Telegram Web Link
⬛️کیفرخواست شکیلا منفرد، در خصوص پرونده‌ای که در دوران حبس علیه او گشوده شده است، صادر شد

◾️در کیفرخواست ذکر شده «باتوجه به شرایط سیاسی و امنیتی،در صورت صدور رای مبنی بر محکومیت نامبرده، پیشنهاد می‌گردد اجرای حکم ایشان خارج از شهر تهران صورت گیرد»

◾️در این رابطه اشکان منفرد،برادر این زندانی سیاسی نوشت:«این سومین پرونده‌سازی بازجویان پرونده برای شکیلا است که طی دوران محکومیتش در این ۳سال‌ و نیم صورت گرفته.شکیلا به قاضی ایمان افشاری گفته آزار و اذیت خودم کافی نبود،الان می‌خواهید خانواده‌ام را هم مجازات کنید.بازجوهای پرونده هم بارها،چه در بازداشتگاه ثارالله سپاه،چه در قرچک و اوین گفتند که عمودی وارد زندان شدی،افقی بیرون می‌روی»

◾️منفرد در شهریور۱۳۹۹ در تهران بازداشت و به ۴سال و ۲ماه حبس محکوم شد.

◽️#شکیلا_منفرد به‌ دلیل سنگ کلیه و مشکل کیسه صفرا دچار درد شدید بوده و با این‌حال بارها از حق مرخصی درمان محروم شد. محبوس شدن و محرومیت اما تنها هزینه‌ای نیست که یک انسان برای دگراندیشی و مبارزاتش می‌پردازد. در جمهوری اسلامی خانواده زندانی هم به طرق مختلف در این هزینه شریک هستند و مورد آزار قرار می‌گیرند.
@DhrcIran
⬛️جان‌ فرهاد شاکری زندانی سیاسی‌ عقیدتی اهل تسنن در زندان وکیل‌آباد مشهد در خطر است

◾️ #فرهاد_شاکری که از هفت سال پیش زندانی شده و به اعدام محکوم است، از حدود سه ماه پیش در اعتصاب غذا به‌سر می‌برد.

◾️تاکنون هیچ‌گونه رسیدگی درمانی مناسبی نسبت به وضعیت او صورت نگرفته است.

◾️ طبق اظهارات او، "حکم صادره ظالمانه و بر خلاف موازین قانونی و حقوقی و شرعی است."

◾️ فرهاد شاکری را اخیرا از اتاق ۴ بند ۶/۱ به بهداری زندان منتقل کرده‌اند. خبرهای رسیده از "حال بسیار وخیم" و "در حال احتضار" او حکایت دارد.

◾️خانواده‌ شاکری با انتشار یک نوشته از همگان خواسته‌اند که "برای دفاع از انسانیت و شرافت از این جوان بی‌گناه" حمایت کرده و "صدای او را به سازمان‌های جهانی و حقوق بشری و عفو بین‌الملل" برسانند.

◽️جان فرهاد شاکری در زندان جمهوری اسلامی تحت خطر جدی است. او امروز بیش از هر زمان دیگری به پشتیبانی عاطفی، رسانه‌ای و سیاسی نیاز دارد.
@DhrcIran
⬛️حکومت اجازه خروج خانواده مهسا امینی به فرانسه برای دریافت جایزه ساخاروف را نداد

◾️مژگان افتخاری، امجد امینی و اشکان امینی، به ترتیب مادر، پدر و برادر جاویدنام ژینا #مهسا_امینی ممنوع الخروج و پاسپورت‌هایشان در فرودگاه خمینی ضبط شد.

◾️این درحالی است که قرار بود آن‌ها برای شرکت در مراسم اهدای جایزه ساخاروف به فرانسه پرواز کنند.

◾️قرار است مراسم مذکور در تاریخ ۲۲ آذر برگزار شود.

◾️گفته می‌شود که محمدصالح نیکبخت، وکیل خانواده امینی که همراه اعضای خانواده بود، توانسته به فرانسه سفر کند.

◾️ ۲۷ مهر ۱۴۰۲ پارلمان اتحادیه اروپا اعلام کرد که جایزه ساخاروف را که «ارزشمندترین» جایزه حقوق بشری اروپا محسوب می‌شود، به ژینا امینی و جنبش زن، زندگی، آزادی اهدا می‌کند.

◽️جمهوری اسلامی با سابقه چهار دهه نمادسازی از شخصیت‌های محبوب خود، بیش از یک سال است که با به‌کار بردن هر روشی از پاک کردن نام "مهسا" از اذهان مردم زبون و ناتوان مانده است.
@DhrcIran
⬛️نرگس محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر اعلام کرد که در روز جهانی حقوق بشر "در اعتراض به نقض فاحش و گسترده حقوق بشر در ایران و در همراهی با اعتصاب زنان زندانی بهائی در اوین و اعتراضشان به نقض حقوق شهروندی بهائیان" اعتصاب غذا خواهد کرد.

◾️هدف #نرگس_محمدی از این اقدام این است که "صدای اعتراض مردم تحت ظلم و سرکوب ایران توسط رژیم جمهوری اسلامی" باشد.

◾️امروز شنبه۱۸ آذر، #مهوش_ثابت و ‎#فریبا_کمال‌آبادی، زندانیان بهائی، با نگارش نامه‌ای از اوین اعلام کردند که به عنوان اعتراض به "رویکرد ویرانگر حکومت" و به منظور "احقاق حقوق شهروندی بهائیان"به اعتصاب غذای ۳ روزه پرداخته‌اند.

◾️در بخشی از نامه این دو زندانی بهائی آمده:"در بهمن سال۱۳۸۷ نامه‌ای با امضای ‎قربانعلی دری‌نجف‌آبادی، دادستان وقت ایران، به دستشان رسیده که مضمون نامه به این معنا بود که در برابر تعطیلی تشکیلات بهائی در سراسر ایران حکومت هم حقوق شهروندی بهائیان را که تا آن زمان سلب شده بود، تضمین می‌کند. اما حکومت تا امروز که ۱۵سال از آن تاریخ گذشته است نه تنها به عهد خود وفا نکرده،بلکه روز به روز بر دامنه سرکوب و فشارها و محرومیتها افزوده است."
@DhrcIran
⬛️مراسم اهدای جایزه نوبل صلح ۲۰۲۳ امروز یکشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۲، در اسلو بدون حضور برنده این جایزه برگزار خواهد شد

◾️#نرگس_محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر به دلیل محبوس بودن در زندان اوین، امکان حضور در این مراسم را نخواهد داشت.

◾️عدم حضور نرگس محمدی در این مراسم درحالی صورت می‌گیرد که پیشتر رئیس کمیته جایزه صلح نوبل از مقام‌های حکومت ایران درخواست آزادی خانم محمدی را جهت شرکت در این مراسم کرده بود. جمهوری اسلامی اما به درخواست این کمیته پاسخی نداد.

◾️مراسم اهدای جایزه نوبل صلح ساعت ۱۵:۳۰ به وقت تهران آغاز خواهد شد.

◾️ تقی رحمانی، همسر، و کیانا و علی رحمانی، دو فرزند نرگس محمدی به نمایندگی از او در این مراسم حضور پیدا خواهند کرد.

◽️ نرگس محمدی جایزه نوبل صلح را به‌ دلیل سال‌ها مبارزات خستگی‌ناپذیرش با سرکوب در جمهوری اسلامی و ترویج حقوق بشر و آزادی انسان‌ها دریافت خواهد کرد.
@DhrcIran
⬛️کیانا و علی رحمانی، فرزندان نرگس محمدی، دیپلم و مدال نوبل صلح ۲۰۲۳ را به نمایندگی از مادرشان، در اسلوی نروژ دریافت کردند

◾️ مراسم اهدای جایزه نوبل صلح درحالی برگزار شده است که #نرگس_محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، در زندان و اعتصاب غذاست.

◾️در جریان برگزاری این مراسم به احترام نرگس محمدی که هم‌اکنون در ایران زندانی است و امکان حضور در مراسم را ندارد یک صندلی خالی قرار داده شده است.

◾️ طبق اعلام کمیته داوران، نرگس محمدی جایزه نوبل صلح را به‌ دلیل مبارزه‌اش با سرکوب زنان در ایران و ترویج حقوق بشر و آزادی برای انسان‌ها، دریافت کرده است.

◽️ تبریک به نرگس محمدی، به زنان و مردان ایرانی و به تمام کسانی که به جنبش "زن، زندگی، آزادی" جان دادند.
@DhrcIran
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⬛️محمد صادقی، بازیگر سینما و تئاتر، به پنج سال زندان محکوم شد

◾️ #محمد_صادقی امروز یکشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۲، با انتشار ویدیویی در اینستاگرام خود گفت شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب او را به‌اتهام "تشویق مردم به جنگ و کشتار علیه بر هم زدن امنیت کشور" به پنج سال زندان محکوم کرده است.

◾️ حکم پنج سال حبس این هنرمند معترض به تایید شعبه ٣۶ نیز رسیده است.

◾️ او پیشتر در تاریخ ۲۴ تیر، در حال انتقاد از گشت ارشاد در لایو اینستاگرامی خود، توسط ماموران حکومتی که به‌طور خشونت‌آمیزی به خانه‌اش حمله کرده و در را شکستند، دستگیر شد.

◾️همشهری، "پوشیدن لباس زنانه، آرایش کردن و دعوت مردم به اقدام مجرمانه" را از جمله دلایل بازداشت این بازیگر عنوان کرده بود.

◽️جمهوری اسلامی اعتراض به خشونت را نیز با خشونت پاسخ می‌دهد؛ امروز محمد صادقی صرفا به دلیل اظهاراتش در حمایت از زنان در فضای مجازی و اعتراض به اعمال خشونت علیه آن‌ها، با حکم ظالمانه پنج سال حبس مواجه است.
@DhrcIran
⬛️۳۰نفر از کنشگران ایرانی با انتشار نامه‌ای گوهر عشقی، مادر زنده‌یاد ستار بهشتی را "نماد استقامت در برابر تباهی حاکم" خوانده و از اقدامات او در دفاع از زندانیان سیاسی حمایت کردند

◾️اخیرا #گوهر_عشقی با انتشار ویدیویی به بازداشت مجدد #توماج_صالحی اعتراض کرده و گفته بود: "من به خاطر پسرم توماج، کفن‌پوش به تهران خواهم آمد"

◾️در نامه مذکور با اشاره به این اظهارات گوهر عشقی آمده:"نظر به شرایط موجود و لزوم و ضرورت حفظ چهره‌های مردمی، ملی و آزادی‌خواه در دوران فترت کنونی، باور داریم این حرکت متهورانه مادر گوهر عشقی می‌تواند موجب برخوردهای غیرانسانی نیروهای سرکوب با او و به خطرافتادن سلامت جسمی و قطع شدن این صدای رسای مردم شود"

◾️در ادامه می‌خوانیم:"ضمن حمایت قاطع از خواسته‌های مادر گوهر عشقی،از مادر می‌خواهیم کماکان صدای رسای مردم رنج کشیده ایران باقی بماند وعزم راهپیمایی اعتراضی به سوی تهران را به زمانی مناسب‌تر موکول نماید"

◾️در این نامه به حکومت هشدار داده‌اند که در صورت وارد شدن هر گزندی به سلامتی گوهر عشقی، بسیاری از مردم و جوانان ایرانی در داخل و خارج از کشور،برای حمایت از او به خیابان خواهند آمد.
@DhrcIran
⬛️تشدید بهائی‌ستیزی نظام

*کاریکاتور از مانا نیستانی
@DhrcIran
⬛️سمیرا سبزیان، کودک-همسری که به‌اتهام قتل شوهرش به قصاص نفس محکوم شده، قرار است فردا چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۲ در زندان قرچک ورامین (شهرری) اعدام شود

◾️سازمان حقوق‌بشر ایران ضمن اعلام این خبر نوشت که سمیرا سبزیان در سن ۱۵ سالگی ازدواج کرده و یک کودک-همسر بوده است. او در زمان وقوع قتل دو فرزند ۷ ساله و ۶ ماهه داشت.

◾️اخیرا دو فرزند سمیرا سبزیان برای اولین بار در طی ۱۰ سال حبس او و برای ملاقات آخر با وی دیدار کردند و او به قرنطینه‌ی زندان منتقل شده‌ است.

◾️سازمان حقوق‌بشر ایران همچنین نوشت: "سمیرا به امید اینکه از پدر و مادر شوهرش رضایت بگیرد، از ملاقات فرزندان خود که اکنون حدودا ۱۷ ساله و ۱۰ ساله ساله هستند، امتناع کرده بود. زیرا پدر و مادر شوهرش می‌گفتند که او نباید ادعای حضانت برای فرزندانش کند."

◾️سازمان حقوق‌بشر ایران از جامعه‌ی جهانی و مردم سرتاسر جهان می‌خواهد تا تمام توان خود را برای نجات جان سمیرا سبزیان به کار بندند.

◽️عدالت هرگز با ستاندن جان یک انسان محقق نمی‌شود، نه در ایران و نه در هیچ‌کجای دنیا. با صدای رسا از حق حیات دفاع کنیم و به حکم غیرانسانی اعدام نه بگوئیم.
@DhrcIran
⬛️جایزه‌ی حقوق بشری ساخاروف اتحادیه‌ی اروپا به ژینا ‎مهسا امینی و جنبش "زن، زندگی، آزادی" در ایران اعطا شد

◾️در پی ممنوع‌الخروج شدن خانواده‌ی امینی،صالح نیکبخت، وکیل این خانواده با حضور در پارلمان اروپا جایزه‌ی ساخاروف را دریافت کرد.

◾️در این مراسم مرسده شاهین‌کار از آسیب‌دیدگان چشمی اعتراضات و افسون نجفی، خواهر زنده‌یاد #حدیث_نجفی حضور داشتند.

◾️صالح نیکبخت در مراسم اهدای این جایزه گفت که از طرف همه‌ی زنان ایران از اهدای جایزه‌ی ساخاروف به ژینا امینی قدردانی می‌کند.

◾️آقای نیکبخت در این مراسم پیام مادر ژینا را قرائت کرد.در قسمتی از این پیام آمده:"ما اینجاییم تا در زادگاه ژاندارک،یاد ژینا را گرامی بداریم، و چە زیبا و معنادار است بە هم رسیدن این دختران الهام بخش تاریخ از پس اعصار و قرون، آنان که با مرگشان مرزهای سرزمینی را درنوردیدند و اراده‌‌ی رهایی و آزادی انسان‌ها را جانی دوباره بخشیدند. ژینا تجلی ژین و زندگی است، همو کە نامش رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش کوردستان، بە تمام ایران و خاورمیانە و جهان گسترانید"

◽️متن کامل پیام مژگان افتخاری، مادر ژینا #مهسا_امینی را در پست بعد بخوانید👇
@DhrcIran
⬛️متن کامل پیام مادر ژینا #مهسا_امینی در مراسم جایزه‌ی ساخاروف

◾️اندر تن من، جان و رگ و خون همە اوست
اینجای چگونە کفر و ایمان گنجد
بی‌چون باشد وجود من، چون همە اوست
بەو دەمەت کە بۆنی سەد بەهاری لێوە دێ
بۆنی دەشتی بەختیاری باوەشی چیای بە دەستی با، بە گوڵ چناوی لێوە دێ
بۆنی سەر سەکۆی بە کاگڵی بە ئاوپژاوی لێوە دێ
خۆشەویستەکەم
لە پەنجەرەی نیوەتاکی بوومەلێڵەوە
چاوی من لە دیمەنی کچی بەیانییە
لە حەنجەرەی زەمانەوە
گوێم لە زەمزەمەی زوڵاڵی خیزە وردەکانی کانییە.

◾️خانم‌ها و آقایان!
دوست داشتم در جمع ارزشمند شما حضور بیابم تا از نزدیک و بە نمایندگی از تمامی زنان سرزمینم، از شما اهداکنندگان جایزە‌ی ارزندەی ساخاروف، جایزە‌ی نماد آزادگی پارلمان اروپا، قدردانی کنم. متاسفانە برخلاف همە‌ی موازین قانونی و انسانی، این فرصت را از ما دریغ کردند.

◾️وکیل مدافع ما آقای صالح نیکبخت بە‌همراە خانم دکتر سهیلا قادری، بە نمایندگی از ما در جمع شما حضور خواهند یافت تا پیام من را بە شما برسانند.

◾️ما اینجاییم تا در زادگاه ژاندارک، یاد ژینا را گرامی بداریم، و چە زیبا و معنادار است بە هم رسیدن این دختران الهام‌بخش تاریخ از پس اعصار و قرون، آنان که با مرگشان مرزهای سرزمینی را درنوردیدند و اراده‌‌ی رهایی و آزادی انسان‌ها را جانی دوباره بخشیدند. ژینا تجلی ژین و زندگی است، همو کە نامش رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش کوردستان، بە تمام ایران و خاورمیانە و جهان گسترانید و میلیون‌ها زن و انسان ستم‌دیده را به امید پرواز در افق بی‌کران رستگاری، بە جنبش درآورد.

◾️مظلومانه جانش را ستاندند، و در خیال خود چنین پنداشتند کە با ستاندن جان از کالبد، از شدن و بودن باز خواهد ایستاد. بەسان ژاندارک کە در تصور واهی ستمگران، با سوزاندن کالبدش رویاهایش هم دود می‌شود و بە هوا می‌رود. آنان نمی‌دانستند و هنوز هم نمی‌دانند کە از خاکستر ژاندارک و ژینا، ققنوس وار، روحی متولد خواهد شد تسخیر ناپذیر و الهام بخش: روح زمانە.

◾️این روح‌های زمانە پس از چندین قرن اکنون بە هم پیوستەاند تا مژدە‌ی رستگاری جاودان را برای ما مردمان این عصر بە ارمغان بیاورند. آنان نویددهندە‌ی تحقق ارزش‌های والای انسانی‌اند کە اکنون در شعار مترقی «ژن، ژیان، ئازادی» تبلور یافتە است، ارزش‌هایی مرزگریز و فراتر از زمان و مکان: عدالت، آزادی، صلح، هم‌زیستی و برابری همە‌ی انسان‌ها.

◾️خانم‌ها، آقایان، جهانیان!
داغ ژینا برای من ابدی است و برای همە‌ی مردم جهان جاویدان. اطمینان دارم کە نام او همراه با نام ژاندارک، نماد آزادی خواهد ماند.
اکنون از زادگاە ژینای همارە زندە، قدرشناسی بی‌کران خود و خانوادەام را تقدیم شما می‌کنم و امیدوارم در این انتخاب بزرگ، مانا و سرافراز بمانید. و امید آن کە هیچ صدایی از گفتن آزادی نهراسد.

◽️مژگان افتخاری،
مادر زنده‌یاد ژینا امینی
@DhrcIran
⬛️نرگس محمدی، برنده‌ی جایزه‌ی نوبل صلح ۲۰۲۳ و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر: در عرصه‌ی قضایی باید به صراحت اعلان کنم که قوه‌ی قضائیه جمهوری اسلامی، مظهر بی‌عدالتی و ظلم و عامل نقض حقوق بشر است، استقلال قوه‌ی قضائیه امری محال است، چرا که ریاست این قوه، دست‌نشانده‌ی مستقیم ولی فقیه و دادگاه‌های انقلاب، تحت سلطه‌ی نهادهای امنیتی و نظامی‌اند. آن‌چه در این سیستم قضایی مجال تحقق نمی‌یابد، ”عدالت" است.

◾️جایزه‌ی نوبل صلح ۲۰۲۳ به نرگس محمدی فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین تعلق گرفت. این جایزه برای دومین بار در تاریخ است که به یک زن ایرانی و فعال حقوق بشر تعلق می‌گیرد.

◾️کمیته‌ی نوبل صلح با شعار «زن، زندگی، آزادی»، نرگس محمدی را به دلیل نبرد با سرکوب زنان در ایران و مبارزه‌ برای ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همگان شایسته‌ی دریافت این جایزه دانست.

◽️متن ارسالی سخنرانی نرگس محمدی برای مراسم جایزه‌ی نوبل صلح ۲۰۲۳ در اسلو را در پست‌های بعد بخوانید👇
@DhrcIran
⬛️متن کامل سخنرانی نرگس محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل صلح ۲۰۲۳

◾️خانم‌ها و آقایان
از ریاست و اعضای محترم کمیته‌ی نوبل صلح سپاسگزارم که با اعطای جایزه‌ی معتبر و پرافتخار صلح نوبل از جنبش باشکوه ”زن، زندگی، آزادی“ و از یک زن زندانی مدافع حقوق بشر و دموکراسی‌خواه، حمایت معنادار و پرقدرتی کردید.

◾️یقین دارم تأثیر تردیدناپذیر جایزه‌ی صلح نوبل بر جنبش پرقدرت اخیر ایرانیان، بیش از فزونی قدرت مبارزه و مقاومت فردی من خواهد بود و این برای من امیدآفرین و شورانگیز است.

◾️من یکی از میلیون‌ها زن سربلند و مقاوم ایرانی‌ام که برای رفع ستم، سرکوب، تبعیض و استبداد به پا خاسته‌اند. یاد می‌کنم از زنان بی‌نام و نشانی که در حوزه‌های گسترده‌ی سرکوب بی‌امان، جسورانه مقاومت کردند و مقاومت را زندگی کردند.

◾️این پیام را از پشت دیوارهای بلند و سرد زندان می‌نویسم. من یک زن خاورمیانه‌ای‌ام. خاورمیانه‌ای که در میان جنگ، آتش تروریسم، بنیادگرایی دینی و خون مردم بی‌پناه گرفتار شده‌ است. من یک زن ایرانی‌ام. ایرانی که تحت ظلم بی‌امان حکومت دینی استبدادی زن‌ستیز است. من زنی زندانی‌ام که در تحمل رنج‌های عمیق و جان‌کاه ناشی از فقدان آزادی، برابری و دموکراسی، به ضرورت وجود آن‌ها پی برده و ایمان یافته است.
در میان شعله‌های جنگ، بنیادگرایی دینی ، تروریسم و در قدرت‌یابی و تداوم حکومت‌های دینی استبدادی، پیش و بیش از ارتقاء ”کیفیت زندگی“، اساساً امکان ”زنده ماندن“ و "زندگی کردن“ برای ما مسئله است.

◾️در چنین وضعیتی ”حیات برهنه“ انسان، بی‌هیچ حایل و سپری در مقابل قدرت سرکش حکومت‌های استبدادی قرار می‌گیرد و در مقابل همه چیز بی‌پناه می‌ماند.

◾️در دنیای کنونی فرق معنادار و شکاف بزرگ و بیگانه‌کننده‌ای بین این دو وضعیت ایجاد می‌شود و این شکاف، ”انسان“، ”زن" و ”مدافع حقوق بشر“ را در دو موقعیت متمایز قرار می‌دهد.

◾️ما در تقلای ”زنده" ماندنیم.
اگر با سنجه‌های عقلانی تعریف‌شده در آن سوی جهان، سخنانم را بشنوید، شاید این تقلا و مبارزه، تا حدودی حساب‌شده و منطقی به نظر نرسد، اما این ”واقعیت زندگی“ ماست. ما مبارزه را زندگی می‌کنیم و آگاهانه و داوطلبانه گام به راهی می‌گذاریم که شاید جان سالم به در نبریم.

◾️استبداد شرارتی پایان‌ناپذیر و بی‌حد و مرز است که سایه‌ی شومش را دیرزمانی است که بر سر میلیون‌ها انسان آوار کرده‌است. استبداد، زندگی را به مرگ، موهبت را به حسرت و آسایش را به عذاب تبدیل می‌کند. استبداد ذایل‌کننده‌ی ”انسانیت“، "اراده" و ”شرافت" انسان است. ”استبداد" روی دیگر سکه‌ی ”جنگ“ است. شدت ویرانگری و انهدام هر دو هولناک است. یکی مستقیم با شعله‌های ویرانگر آتش که قابل رؤیت است و دیگری موذیانه و فریبکارانه در پس نقاب ”حق حاکمیت ملی“، ”انسان" را پاره پاره می‌کند. جان دادنِ ”انسان" در دالان‌های ”وحشت" و ناامنی استبداد، چون جان دادن پرهراس یک انسان بی‌پناه زیر آتش موشک و گلوله است.

◾️”استبداد" و ”جنگ“، فزون‌بخش ”قربانی" است. قربانیان "استبداد" و ”جنگ" فقط جان‌باختگان نیستند. هر دو به‌طور مستقیم ”انسانیت" و ”شرافت" بازماندگان ، تماشاکنندگان و سکوت‌کنندگان را به چالش می‌کشند و کیست که ادعا کند ”انسان" باقی می‌ماند؟
 
◾️”مردم"،  عنصر تعیین‌کننده معادله دموکراسی در ایران
حضار محترم
با این مقدمه، می‌خواهم به لحظه‌ی اعلام جایزه‌ی نوبل صلح و پژواک طنین صدای خانم اندرسون برگردم. به شعار زیبا و پرمحتوای جنبش انقلابی مردم ایران؛ ”زن، زندگی، آزادی“.

◾️جمله‌ی آغازین جایزه‌ی صلح نوبل من، نام جنبش مردم ایران بود و نقطه‌ی اتکاء و مرکز ثقل تحلیل و راهبرد من نیز ”مردم" و ”جامعه" است.

◾️معادله‌ی پیچیده‌ی تغییرات و تحولاتِ بنیادینِ معطوف به تحقق دموکراسی، آزادی و برابری در ایران، تابعی از عنصر تعیین‌کننده‌ی ”مردم" است، گرچه پارامترهای ثابت و متغیر دیگری نیز ضرورتاً در این معادله نقش ایفا می‌کنند که تأثیرگذارند و نباید از نظر دور نگه داشته شوند.

◾️طی دهه‌های گذشته مردم ایران برای تحقق دموکراسی، آزادی و برابری تلاش کرده‌اند تا با کاربرد شیوه‌های اعتراضی خشونت‌پرهیز و مقاومت مدنی از هر فرصت و امکانی بهره گیرند. حکومت سرسختانه و بی‌رحمانه  با سرکوب، کشتار، اعدام و زندان در مقابل خواسته‌ها و مطالبات مدنی، آزادی‌خواهانه و برابری‌طلبانه مردم ایستاده است.

◾️دموکراسی به واسطه‌ی ظرفیتی که برای تحقق آزادی و برابری در دل خود دارد، مطالعه‌ی بنیادین جامعه ایران بوده  و قریب به اتفاق نیروهای مدنی و سیاسی خواهان تغییرات بنیادین، در سطوح و اشکال مختلف دموکراسی به‌عنوان نظام سیاسی آینده ایران قائل هستند.

◽️(۱) ادامه در پست بعد👇
@DhrcIran
 
◾️جمهوری اسلامی؛ حکومت دینی استبدادی و زن‌ستیز
جمهوری اسلامی در عرصه‌ی سیاسی، راه هرگونه تحرک سیاسی را در جامعه مسدود کرده و ساختارهای فرصت‌های سیاسی را محدود و حوزه‌های کنش‌های جمعی و فردی را سرکوب می‌کند. جمهوری اسلامی بر خلاف نظام‌های دموکراتیک به ‌گونه‌ای است که اساساً با پاسخگویی به ”مردم" بیگانه است.
انتخابات و صندوق‌های رأی به دلیل رویکرد متحجرانه، ساختار متصلب، قوانین غیردموکراتیک و مکانیزم و رویه‌های غیرشفاف و متقلبانه، برای اکثریت مردم ایران  موضوعیتی ندارد. جمهوری اسلامی ضریبِ امکانِ مشارکتِ سیاسی را ضرب در صفر کرده و سازمان‌های مدنی مستقل را به شدت سرکوب می‌کند و تلاش می‌کند تا هیچ فضای آزادی را به معنای حوزه‌ای خارج از دخالت، نظارت و کنترل حکومت باقی نگذارد. حکومت، ”تبعیض" بر اساس ”دین“، “جنسیت“، ”قومیت" و ”زبان" را به طور هدفمند و سیستماتیک به منظور فرودستی ”دگر" ها در دستور  کار خود قرار می‌دهد.

◾️در عرصه‌ی قضایی باید به صراحت اعلان کنم که قوه‌ی قضائیه جمهوری اسلامی، مظهر بی‌عدالتی و ظلم و عامل نقض حقوق بشر است، استقلال قوه‌ی قضائیه امری محال است، چرا که ریاست این قوه، دست‌نشانده‌ی مستقیم ولی فقیه و دادگاه‌های انقلاب، تحت سلطه‌ی نهادهای امنیتی و نظامی‌اند. آن‌چه در این سیستم قضایی مجال تحقق نمی‌یابد، ”عدالت" است.

◾️همچنین حکومت در عرصه‌ی فرهنگی تلاش کرده تا با هزینه‌های گزاف، ماشین ایدئولوژی و سازمان‌های تبلیغاتی را سر پا نگه دارد تا به جامعه‌پذیری ایدئولوژیکی و تبلیغات گسترده‌ی دائمی بپردازد و با سانسور، حذف کامل رسانه‌های مستقل، کنترل و سرکوب، فرهنگ واقعی جامعه را به مهمیز کشد. با این‌همه واقعیت این است که ماشین ایدئولوژی حکومت کارکرد خود را از دست داده و افکار عمومی و گفتمان فرهنگی غالب جامعه، حکومت را منزوی کرده و حکومت برای "بقای نامشروع“ خود بر توان کار ماشین سرکوب افزوده‌ است.

◾️در عرصه‌ی اقتصادی از همان ابتدا شاهد واگذاری انحصارات و امتیازات ویژه در سطح کلان تصمیم‌گیری‌های اقتصادی به گروه‌های وفادار به ایدئولوژی حکومتی بوده‌ایم که به پشتوانه‌ی سرکوب رژیم، حوزه‌ی اقتصاد را بدل به عرصه غارت و سرکوب کرده‌اند. فساد افسارگسیخته سیستماتیک، ناکارآمدی و سوءمدیریت، اختلاس و غارت اموال و ذخایر عمومی و سیاست‌های فقرزا، جامعه را دچار تورم، رکود، بی‌کاری، شکاف طبقاتی تعمیق یافته و نابسامانی‌های معیشتی کرده که تبعات سنگین این سیاست‌ها از عرصه‌ی اقتصادی به سایر عرصه‌های ”زیست انسانی“ مردم سرایت کرده و ”شأن" و ”منزلت" انسانی را در معرض ”فروپاشی" و ”انهدام" قرار داده‌ است. پاسخ رژیم در برابر معترضان همواره پرونده‌سازی، دستگیری، زندان و گلوله بوده است. آبان ۹۸ شاهدی بر این مدعاست.

◾️در عرصه‌ی اجتماعی، شاهدیم اثرات سیاست‌های هولناک و ویرانگر اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اخلاقی و دینی حکومت، جامعه را به سوی فروپاشی اجتماعی می‌برد.

◾️می‌خواهم اجمالاً تأکید کنم که جمهوری اسلامی فقط با زندان، اعدام، شکنجه و کشتار خیابانی، معترضان و مخالفان خود را در معرض نابودی و سرکوب قرار نمی‌دهد، بلکه کافی است در شهر یا روستایی در کشور ایران ساکن باشید تا دریابید که حکومت ”زندگی" و ”بقاء" هر موجود و جنبنده‌ای را به مخاطره‌ی جدی افکنده است. بررسی وضعیت محیط زیست، گواهی بر این حقیقت است.
 
◾️جنبش ”زن، زندگی، آزادی“ ؛شتاب‌بخش فرایند دموکراسی
در چنین شرایطی است که جنبش فراگیر ”زن، زندگی، آزادی“ در امتداد مبارزات تاریخی،  با عاملیت ”زنان" ایران، پس از کشته شدن مهسا ـ ژینا امینی شکل گرفت و با حمایت گسترده‌ی مردان و جوانان جامعه همراه شد.

◾️در چنین بستری است که ”زنان" ایران در ستیز رو در رو با رژیم دینی استبدادی، توان و امکان به چالش کشیدن الگوهای فرهنگی و نهادی را کسب کرده‌اند و به قدرتی تأثیرگذار در ”مبارزه" و ”مقاومت" و ترسیم  چشم‌انداز دولت و دموکراسی در آینده‌ی ایران تبدیل شده‌اند.

◾️زنان، این موقعیت تأثیرگذار را به موجب ۴۵ سال تجربه‌ی تبعیض و ستم در تمام عرصه‌های خصوصی و عمومی و ”آپارتاید جنسی و جنسیتی“ و متقابلاً مقاومت‌های خستگی ناپذیرشان به دست آورده‌اند.

◾️جنبش ”زن، زندگی، آزادی“ با ایده‌ی سترگ و فراگیر ”گذار از استبداد دینی“، فرایند تحقق دموکراسی، آزادی و برابری را در ایران شتاب داده و مطالبات تاریخی مردم ایران را وضوح و معنا بخشیده‌ است. این جنبش در تداوم جنبش‌ها و خیزش‌های زنان، دانشجویان، معلمان، کارگران، حقوق بشر و محیط زیست و ...است و هم‌پوشانی‌های جدی و پر دامنه با آن‌ها دارد. این جنبش ماهیتاً ”تغییرمحور“ و اساساً ”زندگی بنیاد“ است.

◽️(۲) ادامه در پست بعد👇
@DhrcIran
◾️این جنبش به منزله‌ی "بسطی از سیاست‌های ستیز“ (contentious politics)متکی بر سیر مبارزات مدنی، جنبش‌های اجتماعی و تلاش خستگی‌ناپذیر مردم برای تحقق ”جامعه مدنی“ است و من اعلان می‌کنم که جنبش گرچه درحال حاضر تحت شدیدترین سرکوب‌های حکومت قرار دارد، اما زنده و پویا است.

◾️تشدید سرکوب زنان به موجب ”حجاب اجباری“ ننگین حکومتی،ما را دچار ”انفعال" یا ”انطباق" نخواهد کرد، چرا که باور داریم ”حجاب اجباری“ از سوی حکومت، نه فریضه‌ای دینی و الگویی فرهنگی،بلکه به منظور جریان و شریان عنصر ”سلطه" و ”تسلیم" در رگ و پی کل جامعه بوده و ”لغو حجاب اجباری“ به منزله‌ی لغو تمام شقوق سرکوب و سلطه نیز از سوی زنان جامعه و جوانان ایران، علاوه بر تلاش برای ”احقاق حقوق زنان“،به منظور شکستنِ سلطه و سرکوب استبداد دینی است.
واقعیت این است که رژیم جمهوری اسلامی در نازل‌ترین سطح مشروعیت و پایگاه اجتماعی مردمی و در موقعیت ”تعادل ناپایدار“ قرار دارد و ظهور هر عنصری به عنوان کاتالیزور،شکل نهایی سیاست‌های ستیز و ”گذار از استبداد دینی“ را رقم خواهد زد. چرا که باور به ”دموکراسی" و ”حقوق بشر“ صرفا امور محصور در ”زیست ذهنی“ روشنفکران ایران نیست، بلکه کنش‌های جمعی و فردی پردامنه‌ای را در کل جامعه رقم زده که به بازنمایی اجتماعی منجر شده‌ و اشکال تداوم‌دهنده‌ی خود را خلق خواهند کرد.
 
◾️راهبردِ تقویت جامعه‌ی مدنی و تضمین حقوق بشر در ایران
حضار محترم
جنبش انقلابی برای به ثمر نشستن،نیاز به رشد و قوت‌یابی عناصر کلیدی‌اش یعنی گستره‌ی ساختاری آن دارد. رشد و گسترش و قدرت‌یابی نهادهای مدنی، سازمان‌های مردمی مستقل و ساختار شبکه‌ای برای بسیج نیروهای جنبش، ضرورتی است که جامعه بدان آگاه است و تلاش می‌کند.

◾️از سویی دیگر ”جامعه‌ی مدنی“ جان‌مایه‌ی ”دموکراسی" است و بدون ”جامعه‌ی مدنی“ قدرتمند،آینده‌ی ”دموکراسی" در ایران تضمین نخواهد شد. جامعه‌ی ایران تجربه‌ی تاریخی ارزشمندی از ”جامعه‌ی مدنی“ دارد، که علی‌رغم سرکوب شدید و بی‌امان حکومت،به اشکال مختلف به بقای خود ادامه داده‌است. اکنون زمان ”تقویت" و ”حمایت" گسترده بین‌المللی از "جامعه‌ی مدنی" ایران فرا رسیده ومن تمام تلاش خود را در این خصوص به کار خواهم گرفت.

◾️تحقق ”دموکراسی" مستلزم تحقق "حقوق بشر“ است. ”حقوق بشر“ به سطح آگاهی تاریخی مردم ایران رسیده و سرفصل‌ بسیاری از جنبش‌ها، جریانات و گروه‌هاست و در بحث انضمامی ظرفیت وتوان ایجاد همبستگی و ائتلاف‌های گسترده‌ی ملی را دارد.

◾️همچنین رشد آگاهی مردم ایران و همراهی افکار عمومی جهان از طریق ”رسانه‌های"معتبر جهانی از جمله راهبردهای تأثیرگذاری در جنبش انقلابی اخیر به شمار می‌آید.
 
◾️حضار محترم
بی‌گمان مردم ایران به مبارزه ادامه خواهند داد،اما در دنیای جهانی شده‌ی کنونی نقش دولت‌ها، جوامع مدنی، افکار عمومی، نهادهای بین‌المللی، سازمان ملل و رسانه‌ها انکارناپذیر است.

◾️من عمیقاً از حمایت نهادهای بین‌المللی حقوق بشری،زنان، هنری، انجمن جهانی قلم و رسانه‌های جهانی و مردم سراسر جهان برای حمایت‌های تأثیرگذارشان از جنبش ”زن، زندگی، آزادی“ سپاسگزارم.
اما واقعیت این است که دولت‌ها و سازمان ملل آن‌چنان که ضروری و سزاوار می‌نمود، اهتمام جدی،انسجام عملی و رویکردی پیش‌برنده برای حمایت معطوف به پیروزی مردم ایران نداشته‌اند.

◾️سیاست‌ها و راهبردهای دولت‌های غربی سطحی‌تر از آن بوده که با اصالت بخشی به اراده‌ی مردم ایران برای رسیدن به اهدافشان،دموکراسی را در این نقطه از جهان ممکن‌تر و صلح را تضمین نمایند.
حقوق بشر در خلأ اتفاق نمی‌افتد،حال آن‌که حقوق بشر در کشور ایران تحت فشارهای چندجانبه نیروهای قدرتمند سرکوبگر قرار دارد و دولت‌های غربی نمی‌بایست با اتخاذ راهبردهای سرگردان معطوف به استمرار حکومت جمهوری اسلامی، دموکراسی و حقوق بشر را به تأخیر اندازند.
  
◾️راهبرد شکل‌گیری اراده و انسجام بین‌المللی
حضار محترم
به رسمیت شناخته شدن حق ”حاکمیت ملی“ پس از هزینه‌های سنگین جنگ‌ها، قابل احترام، بسیار مترقی،سرفصل جدیدی برای زیست بشر و پیشرفت بزرگی برای محافظت از صلح بوده است،  اما جهان شاهد است وتاریخ گواهی می‌دهد که مسئله‌ی ”تجاوز" و ”تعرض" حاکمان به ”حقوق اساسی مردم“ خودشان مسئله‌ای بزرگ و حل‌نشده باقی مانده وصلح پایدار جهانی را به مخاطره افکنده و بشریت از آن رنج می‌برد.
تصویب اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر در سازمان ملل و سازوکارهای موجود، معاهدات ودادگاه‌های بین‌المللی و اروپایی نیز نتوانسته‌اند مانع افسارگسیختگی سرکوب وحشیانه، انهدام زندگی،تجاوز به حقوق بنیادین مردم، شکنجه، اعمال تبعیض و ستم حاکمان بر مردم بی‌پناهشان شوند.در جهان کنونی،اقتصاد، دین و دولت-  ملت‌ها از نهادهای قدرتمند تاریخی برخوردارند و نهاد تازه‌جان‌یافته‌ی حقوق بشر از سوی نهادهای قدرتمند تحت فشار قرار گرفته‌است.

◽️(۳) ادامه در پست بعد
@DhrcIran
 
◾️جهان شاهد است که هیچ سندی به اندازه‌ی اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر، نقض نشده است. راهکار چیست؟ آیا زمان آن فرا نرسیده تا جهان اراده و اهتمام کند که با یکپارچگی و انسجام راه حلی بیابد؟
به باور من جهانی شدن حقوق بشر، مقدم و کارسازتر از جهانی شدن هر امر دیگری است.

◾️حقوق بشر گرچه در سخنرانی‌های رسمی و اعلام مواضع دولت‌ها و دولتمردان و سازمان ملل متحد در صدر قرار دارد، اما در واقعیت و عمل و پشت پرده‌ی دیپلماسی به طور ناامیدکننده‌ای نادیده گرفته می‌شود. واقعیت این است که تبعات و پیامدهای نقض حقوق بشر که بهای ابقاء حکومت‌های استبدادی است، در داخل مرزهای جغرافیایی نمی‌ماند و تبعات سنگین و جبران‌ناپذیر مهاجرت، آوارگی، بروز جنگ‌ها، آشوب‌ها، مداخلات نظامی و ایجاد بستر مناسب برای رشد گروه‌های تروریستی و بنیادگرایی، چون تبعات پهن دامنه‌ی جنگ بین کشورها، به کل جهان سرایت می‌کند.

◾️به نظر می‌رسد در دنیای جهانی شده، یا ”حقوق بشر“ جهانی خواهد شد، یا پیامدهای ”نقض حقوق بشر“. من به سهم خود در کنار تلاشگران و مدافعان حقوق بشر برای جهانی شدن حقوق بشر تلاش خواهم کرد.
 
◾️حضار محترم
من در کنار استاد و همکار عزیزم سرکار خانم شیرین عبادی دومین دریافت‌کننده‌ی مدال نوبل صلح از کشور سربلند ایرانم. ایران تمدنی کهن و مستمر، آموزنده و یادگیرنده داشته و همواره در تقلای بالندگی و بهروزی بوده‌است. ما وارثان این تمدن و تقلاییم.
تاریخ و میراث فرهنگی و تمدنی گذشته، تنها پیوند ما نیست، آینده نیز ما را در کنار و تکیه‌گاه هم قرار داده‌است. ما در تقلای دموکراسی و حقوق بشریم و این از مردمانی سخت‌کوش و مقاوم که پرچمدار مشروطه‌خواهی، آزادی‌خواهی و عدالتخانه در منطقه بوده‌اند، امری غریب نیست.

◾️عنصر پایدار و روزافزون "مقاومت“ و ”مبارزه" در ترکیب و بافت تاریخ، فرهنگ و باورهای مردم ایران، قدرتمند و تأثیرگذار بوده‌است.
مقاومتِ امروز مردم از اقوام، مذاهب، عقاید، رویکردهای سیاسی مختلف و در جغرافیای فراگیر در سراسر ایران در مقابل استبداد دینی، منحصر به جنبش ”زن، زندگی، آزادی“ نبوده و طی ۴۵ سال گذشته پاسخ مردم، به‌ویژه زنان و جوانان به سرکوب حکومت، سکوت نبوده است.

◾️جنبش ”زن، زندگی، آزادی“
وارث و وامدار همه‌ی این سال‌ها مقاومت با استراتژی گوناگون است. از اعتراضات فراگیر و خونین مردم به انتخابات فرمایشی و متقلبانه‌ی ۸۸ ، دی ماه ۹۶ تا اعتراضات ”آب در خوزستان“، از آبان خونین ۹۸ تا اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی و اعتراضات مستمر معلمان، کارگران و گروه‌های مختلف.

◾️این روزها سبک زندگی، بستر مقاومت روزمره‌ی جوانانی است که خیابان و عرصه عمومی را به فضایی برای مقاومت مدنی فراگیر تبدیل کرده‌اند. مقاومت، زنده و مبارزه پابرجاست.
مقاومتِ مداوم و خشونت‌پرهیز بس سترگ است. این همان راه دشواری است که ایرانیان به اتکای آگاهی تاریخی و اراده‌ی جمعی خود پیموده‌اند. ما با استمرار، انسداد و استبداد را ویران خواهیم کرد. این امر قطعی است. من به‌عنوان برنده‌ی جایزه‌ی نوبل صلح با امید و اشتیاق دست تمام نیروها، جریانات و افراد با محوریت پای‌بندی به میثاق جهانی حقوق بشر و تلاش بی‌پروا برای تحقق آن را می‌فشارم.
یقین دارم نور آزادی و عدالت را با قدرت به سرزمین ایران خواهیم تاباند و دموکراسی و حقوق بشر را در مهد تمدن، فرهنگ و صلح محقق خواهیم کرد و زندگی را جشن خواهیم گرفت و شما سرود پیروزی ما را از خیابان‌های ایران خواهید شنید.
 
نرگس محمدی
آذر ۱۴۰۲
اوین

@DhrcIran
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⬛️سخنان شیرین عبادی، برنده‌ی جایزه‌ی نوبل صلح و حقوقدان، در نشست مجمع جایزه‌ی نوبل صلح با موضوع حقوق بشر در ایران

◾️انقلاب "زن، زندگی، آزادی" به مرور باعث کم‌تر شدن اختلافات شد، چراکه ما مشترکاتمان را یافتیم و متوجه شدیم که بیش از آنکه اختلاف داشته باشیم با یکدیگر اشتراک عقیده داریم.

◾️ما همگی خواهان رفتن این رژیم هستیم زیرا که قابل اصلاح نیست.

◾️ما همگی حکومتی دموکراتیک و سکولار می‌خواهیم. ۴۴ سال حکومت دینی را امتحان کردیم، نتیجه‌ی آن را دیدیم و دیگر نمی‌خواهیم این وضع تکرار شود.

◾️موضوع مهم دیگر اینکه حکومت دینی و سکولار هم می‌تواند در یک رژیم سلطنتی باشد و هم در یک رژیم جمهوری. ما باید بپذیریم که انتخاب یکی از این دو باید پای صندوق رای اتفاق بیفتد.
@DhrcIran
⬛️آسیب‌دیدگی چشم و صورت ‎توماج صالحی در جریان بازداشت مجدد خشونت آمیز او در بابل

◾️طبق گزارش هرانا "صورت #توماج_صالحی به دلیل ضرب و شتم صورت گرفته در زمان بازداشت، دچار آسیب شده است. به طوری که یکی از چشم‌های وی ورم کرده و صورت او نیز دچار کبودی شده است. این امر افزایش نگرانی اطرافیان وی را در پی داشته است."

◾️توماج صالحی در تاریخ ۹ آذر ۱۴۰۲ در بابل توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد.

◾️علی‌رغم گذشتن ۱۴ روز از زمان دستگیری توماج، این زندانی سیاسی کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان به‌سر می‌برد.

◾️توماج صالحی در تیرماه ۱۴۰۲ توسط شعبه‌ی اول دادگاه انقلاب اصفهان به شش سال و سه ماه حبس، ممنوعیت خروج از کشور، محرومیت از تهیه و تولید آثار موسیقی و خوانندگی و همچنین دو سال حضور الزامی در دوره‌‌های مدیریت رفتار و مهارت دانش، محکوم شد.

◾️او اخیرا در آبان‌ماه با تودیع وثیقه آزاد شده بود.

*کاریکاتور از مانا نیستانی است که بازداشت مجدد توماج بعد از یک آزادی بسیار کوتاه را دستمایه‌ی کار خود قرار داده است.
@DhrcIran
⬛️محمود رخشانی، دانش آموز ‎بلوچ، بر اثر جراحات ناشی از شکنجه‌ی ماموران اطلاعات سپاه در ‎زابل جان باخت

◾️طبق گزارش حال‌وش، #محمود_رخشانی، دانش‌آموز دوره‌ی پیش‌دانشگاهی مدرسه‌ی شهید حسینی زابل، در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۴۰۲ توسط ماموران اطلاعات سپاه دستگیر شد.

◾️این دانش‌آموز ۱۹ ساله بر اثر ضرب و شتم و اصابت ضربه به سر در بازداشتگاه اطلاعات سپاه بی‌هوش و به مدت سه ماه در کما در بیمارستان امیرالمومنین زابل بستری شد.

◾️او در نهایت در روز ۲۰ آذر ۱۴۰۲ بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد.

◽️در نظامی که بازجو و مامورانش برای شکنجه و قتل انسان‌ها محاکمه نمی‌شوند و شکنجه‌گر تحت حمایت بی‌چون و چرای دستگاه قضایی قرار دارد، انتشار اخبار مرگ شهروندان بر اثر شکنجه دور از انتظار نیست. با اعتراض به این وحشی‌گری مانع از تکرار جان باختن محمودها شویم.
@DhrcIran
2024/11/05 22:59:22
Back to Top
HTML Embed Code: