناسی - درباره استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4174-moghofe-iranshenasi.html

تجسمی از فرهنگ ایران - به یاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4175-tajasomi-az-farhang-iran.html

سروی که بوی ایران می‌داد
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4176-sarvi-ke-boye-iran-midad.html

یادآور تاریخ دوران کهن
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4177-yadavar-tarikh-doran-kohan.html

... و ادامه راه ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4178-edame-rah-iraj-afshar.html


ممکن است این‌گونه هم باشد
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4179-momken-ast-ingoneh-bashad.html

دانشمند جوانمرد
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4180-daneshmand-javanmard.html

موسوی بجنوردی خبر داد: گردآوری یادداشت‌ها و آثار به‌جامانده از ایرج افشار
آخرین کتاب استاد ایرج افشار خاطرات اللهیار صالح بود
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/1993-

 
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
شادروان افشار در ایرانبوم - ۲

مراسم یادبود ایرج افشار با رونمایی از سردیسش برگزار شد
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/4201-

نشست «ایرج افشار از نسخه‌شناسی تا نسخه‌شناخت» برگزار شد
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/4230-neshast-noskhe-shenakhti-ta-noskhe-shenaskht.html

گزارش تصویری مراسم اعطای جایزۀ بنیاد دکتر محمود افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/2436-



درباره ایرج افشار که مرگش لطمه‌ای بزرگ بود - بزرگمرد فرهنگ ایران
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/4927-bozorgmad-farhang-iran.html

با یاد دکتر محمود افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/5121-ba-yad-dr-mahmood-afshar.html

آیین نکوداشت هشتاد و هفتمین زادروز استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/7848-aein-nekodasht-zadroz-ostad-afshar.html

نخستین نشست هیئت امنای گنجینه پژوهشی ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/7868-1391-07-22-08-41-39.html

جایزه ایرج افشار کلید خورد
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/7897-jayeze-iraj-afshahr-kelid-khord.html

کتاب خاطرات مرد کتاب و سفر در راه است - یک سال از کوچ ایرج افشار می‌گذرد
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/goftego/4150-



آئین‌نامۀ اعطای جایزۀ گنجینۀ پژوهشی ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/roidad-haye-farhangi/8617-1391-09-11-10-34-14.html

به یاد استاد ایرج افشار - دریای سخن
http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/chame/8810-afshahr-darya-sokhan.html

20 هزار جلد کتاب و مجله اهدایی ایرج افشار به دایره المعارف بزرگ اسلامی
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/9601-20000jeld-ketab-ehdaei-iraj-afshar.html

شمعی فروزان در هفتاد قله بر مزار ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/9634-shamei-forozan-dar-haftad-chekad-iraj-afshar.html

جایزه ایرج افشار برای دانشجویان
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/roidad-haye-farhangi/9848-

یادگاری های ایرج افشار منتشر می‌شود
http://www.iranboom.ir/ketab-khaneh/ketab/9849-yadegari-iraj-afshar-chap-mishavad.html

فراخوان خاطره‌نگاری به یاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/roidad-haye-farhangi/11715-

در مراسم رونمایی از تندیس ایرج افشار مطرح شد: مضرترین افراد عالمان بی‌خردند! / مردی که با نیکونامی زیست و از جهان رفت
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh/12664-

ادای احترامی به استاد ایرج افشار و آرزوی بهبودیش
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1959-

گزارش تصویری 1 - مراسم بزرگداشت استاد ایران مدار، ایرج افشار در دایرة المعارف بزرگ اسلامی
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/2014-

گزارش تصویری 2 - مراسم بزرگداشت استاد ایران مدار، ایرج افشار در دایرة المعارف بزرگ اسلامی
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/2015-

گزارش تصویری مراسم خاکسپاری استاد ایرج افشار در بهشت زهرا (2)
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/1967-

گزارش تصویری مربوط به مراسم تشییع پیکر استاد ایرج افشار در مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی - (1)
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/1968-

گزارش تصویری مربوط به مراسم تشییع پیکر استاد ایرج افشار در مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی - (3)
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/1969-

گزارش تصویری مربوط به مراسم تشییع پیکر استاد ایرج افشار در مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی - (4)
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/gozaresh-tasviri/1971-

استاد ایرج افشار، ایران شناس برجسته درگذشت
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/1955-

مراسم به خاکسپاری پیکر شادروان استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/1961-

اعطای دکترای افتخاری به ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/1942-

باید یک گروه مسؤول کارهای نیمه‌تمام ایرج افشار شوند
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1973-


برگزاری همایش یزدشناسی - ویژه بزرگداشت استاد ایرج افشار
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/khabar/4066-


دعا برای برای پدر کتابشناسی ایران
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/1958-

 
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
2024/11/15 18:08:49
Back to Top
HTML Embed Code: