Telegram Web Link
🔰ایتالیا
تمام مدارس ایتالیا در ماه مارس تعطیل شدند و این کشور یکی از سفت و سخت‌ترین مقررات قرنطینه در اروپا را به اجرا گذاشت و نخستین کشور در اروپا بود که همه مدارس و دانشگاه‌ها را به دلیل شیوع کرونا تعطیل کرد؛ حتی بعد از آسان‌تر شدن مقررات قرنطینه در ماه می، هیچ کلاس درسی برگزار نشد.

@drdortaj
🔸️اما قرار شد مدارس از روز ۱۴ سپتامبر دوباره باز شوند. دانش‌آموزان باید یک متر از هم فاصله داشته باشند و به همین دلیل تعداد کمتری دانش‌آموز در کلاس‌ها خواهند نشست. آنها به گروه‌های مختلف تقسیم خواهند شد و به منظور جلوگیری از تجمع، ساعات متفاوتی برای شروع کلاس‌ها در نظر گرفته شده است.
@drdortaj

♦️علاوه بر این روزهای شنبه‌ هم مدارس باز خواهند بود. دانش‌آموزان و معلم‌ها باید ماسک بزنند و معلم‌ها علاوه بر آن باید شیلد محافظ صورت هم داشته باشند. کلاس‌های درس در صورت امکان در بیرون ساختمان یا فضاهای بزرگ مثل سالن‌های آمفی­‌تئاتر برگزار خواهد شد. برای دانش‌آموزان مقطع متوسطه که اعضای خانواده‌شان جزو قشر آسیب‌پذیر هستند هم امکان آموزش از راه دور وجود خواهد داشت.
@drdortaj
🔰دانمارک
دانمارک، در کنار نروژ اولین کشور اروپایی بود که بعد از قرنطینه به دانش‌آموزان ابتدایی (اول تا پنجم) اجازه داد به کلاس‌های درس بازگردند و این دانش‌­آموزان از 15 آوریل به مدرسه بازگشتند. بعد از آن از ۱۸ ماه می درهای مدارس به روی دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۶ سال نیز باز شد.
🔸️کلاس‌ها به دو کلاس 10 و 11 نفره تقسیم و حتی برخی کلاس‌ها در محیط آزاد تشکیل شدند تا از انتشار ویروس جلوگیری شود. به دلیل فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده بیشتر از محیط مدارس، زمان کلاس‌ها نیز کوتاهتر شده است. در مدارس ابتدایی‌، میزها به فاصله 2 متری از هم قرار گرفتند و برخی از کلاس‌ها در سالن‌های ورزشی بزرگ برگزار می‌شوند.
@drdortaj

🔸️سایر کشورها راهکارهای دانمارک را به دقت به کار بستند و بسیاری از تدابیری را به اجرا در آوردند که این کشور پیش از همه اتخاذ کرده بود. تعیین ساعات متفاوت برای ورود به مدرسه، ورود از درهای مختلف، عدم اجازه ورود والدین به مدرسه، توصیه به شستن مکرر دست‌ها و تمیز کردن مدرسه در طول روز (در برخی مدارس دانش‌آموزان باید هر دو ساعت دستان خود را بشویند)، قرار دادن کودکان کم‌سن ‌وسال­‌تر در گروه‌های کوچک به منظور کاهش تماس آنها با دیگران تا حد ممکن، از جمله این اقدامات است.
♦️سال تحصیلی جدید در این کشور در حالی آغاز شد که آمار ابتلا به ویروس کرونا در هفته‌های قبل از آن و به ویژه در میان جوان‌تر‌ها روندی صعودی داشت. بسیاری از مدارس اعلام کردند که میزان حضور دانش‌آموزان بیش از 90  درصد است، اما برخی از والدین هم اجازه ندادند فرزندانشان در محیط‌های آموزش حضور یابند.
@drdortaj
🔰فرانسه
مدارس فرانسه به طور داوطلبانه در چند منطقه در اواسط ماه می بازگشایی شد. اولویت بازگشایی با مقاطع پایتن‌­تر (کودکستان و مقاطع ابتدایی) بود. بعد از گذشت هفته­‌ها از بازگشایی تدریجی، پس از آنکه رئیس جمهور این کشور، امانوئل ماکرون گفت که بازگشایی مدارس "اجباری" است،  بازگشت به مدارس فرانسه به طور جدی در اواخر ماه ژوئن آغاز شد.
این حال، این آموزش اجباری فقط چند هفته طول کشید، زیرا تعطیلات تابستانی دو ماهه فرانسه در ابتدایِ ماه جولای آغاز شد. سپس مدارس مجدد از اول سپتامبر باز شدند. اما این بار قوانین به اندازه ماه می که برخی دانش‌آموزان به مدرسه بازگشتند، سختگیرانه نخواهد بود.
🔸️برای مثال، دیگر محدودیتی برای تعداد دانش‌آموزان در کلاس‌ها وجود ندارد و رعایت فاصله‌گذاری در شرایطی که مدرسه نتواند همه دانش‌آموزان خود را جای دهد، اجباری نخواهد بود. اما مورد استثنا، اجباری شدن ماسک برای کارکنان و دانش‌آموزان بالای ۱۱ سال در محیط‌های سرپوشیده مدارس است، حتی اگر فاصله بیش از یک متر رعایت شود؛ این یعنی معلم‌ها حتی موقع درس دادن هم باید ماسک به صورت داشته باشند.
♦️علاوه بر این مدارس دیگر ملزم به جدا کردن کلاس‌ها و گروه‌های مختلف از یکدیگر نیستند، اما از آنها خواسته شده ساعت شروع و پایان کلاس‌ها را طوری تنظیم کنند که تعداد زیادی دانش‌آموز یک‌جا جمع نشوند. کف­زمین، میزها و سطوحی که به طور مرتب لمس می‌شوند، از جمله دستگیره درها، باید دست کم یک بار در روز ضد‌عفونی شوند.

https://www.farsnews.ir/news/13990617000623/%D8%A2%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%B4%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%AF%D8
🔰هلند
هلند بازگشایی مدارس ابتدایی را در ماه می و دبیرستان­ها را در ماه ژوئن آغاز کرد، اما اندازه کلاس‌­های خود را به نصف کاهش داد. مدارس برای دانش­‌آموزان زیر 12 سال به فاصله اجتماعی احتیاج ندارند. در هلند، مدارس ابتدایی و مقطع متوسطه تعداد ساعات درسی معمول خود را به همه دانش‌آموزان ارائه خواهند داد.

♦️اما دولت این کشور می‌گوید دانش‌آموزانی که خود یا یکی از اعضای خانواده‌شان جزو گروه‌های پرخطر به عنوان مثال افراد دارای بیماری زمینه‌ای- هستند، ممکن است از رفتن به مدرسه معاف شوند.
🔸️هلند استفاده از ماسک را در مدارس اجباری نکرده، هر چند به گزارش شبکه تلویزیونی ان‌او‌اس (NOS) هلند برخی مدارس از دانش‌آموزان می‌خواهند ماسک بزنند. علاوه بر این از مدارس خواسته شد، مطمئن شوند سیستم‌های تهویه هوای‌شان درست کار می‌کند تا با این کار به جلوگیری از انتشار بیشتر ویروس کمک کنند.
25 درصد از مدارس هلند تهویه کافی ندارند. دانیل بن، استاد فیزیک در دانشگاه آمستردام، نگران احتمال تهویه نامناسب منجر به شیوع بیشتر ویروس کرونا است. تحقیقات دانشگاه فنی آیندهوون نیز این موضوع را تأیید می‌کند؛ در حالی که مدارس به راحتی می­‌توانند پنجره‌­های کلاس را در تابستان باز کنند، نگرانی بیشتر از این است که در زمستان، داشتن پنجره­‌های باز عملی نخواهد بود..
🔰چین
چین در اواخر ژانویه، ووهان با ۱۱ میلیون جمعیت را قرنطینه کرد؛ در ادامه برای ۱۵ شهر دیگر نیز شرایط مشابهی برقرار شد و در اوج شیوع کرونا، محدوده قرنطینه به ۲۰ شهر و منطقه افزایش یافت. در طی این دوره، آموزش بخشی از ۲۰۰ میلیون دانش‌آموز چینی از ماه مارس به‌صورت مجازی از سر گرفته شد.

💢اواخر مارس بود که با عدم مشاهده موارد جدید ابتلا به کرونا در چین، این کشور به‌صورت تدریجی برداشتن محدودیت‌ها را آغاز کرد و در نهایت از آوریل، ابتدا دانشکده‌های تحصیلات تکمیلی در ۹ استان شروع به فعالیت کرد و دانش‌آموزان سال آخر دبیرستان در پکن، شانگ­های و گوانجو از ماه می فقط به منظور آمادگی برای آزمون کنکور به مدارس بازگشتند.

🔸️برنامه بازگشایی مدارس چین شامل رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، سیستم حمل‌ونقل خصوصی و تعیین مکان‌های مشخص برای دانش‌آموزان در کلاس است. البته دمای بدن دانش‌آموزان نیز بررسی می‌شود. سرپرستان مدارس در هنگام زمان ناهار دانش‌آموزان را کنترل کرده، مکان‌های ناهارخوری‌ها به اتاق امتحانات منتقل‌شده و بعضی از مدارس میزهای ناهار را در فاصله زیاد با یکدیگر قراردادند و همین‌طور در اپلیکیشن موبایلی تحت‌عنوان «کد سلامت»، یک فرم را پُر می‌کنند که ریسک ابتلای آنها به کرونا را ارزیابی می‌کند؛ آنها در صورتی می‌توانند وارد مدرسه شوند که این اپلیکیشن، «کد سبز» یعنی وضعیت سلامتی خوب را برای آنها ثبت کرده باشد.

♦️در نهایت با کاهش آمار تعداد مبتلایان به کووید-19 مدارسی که از ماه ژانویه تاکنون تعطیل و آموزش آنلاین ارائه می‌کردند در حال حاضر به صورت حضوری بازگشایی شدند.
🔰تایوان
تایوان که از کشورهای موفق در مقابله با ویروس کرونا است که با اقدامات پیشگیرانه جدی، توانست کرونا را قبل از شیوع گسترده، مدیریت کند. به همین‌خاطر این کشور به‌صورت رسمی، مدارس را تعطیل نکرد؛ بلکه تعطیلات زمستانی را در اواسط ماه فوریه به ۱۰ روز افزایش داد تا تجهیزات مدارس را ضدعفونی کند، اقلام بهداشتی مثل ماسک را در مدارس توزیع کند و برای مدارسی که کیس قطعی کرونا داشته‌اند، یک دستورالعمل جدید تنظیم کند و از 25 فوریه، پس از مدت کوتاهی تعطیلی، دوباره مدرسه خود را بازگشایی کرد.

دانش­‌آموزان و کارکنان مدرسه از ماسک استفاده می‌کنند و هنگام رسیدن به مدرسه، اقدامات پیشگیرانه شدیدی را پشت سر می‌گذارند. میزهای خاصی در کلاس‌ها به‌منظور تشویق مسافت اجتماعی در بین دانش­‌آموزان کوچکتر قرار داده شده و همه پنجره‌ها و دریچه‌های تهویه هوا در کلاس‌های درس باز هستند.
فعالیت‌های ورزشی، از جمله کلاس‌های تربیت‌بدنی به تعلیق درآمده است. مدارسی که دو یا چند مورد مثبت کرونا دارند نیز باید تمامیِ کلاس‌ها را به‌عنوان یک اقدام احتیاطی لغو کنند. در حال حاضر مدارس تب‌سنجی مستمر دانش‌آموزان را در دستور کار خود دارند و برخی نیز پارتیشن‌های پلاستیکی را به‌عنوان یک اقدام محافظتی جدی‌تر، بین نیمکت‌ها قرار داده‌اند.
هو یویی‌ای، شهردار شهر جدید تایپه (پایتخت تایوان) گفت:ما به همه معلمان و کارمندان خود نیاز داریم که نه‌تنها آماده باشند، بلکه اقداماتی انجام دهند تا مطمئن شویم مدرسه مکانی امن است تا موجب آرامش والدین و دانش­‌آموزان شویم.
https://www.farsnews.ir/news/13990617000623/%D8%A2%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%B4%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%AF%D8
🔰ژاپن
در اواخر فوریه، شینزو آبه نخست‌وزیر ژاپن اعلام کرد: به‌ منظور جلوگیری از گسترش کرونا، مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را در سرتاسر ژاپن از 2 مارس تا شروع سال جدید تحصیلی (1 آوریل) تعطیل خواهند بود. در 24 مارس ژاپن اعلام کرد تعطیلی مدارس را تمدید نمی‌کند و تصمیم‌گیری در این خصوص را به آموزش‌و پرورش هر منطقه واگذار می‌کند تا بر اساس تعداد موارد ابتلا به کرونا در منطقه خود، تصمیم بگیرند مدارس را باز کنند یا خیر.
@drdortaj

♦️وزارت بهداشت این کشور نیز دستورالعملی را برای بازگشایی مدارس منتشر کرد که شامل باز کردن پنجره‌ها برای تهویه مستمر هوای کلاس، حفظ فاصله اجتماعی و پوشیدن ماسک بود. والدین نیز باید هر روز صبح دمای بدن فرزندان خود را اندازه‌­گیری می­‌کردند و گزارشی را به مدارس ارائه می­‌دادند.
@drdortaj
دانش‌­آموزان در روزهای متناوب حضور می‌­یابند و معلمان و دانش‌­آموزان موظف به استفاده از ماسک هستند. در سالن‌های غذاخوری میزها در فاصله 1 متری از یکدیگر قرار دارد و دانش‌آموزان در مکان‌هایی که از قبل تعیین شده می‌توانند بنشینند.
وزیر آموزش‌ و پرورش ژاپن در این خصوص، گفت: "شرایط هر منطقه متفاوت است و تصمیم‌گیری براساس وضعیت منطقه‌ای نسبت به یک سیاست‌ واحد در کل کشور مؤثرتر خواهد بود.
🔰نروژ
نروژ مدارس را در 12 مارس تعطیل کرد. بعد از کاهش تعداد مبتلایان و شروع فرایند بازگشایی، دانش‌آموزان مقاطع پایین‌تر را زودتر از سایر مقاطع به مدرسه برگرداند. مهد کودک‌ها و مدارس ابتدایی از 27 می فعالیت خود را از سر گرفتند. نخست‌وزیر این کشور در اوایل آوریل اعلام کرد:ما با همدیگر ویروس را کنترل کرده‌ایم و به‌همین خاطر می‌توانیم به تدریج فعالیت‌ها را از سر بگیریم".

🔸️برای تقویت فاصله‌گذاری اجتماعی، دولت، مدارس را ملزم کرد کلاس‌ها را به گروه‌های حداکثر ۱۵ نفری تقسیم کند و از دانش‌آموزان بخواهد علاوه بر مراقبت‌های معمول، میز خود را روزانه بشویند و معلمان نیز می‌توانند کلاس خود را در حیاط مدرسه برگزار کنند

💢رژیم اشغالگر صهیونیستی
مدارس رژیم اشغالگر صهیونیستی در 13 ماه مارس برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا بسته شد و مجدداً مدارس آن به طور کامل در ماه می بازگشایی شدند. اما در این منطقه دستوری در ماه ژوئن تصویب شد، که در صورت گزارش موارد ویروس کرونا، مدارس را تعطیل می‌­کند.
♦️جروزالم پست (The Jerusalem Post) در 10 آگوست گزارش داد که مدارس در سپتامبر برای ترم پاییز بازگشایی می­شوند. دانش‌آموزان بزرگتر باید ماسک بزنند و بعضی از دانش‌­آموزان بسته به سن‌شان تمام وقت در مدرسه و برخی دیگر در کلاس­‌های از راه دور شرکت می‌­کنند
🔰اتریش
مدارس اتریش برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در ماه مارس به طور کامل تعطیل شدند. به نقل از رویترز، اتریش با تدابیر فاصله اجتماعی در 4 می مدارس را برای دانش‌آموختگان مجدد بازگشایی کرد.
در بعضی از مدارس کلاس­‌ها را در سالن­­‌های ورزشی برگزار می‌­کردند تا فاصله اجتماعی بهتر و بیشتر را فراهم کنند. دانش‌آموزان دیگر بین 6 تا 14 سال در 18 می به مدرسه بازگشتند. کلاس­‌های آنها با حضور پراکنده به دو نیم تقسیم شد تا فاصله اجتماعی لازم فراهم شود.

🔰کانادا
در کبک، مدارس در ماه می بازگشایی شدند و کودکان در گروه­‌های شش نفره با هم معاشرت می­‌کنند. مجله Science  گزارش داد در حالی که 53 دانش‌آموز و معلم به ویروس مبتلا شده‌­اند، مقامات معتقد بودند بسیاری از آنها در محیط بیرون از مدرسه و در جامعه مبتلا شده‌­اند.

🔰فنلاند
در فنلاند، مدارس در ماه مارس برای کودکان بالای 10 سال، به دلیل نگرانی در مورد ویروس کرونا بسته شد و به دانش­‌آموزان زیر 10 سال نیز توصیه شد که در خانه بمانند و در ماه می مجدداً  مدارس خود را بازگشایی کرد. در مدارس این کشور اندازه کلاس­ها استاندارد خود را حفظ کرد، کلاس­ها را از یکدیگر جدا شدند و با توجه به سن بازگشایی متناوب داشته است و دانش‌­آموزان ملزم به رعایت قوانین سختگیرانه در رابطه با فاصلة اجتماعی هستند.

مقامات فنلاندی "هیچ شواهدی از گسترش ویروس در مدرسه و هیچ تغییری در میزان آلودگی" برای دانش آموزان زیر 16 سال پیدا نکردند..
https://www.farsnews.ir/news/13990617000623/%D8%A2%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%B4%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%AF%D8
🔰ایران
 وزارت آموزش و پرورش کشورمان، طی بخشنامه‌­ای ، آغاز سال تحصیلی را برای تمامی دوره‌­ها و پایه­‌ها، اعم از مدارس دولتی و غیردولتی، به صورت حضوری، 15 شهریور ماه، اعلام کرد. اولویت با کلاس­‌های حضوری اعلام شد؛ لذا مدارس، جز در مواردی که ستاد مدیریت و کنترل کرونا حضور دانش­‌آموزان را در مدارس ممنوع کرده و شرایط پرُ خطر تلقی شود، باز است.
@drdortaj

♦️پیش از این هم مقرر شده بود که سال تحصیلی جدید ۱۵ شهریور ماه چه به صورت حضوری و غیرحضوری و یا ترکیبی از این دو آغاز شود. ایران نیز مانند سایر کشورها اجرای سختگیرانه دستورالعمل­ها از جمله استفاده از الگوهای مختلف برای مدیریت حضور دانش­‌آموزان در کلاس­‌ها از قبیل، گروه ­بندی کردن، زوج و فرد کردن و چرخشی کردن در مدارس و کلاس‌های پرجمعیت، ایجاد مسئولیت و حساسیت برای مدیران، معلمان، مربیان و عوامل اجرایی مدرسه به منظور آموزش اصول خود مراقبتی و پایش علائم بالینی دانش ­آموزان و کنترل مستمر از تجمعات، برنامه‌­ریزیِ زمان آموزش برای هر کلاس، صرفنظر از رشته و عنوان درس، حداکثر ۳۵ دقیقه و هر زنگ تفریح برای همه دورها ۱۰ دقیقه، توجه به تهویه مناسب و جریان هوا در محیط‌­های سربسته مثل کلاس، از طریق باز گذاشتن در و پنجره، نظارت بر نحوه و زمان ورود و خروج از مدرسه و رفتار دانش‌­آموزان در زنگ های تفریح، جهت جلوگیری از تجمع و نزدیکی دانش­‌آموزان به یکدیگر، آموزش و توجیه والدین به منظور تهیه روزانه ماسک و ملزومات بهداشتی برای فرزندان، آموزش مستمر نحوه شستشوی دست و صورت، آموزش مستمر نحوه مراقبت از خود در مسیر مدرسه و سرویس، رصد وضعیت سلامتی فرزندانشان از طریق درمانگاه محل سکونت و جلوگیری از حضور در مدرسه در صورت ابتلا یکی از اعضای خانواده به کرونا حداقل تا یک هفته پس از منفی شدن تست کرونا، را به کلیه مدارس ابلاغ کرد.
https://www.farsnews.ir/news/13990617000623/%D8%A2%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%B4%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%AF%D8
♦️به مناسبت ۱۰ سپتامبر "روز جهانی پیشگیری از خودکشی"
دکتر فریبرزدرتاج رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران
در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا عنوان کرد ...
@drdortaj

به گزارش ایسنا، ۱۰ سپتامبر روز جهانی پیشگیری از خودکشی نام‌گذاری شده است؛ در این راستا انجمن بین‌المللی پیشگیری از خودکشی (IASP)، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و فدراسیون جهانی بهداشت روان (WFMH) برای میزبانی روز جهانی پیشگیری از خودکشی همکاری می‌کنند و در سراسر دنیا این ماه (سپتامبر)، ماه آگاهیِ ملی و بین‌المللی در رابطه با پیشگیری از خودکشی است.
در حالی که پیشگیری از خودکشی در تمام سال از اهمیت برخوردار است، اما این ماه، زمانِ اختصاصی را برای جمع شدن با شور و اشتیاق جمعی برای صحبت پیرامون یک موضوع دشوار فراهم می‌کند.
♦️چراکه در این میان همه ساله هزاران نفر در اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند و بسیاری دیگر نیز تحت تأثیر مرگ آنها قرار می‌گیرند لذا نمی‌توان از تاثیر پدیده خودکشی چشم پوشید؛ به همین مناسبت خبرگزاری ایسنا با فریبرز درتاج- رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران به گفت‌وگو نشسته و در این گفت‌وگو درباره موضوعاتی همچون تاثیر خودکشی، علت بروز این پدیده در افراد و عوامل دخیل در آن پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.
در ابتدای این گفت‌وگو فریبرز درتاج خودکشی را نتیجه همگرایی عوامل ژنتیکی، روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سایر عوامل خطرزا عنوان کرد و گفت: افرادی که جان خود را می‌گیرند، نمایانگر یک گروه ناهمگن با تأثیرات علیتی منحصر به فرد، پیچیده و چند وجهی هستند. چنین ناهمگنی، چالشهایی را برای متخصصان پیشگیری از خودکشی به وجود آورده است. 

💢پیشگیری از خودکشی، چالشی جهانی 
وی ادامه داد: این چالشها را می‌توان با اتخاذ رویکردی چندسطحی و منسجم، در پیشگیری از خودکشی برطرف کرد. پیشگیری از خودکشی یک چالش جهانی است. همه افراد جامعه در پیشگیری از آن نقش اساسی دارند. هر فردی به عنوان یک عضو جامعه، به عنوان فرزند، به عنوان پدر و مادر، به عنوان یک دوست، به عنوان یک همکار یا به عنوان یک همسایه می تواند تغییر ایجاد کند. هر فردی می تواند آگاهی در مورد این مسئله را افزایش دهد، خود و دیگران را در مورد علل خودکشی و علائم هشدار دهنده برای خودکشی آموزش دهد و در نجات یک زندگی سهیم باشد. همچنین بینش انحصاری و تجربه‌های بی‌نظیر میلیون‌ها نفری که هر ساله تحت تأثیر رفتار خودکشی قرار می‌گیرند، می‌تواند برای آگاهی افراد جامعه و تأثیرگذاری بر حمایت از افرادی که رفتار خودکشی داشته‌اند و اطرافیان آسیب‌دیده، بسیار ارزشمند باشد. درگیر کردن این افراد در تحقیقات، ارزیابی‌ها و مداخله‌ها باید در برنامه‌های هر سازمانی که به پیشگیری از خودکشی می‌پردازد، قرار گیرد.

🔷️افکار خودکشی را طبیعی تلقی نکنید 
وی با بیان اینکه رفتار خودکشی رفتاری جهانی است که هیچ مرزی نمی‌شناسد، اظهار کرد: خودکشی، بدون در نظر گرفتن سن، جنس یا پیشینه می‌تواند افراد همه ملل، فرهنگ‌ها، مذاهب و طبقات را تحت تأثیر قرار دهد. خودکشی اغلب نتیجه بهداشت روانِ آسیب‌دیده و درمان نشده است؛ افکار خودکشی، گرچه معمول است، اما نباید طبیعی تلقی شود و اغلب حاکی از موارد جدی است. اما به طور دقیقتر، ایده‌پردازی خودکشی به معنای این است که شخصی بخواهد زندگی خود را تمام کند یا به فکر خودکشی باشد. با این حال، دو نوع ایده خودکشی منفعل و فعال وجود دارد. ایده خودکشی منفعل هنگامی اتفاق می‌افتد که شخص آرزو می‌کند مرده باشد یا بمیرد، اما در واقع هیچ برنامه‌ای برای خودکشی ندارد. از سوی دیگر، در ایده خودکشی فعال، نه تنها شخص به فکر خودکشی است، بلکه قصد آن را نیز دارد و به طور مشخص، برنامه‌ای برای انجام آن دارد.
مرگ سالانه یک میلیون نفر در دنیا بر اثر خودکشی
🔶️درتاج با اشاره به آمار جهانی نرخ خودکشی تصریح کرد: سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که هر سال تقریباً یک میلیون نفر در اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند، که نشان دهنده نرخ مرگ و میر جهانی ۱۶ نفر در هر صد هزار نفر یا یک مرگ در هر ۴۰ ثانیه است و پیش‌بینی می‌شد تا سال ۲۰۲۰ این میزان مرگ و میر به یک نفر در هر ۲۰ ثانیه افزایش یابد.


https://www.isna.ir/news/99061813876/%D9%85%D8
🔶️خودکشی یکی از سه عامل اصلی مرگ ۱۵ تا ۴۴ ساله ها
به گفته وی، سازمان بهداشت جهانی همچنین گزارش می‌دهد که خودکشی تقریباً نیمی از مرگ و میرهای خشونت‌آمیز در جهان را تشکیل می‌دهد و میزان خودکشی در سراسر جهان طی نیم قرن اخیر،  ۶۰ درصد افزایش یافته است. خودکشی اکنون در بین سه عامل اصلی مرگ و میر در بین افراد ۱۵-۴۴ ساله (زن و مرد) قرار دارد.
@drdortaj

♦️رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران با بیان اینکه آمار جهانی اقدام به خودکشی نیز ۲۰ برابر بیشتر از خودکشی‌های تکمیل شده است، گفت: اگرچه میزان خودکشی در بین مردان سال‌خورده به طور سنتی بالاتر بوده است، اما نرخ خودکشی در بین جوانان به حدی افزایش یافته است که اکنون در یک سوم از تمامِ کشورهای جهان، این گروه بیشتر در معرض این خطر قرار دارند و نرخ خودکشی آنها رو به افزایش است. به طور کلی خودکشی‌ها در سطح جهانی؛ ۵۵ درصد در سنین ۱۵ تا ۴۴ سال و ۴۵ درصد در سن ۴۵ سال و بالاتر اتفاق می‌افتند.
در آمارهای جهانی، نرخ خودکشی چقدر است؟

🔶️درتاج افزود: آخرین آمار مربوط به سال ۲۰۲۰ از ۱۸۳ کشور جهان (در هر صد هزار نفر) نیز نشان می‌دهد که کشور لیتوانی در اروپای شرقی با نرخ خودکشی (۹/۳۱)، کشور روسیه در اروپای شرقی با نرخ خودکشی (۳۱) و کشور گویان در آمریکای جنوبی با نرخ خودکشی (۲/۲۹) در رتبه‌هایِ اول تا سوم قرار دارند. کشور کره‌جنوبی در آسیا با نرخ خودکشی (۹/۲۶) و تعدادی دیگر از کشورهای اروپای شرقی از جمله بلاروس با نرخ خودکشی (۲/۲۶) و سورینام و قزاقستان، هر دو با نرخ خودکشی حدود (۲۲) در رتبه‌های چهارم تا هفتم قرار دارند و جزء کشورهای دارای میزان خودکشی بالا هستند.  
@drdortaj
🔹️وی با بیان اینکه براساس اعلام WHO بالاترین میزان خودکشی مردان و زنان در اروپا، به ویژه اروپای شرقی، گزارش شده است، تاکید کرد: در مقابلِ کشورهایِ اروپای شرقی که بالاترین میزان نرخ خودکشی را دارند، در اروپای غربی تنها کشور بلژیک است که با نرخ خودکشی (۷/۲۰) در رده یازدهم قرار دارد. با این حال، بلژیک بیشترین قوانین لیبرالی در مورد خودکشی به کمک پزشک را در اختیار دارد، که به احتمال زیاد عاملی درافزایش آمار این کشور خواهد بود.

این روانشناس با بیان اینکه کشور بوتان که به شاخص اندازه‌گیری شادی جمعی و رفاه ملی، مشهور است، نرخ خودکشی نسبتاً بالایی در حدود (۴/۱۱) در هر صد هزار نفر را دارد و در رتبه ۵۷ قرار دارد، افزود: شاید جای تعجب داشته باشد که بسیاری از کشورهای درگیر جنگ و دارای مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نرخ خودکشی کمی دارند به عنوان مثال افغانستان با نرخ خودکشی (۷/۴) در رتبه ۱۳۷ و عراق با نرخ خودکشی (۳) در رتبه‌ ۱۶۵ قرار دارند.

♦️درتاج در ادامه درباره نرخ خودکشی در ایران نیز توضیح داد و گفت: ایران نیز در بین این ۱۸۳ منطقه جهان در سال ۲۰۲۰ با نرخ خودکشی (۱/۴) در رتبه ۱۴۹ قرار دارد که خودکشی در بین مردان ایرانی با نرخ (۵) بیشتر از زنان ایرانی با نرخ (۱/۳) در هر صد هزار نفر است و به طورکلی نشان‌دهنده نرخ خودکشی نسبتاً کم در کشورمان است. 

🔶️رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران با اشاره به اینکه هنجارهای اجتماعی در رشد رفتارهای خودکشی نقش بسزایی دارند، یادآور شد: مطالعات جامعه‌شناسی در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم از تأثیرات صنعتی شدن در رابطه بین جوامع جدید شهری و آسیب‌پذیری در برابر رفتارهای خود مخرب یاد کردند و این نشان می‌دهد که فشارهای اجتماعی تأثیرات زیادی در بالا بردن نرخ خودکشی دارد و امروزه دلایل اختلاف نرخ خودکشی در کشورهای مختلف به منظور پیشگیری از خودکشی باید مورد بررسی قرار گیرد.

🔷️تفاوت‌های جنسیتی در خودکشی
وی در ادامه این گفت‌وگو به تفاوت‌های جنسیتی در خودکشی اشاره کرد و گفت: آمارهای رسمی و مطالعات تحقیقاتی نشان داده که در خودکشی تفاوت جنسیتی وجود دارد. این اختلافات به عنوان تناقض‌های جنسیتیِ خودکشی شناخته می‌شود. در حالی که بحث در مورد این موضوع دشوار است، باید تأکید کرد که اگر بخواهیم سالانه تعداد کشته‌شدگان خودکشی را در سراسر جهان کاهش دهیم، این دانش مهم است و درک این تفاوت‌های جنسیتی می‌تواند به متخصصان در طراحی و توسعه استراتژی‌های پیشگیری و مداخله کمک کند.
🔶️به گفته رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران و طبق مطالعات آماری انجام شده توسط مراکز سلامت روان در سراسر دنیا، احتمال خودکشی در مردان چهار برابر بیشتر از زنان است. با این حال، زنان بیشتر از مردان در معرض خودکشی قرار دارند. میزان اقدام به خودکشی در زنان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از مردان است، همچنین زنان احتمالاً افکار خودکشی بیشتری را تجربه می‌کنند.

https://www.isna.ir/news/99061813876/%D9%85%D8
🔶️درتاج تاکید کرد: براساس مطالعات CDC، مرگ و میر مردان، ۷۹ درصد از کل خودکشی‌های جهان را نشان می‌دهد اما میزان خودکشی غیرکشنده در زنان چهار برابر بیشتر از مردان است و در زنان بزرگسال و نوجوانان دختر شایع‌تر است. مردها چهار برابر
بیشتر از زنان در معرض خودکشی هستند. زنان احتمالاً افکار خودکشی بیشتری نسبت به زنان دارند و زنان چهار برابر بیشتر از مردان در تلاش برای خودکشی هستند. مردان به احتمال زیاد از سلاح گرم و زنان به احتمال زیاد از مسمومیت برای خودکشی استفاده می‌کنند.

@drdortaj

♦️وی افزود: همچنین براساس آخرین اطلاعات ارائه شده توسط WHO، در جوامع اروپایی و آمریکایی میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی در مردان بیشتر است، در حالی که در جوامع آسیایی این آمار پایین‌تر است. براساس گزارش who، حتی اگر زنان بیشتر از مردان مستعد افکار خودکشی باشند، میزان خودکشی در مردان بیشتر است و به طور متوسط​، در برابر خودکشی یک زن حدود سه تا چهار مورد خودکشی مردان وجود دارد. اگرچه در بخش‌هایی از آسیا، این نسبت کمتر است. در کشورهای غربی مردان حدود ۳۰۰ درصد یا سه برابر بیشتر از زنان احتمالاً در اثر خودکشی می‌میرند، در حالی که چند کشور (که در کل بیش از صد میلیون نفر ساکن دارد) از رقم ۶۰۰ درصد هم فراتر رفته است. بیشترین تفاوت در نسبت خودکشی زنان و مردان در کشورهای بلوک شوروی سابق و برخی از کشورهای آمریکای لاتین مشاهده شده است. 

@drdortaj

🔹️بنابر اظهارات رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران و طبق آخرین آمار منتشر شده در سال ۲۰۲۰ در بین ۱۸۳ کشور، لیتوانی با نرخ خودکشی (۱/۵۸ مرد در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری) در رتبه اول خودکشی مردان و دو منطقه آنتیگوا و باربودا با نرخ خودکشی (۰ مرد در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری) آخرین رتبه را در خودکشی مردان دارند و در رابطه با نرخ خودکشی زنان، کشور لسوتو در جنوب آفریقا با نرخ خودکشی (۴/۲۴ زن در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری) رتبه اول در خودکشی زنان و منطقه باربادوس با نرخ خودکشی (۵/۰ زن در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری) آخرین رتبه را در خودکشی زنان دارد. 

@drdortaj

💢وی با بیان اینکه اختلاف در تلاش‌ها و خودکشی‌های تکمیل شده در زنان به اشتباه باعث شده است که بسیاری باور داشته باشند اقدام به خودکشی در زنان اغلب روشی برای جلب توجه است، نه یک خطر جدی و این دور از واقعیت است، گفت: توجه به این نکته ضروری است که در بین زنان، اقدام به خودکشی (اما شکست خورده) بزرگترین عامل خطر برای خودکشی در آینده است و تمام اقدامات خودکشی، چه در مردان و چه در زنان، باید بسیار جدی گرفته شود. در حقیقت، تفاوت در میزان خودکشی تا حدودی با دلایل بالقوه زیادی مانند موارد مربوط به استفاده از ابزارهای کشنده‌تر، تجربه تجاوز، نابرابری و نقش‌های جنسیتی در جامعه، تفاوت در روش‌های قابل قبول برای مقابله با مشکلات و درگیری‌های زندگی، در دسترس بودن و ترجیح برای استفاده وسایل مختلف خودکشی، الگوهای مصرف الکل و تفاوت در میزان مراجعه برای اختلالات مربوط به سلامت روان در بین زنان و مردان، تبیین می‌شود.
@drdortaj


دلایل تفاوت در انتخاب روشهای خودکشی بین زنان و مردان
درتاج با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین دلایل تفاوت بین اقدام به خودکشی و خودکشی‌های موفق بین زنان و مردان روش‌های خودکشی مورد استفاده است، توضیح داد: مردان بیشتر تمایل دارند روش‌های خودکشی خشونت‌آمیز (کشندهتر) از قبیل سلاح گرم و حلق‌آویز شدن را انتخاب کنند، در حالی که زنان بیشتر از روش‌های غیرکشنده‌تر مثل مصرف بیش از حد دارو یا سم، استفاده می‌کنند.
@drdortaj

🔸رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران با بیان اینکه فراتر از عامل جنسیت، در تفاوت انتخاب روش‌های خودکشی، عوامل و شرایط دیگری هم در این تفاوت دخیل هستند، افزود: مطالعه‌ای نشان داد مردانی که متأهل بودند بیشتر از اسلحه گرم استفاده کردند، در حالی که مردانی که ازدواج نکرده بودند، با حلق‌آویزان شدن جان خود را از دست دادند و زنان مجرد کمتر از زنان متأهل خود را حلق‌آویز می‌کردند. مردانی که سابقه مصرف مواد را داشتند به احتمال زیاد در اثر مسمومیت جان خود را می‌گرفتند، در حالی که مصرف قبلی مواد هیچ تأثیری بر مسمومیت به عنوان یک روش خودکشی در زنان نداشت. برای هر دو جنس (زن و مرد)، احتمال مسمومیت در بین افرادی که داروهای روان‌پزشکی مصرف می‌کنند، به طور قابل توجهی بیشتر بود و روش‌هایی مانند مصرف عمدی بیش از حد دارو در افرادی که مدتی افسرده شده بودند، رایج بود.

https://www.isna.ir/news/99061813876/%D9%85%D8
💢به گفته وی همچنین یافته‌ها نشان داده هنگامی که افراد به شرایط حاد واکنش نشان می‌دهند، سلاح گرم رایج‌تر است. این یافته از توصیه‌های فعلی برای منع نگهداری سلاحِ گرم در منزل، پشتیبانی می‌کند؛ در کل نباید تصور شود که فقط افراد یک جنس از روش معین و خاصی برای خودکشی استفاده می‌کنند.
وی با بیان اینکه شدت اقدامات خودکشی نیز در زنان و مردان متفاوت است، گفت: حتی هنگامی که هر دو جنس، از یک روش خودکشی استفاده می‌کنند، تلاش مردان بیشتر و جدی‌تر است (۶۰ درصد شدیدتر، حداقل از نظر آماری) و از نظر آماری تعداد مردانی که اقدام به خودکشی کرده و زنده مانده‌اند، کمتر از زنانی است که بعد از اقدام به خودکشی زنده مانده و نیاز به بستری در مراقبت‌های ویژه دارند. اقدامات قبلی خودکشی نیز در دو جنس تفاوت دارد. همانطور که در بالا گفته شد، هم زنان و هم مردانی که سابقه اقدام به خودکشی دارند، در معرض خطر خودکشی در آینده هستند، اما بیش از نیمی از زنانی که با خودکشی می‌میرند، یک اقدام قبلی داشته‌اند، در حالی که کمتر از نیمی از مردانی که خودکشی می‌کنند، یک اقدام قبلی دارند.

@drdortaj

🔰چرا تفاوت‌های جنسیتی در خودکشی وجود دارد؟
درتاج در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا تفاوت‌های جنسیتی در خودکشی وجود دارند؟، تصریح کرد: برخی از تئوری‌های مختلف تفاوت‌های جنسیتی در خودکشی را ناشی از نقشهای جنسیتی و انتظارات اجتماعی می‌دانند. همچنین محققان این احتمال را مورد بررسی قرار داده‌اند که قصد خودکشی ممکن است نقشی در این اختلاف داشته باشد که در مردان تمایل به خودکشی موفق، بیشتر از زنان است.
📍وی تاکید کرد: کلیشه‌های جنسیتی مردان یعنی “سخت بودن” و “قوی بودن” اجازه شکست را نمی‌دهد و شاید باعث شود که مردان روشی خشن‌تر و کشنده‌تر را برای خودکشی انتخاب کنند. همچنین به دلیل اینکه زنان، در شرایط پذیرش اجتماعی بهتر و بیشتری در رابطه با صحبت در مورد اختلالات روانی و مشکلات خود نسبت به مردان قرار دارند، بیشتر مجاز به ابراز آسیب‌پذیری و درخواست کمک هستند و احتمالاً از اقدامات خودکشی به عنوان وسیله‌ای برای ابراز نیاز خود به کمک نیز استفاده می‌کنند. ممکن است زنان تمایلی به اقدام به خودکشی جدی نداشته باشند، زیرا این عمل خشونت‌آمیز و مردانه تلقی می‌شود. احتمال دارد زنان نسبت به مردان در مواجهه با پریشانی روانی یا بیماری نسبت به مردان، به صورت زود هنگام اقدام به خودکشی کنند، اما کمتر قصد مُردن و بیشتر تمایل به تلاش برای درمان پریشانی خود داشته باشند. علاوه بر اینها، ممکن است زنان در پی تصمیم به اقدام به خودکشی، آزادتر در تغییر نظر و احساس خود باشند. 
@drdortaj

این روانشناس معتقد است که در هر صورت صرف نظر از جنسیت، تلاش برای خودکشی همیشه باید جدی گرفته شود و به عنوان یک رفتار توجه‌جویانه رد نشود و ضروری است، تحقیقات بیشتری برای شناسایی و درک بهتر دلایل تفاوتهای جنسیتی در خودکشی و تدوین راهبردهای مداخلهای مبتنی بر جنسیت، صورت گیرد. 

@drdortaj

🔶️افرادی که قصد خودکشی دارند چه علائمی از خود نشان می‌دهند؟
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که به طور کلی افرادی که قصد خودکشی دارند چه علائم هشدار دهنده‌ای در آنها وجود دارد؟ بیان کرد: بیشتر افرادی که در معرض خودکشی هستند، علائم هشدار دهنده یا علائمی از اهداف خود را نشان می‌دهند. بهترین راه برای پیشگیری از خودکشی، شناخت این علائم هشداردهنده است و اینکه در صورت مشاهده این علائم، آنها را جدی بگیریم و بدانیم که چگونه پاسخ دهیم. اگر اعتقاد دارید که یک دوست یا یکی از اعضای خانواده در معرض خودکشی است، می‌توانید با ارائه گزینه‌های جایگزین، نشان دادن اهمیت مراقبت و درگیر کردن یک متخصص در پیشگیری از خودکشی، ایفای نقش کنید. البته خودکشی از بسیاری از عوامل پیچیده ژنتیکی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی، فردی، اختلالات روانشناختی به ویژه اختلال افسردگی و دوقطبی و …. ناشی می‌شود.

@drdortaj

♦️درتاج در ادامه در ادامه به شایع‌ترین عوامل هشداردهنده خودکشی اشاره کرد و توضیح داد: صحبت آزادانه در مورد خودکشی (هرگونه صحبت در مورد خودکشی، مُردن یا خودآزاری، مانند “ای کاش من به دنیا نیامده بودم” ، “بهتر بود که من از دنیا می رفتم” و …)، جستجوی وسایل کشنده، تمرکز غیرمعمول بر مرگ، مُردن یا خشونت (برای مثال؛ نوشتن شعر یا داستان و هر مطلبی در مورد مرگ) از عوامل هشداردهنده خودکشی است.

https://www.isna.ir/news/99061813876/%D9%85%D8
♦️درتاج در ادامه در ادامه به شایع‌ترین عوامل هشداردهنده خودکشی اشاره کرد و توضیح داد: صحبت آزادانه در مورد خودکشی (هرگونه صحبت در مورد خودکشی، مُردن یا خودآزاری، مانند “ای کاش من به دنیا نیامده بودم” ، “بهتر بود که من از دنیا می رفتم” و …)، جستجوی وسایل کشنده، تمرکز غیرمعمول بر مرگ، مُردن یا خشونت (برای مثال؛ نوشتن شعر یا داستان و هر مطلبی در مورد مرگ) از عوامل هشداردهنده خودکشی است

@drdortaj

🔶️وی همچنین نفرت از خود، احساس بی‌ارزشی، گناه، شرم و نفرت از خود و به کار بردن جملاتی مانند؛ “همه از من بهتر شدند” یا “شما بدون من زندگی بهتری خواهید داشت”، نظم دادن به امور زندگی (نوشتن وصیتنامه، دادن اموال و املاک با ارزش و مورد علاقه و ایجاد تدارکات آینده برای اعضای خانواده، خداحافظی (دیدارها یا تماسهای غیرمعمول یا غیرمنتظره با خانواده و دوستان و خداحافظی به صورتی که دیگر دوباره دیده نخواهد شد)، انصراف از دیگران (عقب‌نشینی از دوستان و خانواده، افزایش انزوای اجتماعی و تمایل به تنها بودن)، رفتار خود مخرب (افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر، رانندگی بی‌پروا، روابط جنسی ناامن و خطرات غیرضروری که به نظر می‌رسد که برای شخص سلامتی‌اش مهم نیست و آرزوی مرگ دارد( و احساس ناگهانی آرامش(احساس ناگهانی آرامش و خوشبختی پس از افسردگی بسیار شدید، یعنی اگر فرد به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیل واضحی از احساس افسردگی به خیلی خوشحال یا آرام بودن تغییر حالت دهد، می تواند به معنای این باشد که تصمیم به خودکشی گرفته است) را از شایع‌ترین عوامل هشداردهنده خودکشی عنوان کرد.

@drdortaj

📍وی ادامه داد: از علائم هشدار دهنده دیگر که به یک قاب ذهنی برای خودکشی اشاره دارند می‌توان به از دست دادن علاقه به فعالیت‌های روزمره، غافل شدن از ظاهر خود و تغییرات بزرگ در عادت‌های غذایی یا عادتهای خواب اشاره کرد. اگر فرد دچار اختلالات خلقی مانند افسردگی یا اختلال دوقطبی باشد، از وابستگی به الکل رنج ببرد و یا قبلاً اقدام به خودکشی یا سابقه خانوادگی خودکشی داشته باشد، این سیگنال‌ها و علائم خطرناکتر هستند و باید جدی‌تر گرفته شوند؛ علائمی که مطرح شد، فقط نشانه این نیستند که شخصی به فکر خودکشی است، این یک فریاد برای کمک است. اگر هرکدام از این علائم هشداردهنده در اطرافیان مشاهده شد، آنها را ترغیب کنید تا به متخصص بهداشت روان مراجعه کنند. اگر به نظر می‌رسد در معرض خطر جدی صدمه زدن به خود هستند، آنها را تنها نگذارید، وسایل احتمالی را که می‌تواند برای آسیب رساندن به خودشان استفاده کنند، بردارید و از کسی کمک بگیرید.

https://www.isna.ir/news/99061813876/%D9%85%D8
🔰به مناسبت روز جهانی

خودکشی"پیشگیری و مقابله"

دکتر فریبرز درتاج در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا عنوان کرد ...
(قسمت دوم مصاحبه )

🔷️رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران با بیان اینکه بیشترین عوامل خطر (ریسک فاکتورهای) مربوط به خودکشی شامل ژنتیک، اختلالات روانشناختی، سوء مصرف مواد و موقعیت‌ها و مشکلات خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی است، گفت: ژنتیک در خطر خودکشی نقش بسزایی ایفا می‌کند، به گونه‌ای که سابقه خانوادگی خودکشی، افزایش خطر تمایل به خودکشی در بین سایر اعضای خانواده را به همراه دارد که تا ۵۵ درصد از رفتارهای خودکشی را شامل می‌شود.

🔶️فریبرز درتاج در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از خودکشی به بهانه روز جهانی پیشگیری از خودکشی، بیان کرد: باتوجه به منابع پیشگیری از خودکشی بهترین راه برای پیشگیری از خودکشی بررسی و اطمینان از وجود عوامل خطرِ خودکشی است. بیشترین عوامل خطر (ریسک فاکتورهای) مربوط به خودکشی شامل ژنتیک، اختلالات روانشناختی، سوء مصرف مواد و موقعیت‌ها و مشکلات خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی است

♦️وی با بیان اینکه ژنتیک در خطر خودکشی نقش بسزایی ایفا می‌کند، به گونه‌ای که سابقه خانوادگی خودکشی افزایش خطر تمایل به خودکشی در بین سایر اعضای خانواده را به همراه دارد که تا ۵۵ درصد از رفتارهای خودکشی را شامل می‌شود، افزود: سابقه خانوادگی اختلالات روانی و سوء مصرف مواد نیز عامل خطر برای خودکشی است؛ در همین راستا، قرار گرفتن در معرض خودکشی (به عنوان مثال، دیدن یک عضو خانواده که خودکشی کرده یا یافتن جسد آن) نشانگر افزایش احتمال خطر رفتار خودکشی در افراد آن خانواده است.
نقش اختلالات روانی و افسردگی در افزایش خطر خودکشی 
🔹️رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران همچنین با بیان اینکه اختلالات روانی تاثیر زیادی در افزایش خطر خودکشی دارند، گفت: برآوردها حاکی از آن است که حداکثر ۹۰ درصد افرادی که خودشان به زندگی خود پایان می‌دهند، از نوعی اختلال روانی رنج می‌برند. اختلالات روانی با بیشترین شیوع خطر خودکشی مرتبط با آنها شامل اختلال افسردگی اساسی، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات شخصیتی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلالات خوردن است. افرادی که از اختلال افسردگی عمده و اختلال دوقطبی رنج می‌برند، با احتمال ۲۰ برابر بیشتر از سایر اختلالات، بیشترین خطر خودکشی را دارند.

♦️درتاج ادامه داد: بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و خدمات انسانی آمریکا، حداقل ۹۰ درصد از کسانی که در اثر خودکشی می‌میرند از یک یا چند اختلال روانی مانند اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی یا الکلیسم و بویژه افسردگی رنج میبرند. همچنین براساس آمار بنیاد پیشگیری از خودکشی آمریکا، افسردگی در نیمی از کل خودکشیها وجود دارد.

🔶️وی همچنین افزود: در یک نظرسنجی از نزدیک به ۶۰۰۰ بزرگسال در ۸ کشور جهان نیز، مشخص شد تقریباً ۲۲ درصد از افرادی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌اند و مبتلا به اختلال PTSD بودند، در یک مقطع اقدام به خودکشی کرده‌اند. اختلال استرس پس از سانحه (PSTD) یا چندین مورد از تروما، خطر خودکشی را افزایش می‌دهد. این امر تا حدودی به این دلیل است که افسردگی پس از تروما و در بین مبتلایان به PTSD رایج است و باعث احساس ناتوانی و ناامیدی می‌شود، بنابراین می‌تواند منجر به خودکشی شود. 
اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر، دومین عامل موثر در اقدام به خودکشی

🔹️این روانشناس با اشاره به اینکه بعد از اختلالات روانشناختی، سوء مصرف مواد به عنوان دومین عامل خطرناک برای خودکشی محسوب می‌شود، تصریح کرد: آمارها حاکی از آن است که الکلیسم در زمان مرگ در ۶۱ درصد موارد خودکشی تکمیل شده وجود دارد. مصرف هروئین و کوکائین نیز عامل خطرناک برای خودکشی است، به طوری که مصرف‌کنندگان هروئین ۱۴ برابر بیشتر از مصرف‌کنندگان سایر مواد، در معرض خودکشی قرار دارند و مصرف‌کنندگان کوکائین در هنگام ترک، خطر خودکشی بیشتری دارند. در مجموع اختلالات سلامت روان (به ویژه افسردگی و سوء مصرف مواد) بیش از ۹۰ درصد کل موارد خودکشی را به دنبال دارند

🔶️وی ادامه داد: اغلب اوقات، عوامل روانپزشکی و سوء مصرف مواد وجود دارند و دسترسی آسان به سلاح و سایر روش‌های خودکشی نیز این خطر را بیشتر افزایش می‌دهد؛ به عنوان مثال، میزان خودکشی، در خانواده‌هایی که یکی از اعضاء دارای یکی از این عوامل خطر هستند و دارای اسلحه نیز بودند، بیشتر از خانواده‌های بدون سلاح و دارای یک عضو با همین عوامل، است.
خودکشی به علت بیماری، مشکلات و موقعیت های خانوادگی 

رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران در ادامه مشکلات و موقعیت‌های خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی را نیز از عوامل مؤثر در خطر خودکشی دانست و گفت: ممکن است فرد هنگام مواجهه با ضرر یا ترس از ضرر، تصمیم بگیرد که به زندگی خود پایان دهد.

https://www.isna.ir/news/99061914403/%DA%86%DA
🔹️موقعیت‌هایی مانند از دست دادن شغل، بی‌خانمانی، مشکلات مالی (فقر)، پایان یک دوستی نزدیک یا یک رابط عاشقانه یا طلاق، عدم موفقیت دانشگاهی، از دست دادن پذیرش دوستان یا خانواده (انزوای اجتماعی)، وقوع یک واقعه استرس‌زا در زندگی، از دست دادن یک فرد محبوب و دیگر فشارهای زندگی، همه می‌تواند احتمال خودکشی را افزایش دهد. تصور می شود، هرکدام از این عوامل به تنهایی ۲۰ درصد از خطر کلی خودکشی را شامل می‌شوند.
شدن به یک بیماری لاعلاج یا درد مزمن اشاره کرد و افزود: اگر شخصی دچار درد مزمن یا بیماری باشد و هیچ امیدی به درمان نداشته و یا از درد و رنج خود خسته شود، ممکن است خودکشی راهی برای به دست آوردن عزت و کنترل زندگی به نظر برسد. در برخی کشورها، اُتانازی (مرگ یا خودکشی خودخواسته) و یا خودکشی به کمک پزشک، به همین دلیل قانونی شده است. طبق یک مطالعه در مجله آمریکایی پیشگیری پزشکی، شرایط عدم سلامت جسمی مثل آسم، آسیب مغزی، سرطان، نارسایی قلب، صرع، HIV / AIDS، میگرن و بیماری پارکینسون، با خطر و احتمال بیشتری برای خودکشی همراه بوده‌اند
درتاج ادامه داد: درد مزمن یا بیماری لاعلاج به دلیل اینکه می‌تواند اضطراب و افسردگی را به همراه داشته باشد، خطر خودکشی را افزایش می‌دهد. طبق تحقیقات، افراد مبتلا به درد مزمن چهار برابر بیشتر از افراد بدون درد، افسردگی یا اضطراب دارند. این افراد به دلیل نیاز به مراقبت، مراجعه مکرر به پزشک، پرداخت هزینه بیمارستان و درمان از طرف خانواده، اعتقاد پیدا میکنند زندگی آنها برای دیگران بارسنگینی است و به دلیل فشار عاطفی بیش از حد و ناتوانی، احساس بی‌ارزشی کرده و غالباً اظهار می‌کنند که عزیزانشان یا به طور کلی دنیا، بعد از آنها بهتر خواهد بود.
🔶️وی معتقد است که در حالی که بین سلامت روان و خودکشی رابطه قوی وجود دارد و خطر جدی است، اما اکثر افراد مبتلا به شرایط روانی نامتعادل، تلاش یا اقدام به خودکشی کامل نمی‌کنند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها گزارش می دهد که ۵۴ درصد از افرادی که با خودکشی می‌میرند، وضعیت بهداشت روان شناخته شده‌ای ندارند. بنابراین راهبردهای پیشگیری به طور کلی، بر آگاهی عمومی نسبت به شناخت علائم و عوامل خطر خودکشی تأکید دارد. 
🔰برای پیشگیری از خودکشی چه راهکارهایی وجود دارد؟
رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران در ادامه به ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از خودکشی در افراد پرداخت و با بیان اینکه بسیاری از کشورها نیاز و تأثیر مثبت استراتژی‌های پیشگیری از خودکشی را تشخیص داده‌اند و برای اطمینان از وجود آنها تلاش می‌کنند، گفت: طبق گزارش WHO ثابت شده است که راهکارهای محدود کردن دسترسی به روش‌های معمول خودکشی، در کاهش میزان خودکشی مؤثر بوده است. با این وجود، نیاز به اتخاذ رویکردهای چندبخشی است که شامل اقدامات مداخله‌ای حرفه‌ای و تخصصی روانشناختی و فعالیتهای مراکز مرتبط از جمله مراکز بحران می‌شود. 
♦️وی با اشاره به اینکه روش‌های تخصصی پیشگیری از خودکشی مبتنی بر درمان عوامل خطر خودکشی هستند، افزود: علاوه بر جلوگیری از افکار خودکشی و اقدامات درمانی، معالجه با توجه به شرایط اساسی انجام می‌شود و اگر شخص از اختلال روانی رنج می‌برد، ابتدا برنامه درمانی برای معالجه این اختلال انجام می‌شود؛ شواهد قانع کننده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد پیشگیری و درمان به موقع اختلالاتی که جزء عوامل خطر خودکشی بودند مثل افسردگی و الکلیسیم می‌تواند به میزان زیادی خودکشی را کاهش دهد. 
✴️درتاج با بیان اینکه یکی از رایج‌ترین رویکردهای پیشگیری از خودکشی، روان درمانی است و در قالب درمان شناختی رفتاری (CBT) یا رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) اجرا می‌شود، یادآور شد: درمان شناختی رفتاری، روش درمانی رایج برای افرادی است که از انواع اختلالات روانی رنج می‌برند. در این نوع روان درمانی، به فرد روش‌های جدید مقابله با استرس و تجربیات استرس‌زا و ناگوار زندگی آموخته می‌شود. به این ترتیب، هنگامی که در شخص افکار خودکشی بوجود می‌آید، می‌تواند مسیر آن اندیشه‌ها را تغییر دهد و با آنها به روشی متفاوت از تلاش برای گرفتن زندگی شخصی خود، کنار بیایید.
این روانشناس همچنین درباره رفتاردرمانی دیالکتیکی نیز توضیح داد و افزود: رفتار درمانی دیالکتیکی برای کمک به فرد در تشخیص احساسات یا اعمال مخدوش یا ناسالم به کار می‌رود؛ در این روش درمانی تکنیک‌هایی برای نحوه مقابله با موقعیت‌های دشوار یا مشکل‌آفرین معرفی می‌شود. البته تحقیقات بیشتری در مورد روان درمانی در رابطه با پیشگیری از خودکشی مورد نیاز است، اگرچه در بیشتر مطالعات مشخص شده که DBT شیوع اقدام به خودکشی را کاهش می‌دهد.

▶️https://www.isna.ir/news/99061914403/%DA%86%DA
به گفته درتاج همچنین دارو درمانی نیز می‌تواند به عنوان یک روش پیشگیری از خودکشی تجویز شود، با این وجود، بحث و گفتگوهایی در اثربخشی این روش درمانی وجود دارد، زیرا در بسیاری از داروهای مورد استفاده در درمان اختلالات روانی افزایش خطر خودکشی، به عنوان عارضه جانبی وجود دارد. برخی داروهای ضد افسردگی به ویژه خطر افزایش احتمالیِ افکار و رفتارهای خودکشی را دارند، اما این خطر ممکن است به سن وابسته باشد. تحقیقات بالینی نشان داده است که در افراد جوان مصرف‌کننده داروهای ضدافسردگی، خطر خودکشی و افکار خودکشی افزایش داشته، اما در افراد مسن این عارضه جانبی کاهش یافته است.
🔹️رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران در ادامه این گفت‌وگو افزایش آگاهی در بین پزشکان را نیز یک روشِ پیشگیری دانست و گفت: تحقیقات نشان می‌دهد بسیاری از افرادی که خودکشی کرده‌اند یا اقدام به خودکشی داشته‌اند، در سال قبل از آن به دنبال مراقبت پزشکی بوده‌اند اما متأسفانه تشخیص داده نشده یا علائم آنها جدی گرفته نشده است. با این حال، افزایش آموزش و آگاهی در بین متخصصان پزشکی در رابطه با رفتارخودکشی و علائم هشدارهنده، ممکن است در آینده میزان خودکشی را کاهش دهد.
🔶️وی همچنین به روشی دیگر برای پیشگیری از خودکشی به عنوان روش "خطوط بحران" اشاره کرد و افزود: البته هنوز یافته‌های محکم و معتبری از اثربخشی این خطوط یافت نشده است که نشان دهد استفاده از آنها مؤثر بوده یا خیر. اگرچه، یکی از پیامدهای مثبت این خطوط این است که باعث افزایش آگاهی عمومی مردم نسبت به خودکشی می‌شود. همچنین مداخلات و آموزش‌های مربوط به مدارس، خانواده‌ها و سازمان‌ها شامل مدیریت بحران، تقویت عزت نفس، آموزش و پیشرفت مهارت‌های مقابله‌ای و تصمیمگیری درست و ... می‌تواند خطر خودکشی را بین جوانان کاهش دهد و در پیشگیری از خودکشی مؤثر باشد
🔹️درتاج معتقد است که پیشگیری از خودکشی می‌تواند به صورت غیرتخصصی و توسط فرد عادی تا دریافت کمکهای تخصصی نیز انجام شود. پیشگیری از خودکشی با شناخت علائم هشداردهنده و جدی گرفتن آنها آغاز می‌شود. در اکثر موارد، افرادی که فکر یا احساس خودکشی می‌کنند، با شرایطی سر و کار دارند که اگر فقط بتوانند کمک مورد نیاز خود را دریافت کنند و بدانند که تنها نیستند، به موقع منصرف می‌شوند. 
چگونه افرادی که قصد خودکشی دارند را منصرف کنیم؟
🔶️این روانشناس درباره چگونگی کمک به افرادی که قصد خودکشی دارند یا افکار خودکشی را در سر می‌پرورانند، به مردم توصیه کرد که در ابتدا باید به خودکشی به عنوان فریادی برای کمک نگاه شود. وقتی شخصی افکار خودکشی دارد، این لزوماً نشانه‌ای نیست که می‌خواهد بمیرد. بلکه، نشانه این است که آنها دردهای عاطفی و روانی زیادی دارند، اما نمی‌دانند چگونه با آن مقابله کنند و خودکشی فقط به عنوان تنها گزینه آنها برای فرار از وضعیتی که در آن قرار دارند، است. اگر یکی از دوستان یا اعضای خانواده علائم هشدار دهنده خودکشی را دارد، بهترین راه برای کمک، صحبت کردن با اوست.
♦️وی ادامه داد: به او بفهمانید که تنها نیست و شما به آن اهمیت می‌دهید. از او در مورد افکار خودکشی سؤال کنید. بسیاری از مردم می‌ترسند که با صحبت کردن، ایده خودکشی مطرح شود و احتمال بروز آن را بالا ببرند، این درست نیست. واقعیت این است که با صحبت کردن در مورد خودکشی به کسی ایده خودکشی نمی‌دهید و برعکس، صحبت صریح و صادقانه و دادن فرصت به شخص برای ابراز احساسات خود درباره افکار خودکشی می‌تواند احساسات منفی را متوقف و مانع از اقدام به خودکشی شود.
🔶️درتاج افزود: البته در صحبت کردن به چند نکته دقت شود؛ اول آنکه فرد را جدی بگیرید و از مشاجره با او خودداری کنید. از گفتن مواردی مانند؛ "تو باید خیلی برای زندگی ارزش قائل باشی" یا "خودکشی تو به خانواده‌ات بسیار آسیب می‌رساند" و..... خودداری کنید. احساسات او را کاهش ندهید. ممکن است فکر کنید که مشکلات آنها به اندازه کافی جدی نیستند تا افکار یا رفتارهای خودکشی را ضمانت کنند، اما آنچه اهمیت دارد، این است که این مشکلات برای خود آنها تا چه اندازه جدی است. اگر این مشکلات برای آنها مهم باشد، بنابراین؛ در ذهن آنها، خودکشی ممکن است یک گزینه معتبر به نظر برسد
▶️https://www.isna.ir/news/99061914403/%DA%86%DA
رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران اضافه کرد: محرمانه بودن را به او قول بدهید. ولی در نظر داشته باشید زمانیکه زندگی او در معرض خطر باشد و لازم باشد برای حفظ امنیت جان او، با متخصص بهداشت روان صحبت کنید، باید قول خود را بشکنید. همچنین گوش دادن فعال و همدلانه داشته باشید. شنونده خوب بودن نیازی به مهارت خاصی ندارد. صبور باشید و بپذیرید. از بحث و گفتگو خودداری کنید یا سعی در ارائه راه‌حل‌های ساده‌بینانه نداشته باشید. از هرگونه اظهار نظر خودداری کنید؛ چنین تلاشهایی ممکن است غیرمهم جلوه کند و به نظر برسد آنچه شخص تجربه می‌کند، بی‌اهمیت است و نتیجه عکس بدهد. به سادگی فقط بگذارید آن فرد احساسات و هیجانات خود را تخلیه کند.

🔹️هر چقدر هم مکالمه منفی به نظر برسد، واقعیت برقراری ارتباط و انجام آن نشانه‌ای مثبت است، در گوش دادن دلسوز و بی‌قضاوت باشید و حمایت و پشتیبانی خود را ابراز کنید، گاهی این افراد دوست دارند (یا در اصطلاح عامیانه هوس می‌کنند) که عشق و حمایت دیگران، در کلمات، رفتار و اعمال آنها آشکار شود.

وی افزود: حمایت خود را ادامه دهید. حتی پس از گذشت بحران فوری خودکشی، با شخص در تماس باشید. پشتیبانی شما برای اطمینان از اینکه دوست یا عضو خانواده شما در مسیر بازیابی قرار دارد، بسیار حیاتی است. به آنها اطمینان و امید دهید که کمک در دسترس است و زندگی آنها برای شما مهم است. فعال باشید. کسانی که قصد خودکشی دارند، اغلب اعتقاد و باور ندارند که به آنها کمک می‌شود، بنابراین ممکن است لازم باشد شما کمک بیشتری ارائه دهید. گفتن این جمله که "اگر به چیزی احتیاج داشتی یا اگر کاری از دستم بر می آید، با من تماس بگیر" خیلی مبهم است. منتظر نمانید که شخص با شما تماس بگیرد یا حتی تماسهای شما را رد کند، دوباره تماس بگیرید و فرد را دعوت کنید.


🔶️درتاج همچنین توصیه کرد که تحریک تغییرات مثبت در زندگی را در آنها ایجاد کنید. یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی و بیرون آمدن در آفتاب یا طبیعت برای حداقل ۳۰ دقیقه در روز. ورزش نیز بسیار مهم است زیرا باعث آزاد شدن اندورفین‌ها، از بین بردن استرس و بهزیستی روانی و عاطفی می‌شود. وسایل احتمالی خودکشی را از آنها دور کنید و اگر به نظر می‌رسد آنها در معرض خطر صدمه زدن به خود هستند، آنها را تنها نگذارید و برای دور نگه داشتن آنها از هر وسیله‌ای که بتوانند برای صدمه زدن به خود استفاده کنند، قدم بردارید.

🔹️وی در پایان گفت:  در نهایت آنها را تشویق و ترغیب کنید که کمک تخصصی و حرفه‌ای دریافت کنند. از آنها بخواهید که با متخصص بهداشت روان ملاقات کنند. پس از تعیین وقت ملاقات و شروع درمان، همچنان ارتباط خود را حفظ کنید تا آنها را ترغیب کنید قرار ملاقات‌ها و برنامه‌های درمانی بعدی را ادامه دهند و اگر متخصص، دارو تجویز کرد، اطمینان حاصل کنید که دوست یا عضو خانواده شما آن را طبق دستورالعمل مصرف می‌کند. همچنین از عوارض جانبی احتمالی آن دارو آگاه باشید و در صورت بدتر شدن وضعیت، حتماً به متخصص اطلاع دهید. در این راه کمی صبر و پشتکار نیاز است، اغلب پیدا کردن دارو یا درمانی، که برای یک فرد خاص مناسب باشد، زمان زیادی لازم دارد.

▶️https://www.isna.ir/news/99061914403/%DA%86%DA
🟥 6th International Conference On School Psychology

🛑 Execution time :
14th & 15th November 2020

🆔Conference site
⬇️⬇️⬇️
http://sp.iepaconf.ir/fa

☎️ secretariat :
09223154146

📝 secretariat :
6th International Conference On School Psychology .
⬇️⬇️⬇️
@Hamayeshmadreseh
ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
♦️💠♦️💠♦️💠

ثبت نام و ارسال مقالات از طریق سایت همایش می باشد👇
🌐 http://sp.iepaconf.ir/fa

📆 زمان برگزاری: ۲۴و ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۹

🏛 مکان برگزاری: دانشگاه الزهرا (س)

☎️دبیرخانه همایش
۰۹۲۲۳۱۵۴۱۴۶

🌐 پشتیبانی سایت
شنبه تا چهارشنبه ۱۳الی۱۶
۰۹۰۱۲۸۴۲۱۰۴

📠 نمابر:
۰۲۱۸۸۷۰۴۸۸۳

🔶با عضویت در کانال همایش ازطریق لینک زیر از اخبار و رویدادهای همایش مطلع گردید.
⬇️ ⬇️

📝 دبیرخانه ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
@Hamayeshmadreseh
ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه

✳️ اطلاعیه شماره ۲۵ :

🛑 صدور گواهی الکترونیکی
سری 4️⃣

کلیه پژوهشگراني که چکیده مقاله آنان تا تاریخ ۲۶ شهریور ماه مورد تایید کمیته داوران همایش قرار گرفته است، می توانند با مراجعه به فهرست پیوست، کد اختصاصی مقاله خود را دریافت کرده و از سامانه احراز اصالت گواهینامه (vcert.ir)، فایل گواهينامه خود را دریافت کنند.
در صورت مغایرت اطلاعات، نويسندگان مي توانند تا ٤٨ ساعت آینده از طریق واتس آپ اصلاحات خود را به پشتیبانی سایت اعلام کنند.

♦️💠♦️💠♦️💠

✍️ثبت نام و ارسال مقالات از طریق سایت همایش می باشد👇
🌐 http://sp.iepaconf.ir/fa

📆 زمان برگزاری:۲۴ و ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۹

🏛 مکان برگزاری: دانشگاه الزهرا (س)

☎️دبیرخانه همایش
۰۹۲۲۳۱۵۴۱۴۶

🌐 پشتیبانی سایت
شنبه تا چهارشنبه ۱۳الی۱۶
۰۹۰۱۲۸۴۲۱۰۴

📠 نمابر:
۰۲۱۸۸۷۰۴۸۸۳

🔶با عضویت در کانال همایش ازطریق لینک زیر از اخبار و رویدادهای همایش مطلع گردید.
⬇️ ⬇️

📝 دبیرخانه ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
@Hamayeshmadreseh
🔵 ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
🔹6th International Conference On School Psychology


📚 همکاری ۳ فصلنامه علمی پژوهشی با ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه

💠 چاپ مقالات برگزیده کمیته علمی همایش در فصلنامه های:

1⃣ فصلنامه علمی -پژوهشی
"پژوهش در نظام های آموزشی"

2⃣ فصلنامه علمی -پژوهشی
"Iranian Journal of Learning & Memory"

3⃣ ‏فصلنامه علمی-پژوهشی
"Iranian Evolutionary and Educational Psychology"

ثبت نام و ارسال مقالات از طریق سایت همایش می باشد👇
🌐 http://sp.iepaconf.ir/fa

📆 زمان برگزاری: ۲۴ و ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۹

🏛 مکان برگزاری: دانشگاه الزهرا (س)

☎️ دبیرخانه همایش:
شنبه تا چهارشنبه ۱۳ الی۱۶
۰۹۰۱۲۸۴۲۱۰۴
🌐 پشتیبانی سایت:
شنبه تا چهارشنبه ۱۳ الی۱۶
۰۹۰۱۲۸۴۲۱۰۴

📠 نمابر:
۰۲۱۸۸۷۰۴۸۸۳

🔶با عضویت در کانال همایش ازطریق لینک زیر از اخبار و رویدادهای همایش مطلع گردید.

⬇️ ⬇️

📝 دبیرخانه ششمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
@Hamayeshmadreseh
2024/10/03 15:31:46
Back to Top
HTML Embed Code: