Telegram Web Link
💢مجلس دهم در سه قاب

قاب یکم: گوش شنوای مجلس

🖌عباس آخوندی، تیرماه1399

🔸در این یادداشت ادامه‌دار در سه قاب، مجلس دهم مورد ارزیابی سریع قرار می‌گیرد. در قاب یک، مجلس دهم از آن جهت که هیچ جریانی در آن اکثریّت نداشت، بر اثر رقابت بین فراکسیون‌ها تا حدی گوش‌ شنوایی نسبت به سخن مبتنی بر خِرَد و کارشناسی داشت، مورد بحث قرار می‌گیرد. این به‌سود ملّت بود. در قاب دوم، مجلس دهم در برابر شکل‌گیری رکن جدیدی خارج از قانون اساسی و برتر ازسه قوه؛ به عنوان هیات نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی هیچ مقاومت ننمود. لذا کیان مجلس را چه به عنوان رکن قانون‌گذار و چه به‌عنوان ناظر از دست داد. اکنون به هیچ‌وجه مجلس نمی‌تواند ادعای در راس امور بودن بکند. در قاب سوم، مجلس دهم بدون گفت‌وگوی مؤثر و بدون درخواست دولت و بدون مشخص‌شدن ماهیّت، نحوه‌ی هزینه، شرایط و نحوه‌ی داوری، مجوز استقراض پنج میلیارد دلار از دولت روسیه را تصویب کرد. این اولین مجوز مجلس به دولت ایران جهت استقراض از یک دولت خارجی پس از مشروطه است.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید:

📄https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/s-hpnt5symwuu9

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢ایده‌ی ایران: رواداری ملی و آزادی مبادله با جهان

🔸ما در ایران با سه بحران دست‌وپنجه نرم می‌کنیم: ۱- بحران رواداری، ۲- بحران مبادله‌ی آزاد و ۳- بحران امتناع سیاست‌ورزی و حکمرانی ملی. ریشه‎ی اصلی این سه بحران، موضوعی پیچیده‎تر از مسائل جاری است. به گمان من ریشه در این است که ما ارتباطمان را با آموزه‎ها و یافته‎های تمدنی ایران قطع کرده‌ایم. من ریشه اصلی این بحران‎ها را در اینجا می‎بینم.

🔸این گفتگو ناظر بر تجزیه و تحلیل مسائل یک دهه اخیر ایران از منظر رویکرد تمدنی است. البته بیشتر نظری است ولی، به مثال‌های واقعی و مسائل عملیاتی نیز می‌پردازد.

🔻برای مطالعه متن گفتگو روی لینک زیر کلیک کنید

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/politics-aifeu7qwbhlk

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢مجلس دهم در سه قاب

قاب دوم: از دست‌دادن اقتدار قانون‌گذاری

🖌عباس آخوندی، تیرماه1399

🔸در قاب دوم می‌توان از سکوت غیرقابل گذشت مجلس دهم در برابر شکل‌گیری رکنی خارج از قانون اساسی به‌عنوان ناظر بر سه قوه و از دست‌دادن اقتدار قانون‌گذاری مجلس یاد کرد. طرفه آن‌که این رکن جدید هیچ تعهدی به ملّت ندارد و هیچ پاسخی نیز به ملّت نمی‌دهد. تاریخ از این بابت همواره مجلس دهم را مورد نقد و نکوهش قرار خواهد داد. در اینجا قصد تحلیل انگیزه‌های سیاسی گروه‌ها و احزابِ پشتِ ماجرا را ندارم. اما به هر دلیل، آن‌چه رخ داد این بود که نهادی خارج از قانون اساسی در روند تصویب و اجرای دو لایحه مرتبط با FATF شامل لایحه «الحاق دولت ایران به کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی» یا همان پالرمو و لایحه «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» که مرحله‌های رسیدگی و تصویب در دولت و تقدیم به صورت لایحه به مجلس و رسیدگی و تصویب مجلس را طی کرده بودند و مخالفتی با قانون اساسی و شرع نداشتند مداخله کرده، و فرایند ابلاغ آن‌ها را متوقف کرد.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید:
📄https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/a-bzejn2nw8bwu

برای مطالعه یادداشت قبلی «قاب یکم: گوش شنوای مجلس» روی لینک زیر کلیک کنید :
📄https://www.tg-me.com/AbbasAkhoundi/568

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
◾️برای ابوالقاسم سرحدی‌زاده
مردی از جنس پاکبازان

مردی از جنس پاکبازان از میان ما رفت. ابوالقاسم سرحدی‌زاده ایرانی مبارزی که تا پایان عمر بر آن‌چه با خدا و مردم خود عهد کرده‌بود ایستاد و آن‌چه در کف داشت به‌راستی پاک باخت. او مصداق ناب "من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه" بود. خدایش در دریای رحمت خویش غوطه‌ورش سازد و به بازماندگانش شکیبایی و پاداش نیکو عطا فرماید.

در این چهل سال به مناسبت‌های گوناگون او را دیده و با او همنشین شده‌بودم. او همانی بود که بود. از سویدای دل سخن می‌گفت بدون هرگونه آلایشی. به خوبی توانسته بود خودش را در جمع محو کند. لذا، هیچ منیّتی را در او نمی‌دیدی. لبخند از لبانش محو نمی‌شد و در سخت‌ترین شرایط به آینده امیدوار بود. آن‌چه را که باور داشت بدون هرگونه لکنتی بر زبان می‌آورد. از این رو مردی جوانمرد و آزاده بود. آزادگی صفت برجسته او بود به نحوی که همگان او را از این بابت می‌ستودند.

آخرین بار حدود دو سال پیش او را در دفتر دوست و هم‌رزم او آقای سید کاظم موسوی بجنوری رییس مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی زیارت کردم. عصا به‌دست به همراه آقازاده‌ی برومندش آمده‌بود. مریض حال بود و به سختی راه می‌رفت. ولی، هم‌چنان خندان و بشاش بود. جویای حالش شدم. خندید و گفت همین وضعی هستم که می‌بینی. گرچه بسیار کم‌سخن بود، لیکن هیچ‌گاه از فعالیّت جمعی دست نشست. و تا آخر عمر غمِ کارگران و زحمتکشان را در سینه داشت.

روحش شاد و یادش گرامی باد. باشد که ما نیز با خاطری خوش به معبود به‌پیوندیم.

🖋عباس آخوندی - ۲۵ تیرماه ۱۳۹۹

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢گزارش یک نامه‌نگاری: پاداش و مکافات ایستادگی بر یک سیاست

🔸در تاریخ هجدهم تیرماه آقای رییس جمهور در جلسه هیات وزیران مطالبی را در باره بخش مسکن گفتند از جمله فرمودند که "اعتراف می‌کنم". همین کفایت می‌کرد که تیرها از چله کمان بر آیند و زمین و زمان را به هم بدوزند. از این رو، روز شنبه بیستم تیر نامه‌ای تحت تاثیر فضای ساخته شده نامه‌ای با لحنی تلخ برای رییس جمهور نوشتم -که به پیوست است و ایشان طی شماره 12140-99/م مورخ 21/4/1399 پاسخی به شرح زیر ارسال فرمودند. هم‌چنان‌که باستحضار ایشان رساندم این مکاتبه را انتشار می‌دهم تا سرمشقی برای یک گفتگوی سالم و دردمندانه در جامعه باشد.

__"جناب آقای دکتر آخوندی
سلام علیکم
خدمات جنابعالی به ویژه در راه، راه‌آهن، خطوط هوایی و بنادر همیشه در یاد و ذهن من و زبان من ذکر می‌شود.
در زمینه مسکن، ما همیشه وحدت نظر نداشتیم و در عین حال ناچار بودیم کار ناقص و غیر علمی انجام شده را به اتمام برسانیم. آنچه من گفتم، با آنچه برخی آن را تبلیغ کردند، تفاوت بسیار بوده و هست.
برایتان آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون دارم."

__🔸از لطف و قدرشناسی ایشان سپاس‌گزارم. در واقع تقدیر ایشان به تمام همکاران سخت‌کوش من در وزارت‌خانه تعلق دارد و اگر توفیقی حاصل شده نتیجه همکاری همگان در دولت بوده‌است.

🔸در نامه‌ای که نوشته‌بودم تمام تلاش من این بود که صادقانه کاستی سیاست‌های حوزه‌ی مسکن را گوشزد نمایم و به باور خودم از افتادن در گردونه‌ی راهکارهای ناموفق پرهیز دهم. ایشان در پاسخ، ضمن تاکید بر نقاط قوتِ وزارت‌خانه و تقدیر از آن‌ها، از موضع صداقت، از بیان اختلاف نظر در حوزه‌ی سیاست‌های مسکن دریغ نفرمودند. و این درست است. چون مجامله در مواضع به هیچ‌وجه راهگشا نیست. ولی دلیلی ندارد که مرزهای اخلاق و ادب در نوردیده شوند.

🔸با توجه به بیانات اخیر مقام معظم رهبری خطاب به نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی امیدوارم که شاهد تغییر آشکار در گفتگو و نقد سیاستی در جامعه باشیم. و هر مخالف سیاستی را خطاکار نخوانیم. از سیاست‌های خود دفاع کنیم و سیاست دیگری را نقد منصفانه کنیم، بدون آن‌که بر کسی تهمتی وارد کنیم و یا دشنامی دهیم که به گفته ایشان "بعضی‌اش حرام شرعی هم هست وجایز نیست".

🔸برای رییس جمهور محترم و همکاران عزیز در دولت و هم‌چنین مجلس محترم و قوه قضائیه‌ی ارجمند در خلق فضایی کارآمد برای پیشبرد امور کشور در این شرایط خطیر و کرونایی از خدای تعالی آرزوی توفیق بیش از پیش دارم.
با سپاس

عباس آخوندی
27 تیرماه 99

🔻برای مطالعه متن نامه و ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید
📑https://telegra.ph/Letter-07-17


@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
عباس آخوندی pinned «💢گزارش یک نامه‌نگاری: پاداش و مکافات ایستادگی بر یک سیاست 🔸در تاریخ هجدهم تیرماه آقای رییس جمهور در جلسه هیات وزیران مطالبی را در باره بخش مسکن گفتند از جمله فرمودند که "اعتراف می‌کنم". همین کفایت می‌کرد که تیرها از چله کمان بر آیند و زمین و زمان را به هم…»
💢مجلس دهم در سه قاب

قاب سوم: استقراض از روسیه

🖌عباس آخوندی، خردادماه۱۳۹۹

🔸قاب سوم تصویب اجازه‌ی استقراض پنج میلیارد دلار از روسیه در فرایند اصلاح قانون بودجه سال ۱۳۹۵ بدون درخواست و پیشنهاد دولت بود. ایرانیان خاطره تلخی از استقراض خارجی که موجب خدشه به حاکمیّت ملِّی و دخالت خارجی و مشخصا روس و انگلیس شد دارند. از همین رو در اصل هشتادم قانون اساسی آمده است که: "گرفتن‏ و دادن‏ وام‏ یا کمک‌های‏ بدون‏ عوض‏ داخلی‏ و خارجی‏ از طرف‏ دولت‏ باید با تصویب‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ باشد". بر اساس سیاق این اصل قاعدتا دولت باید متقاضی دریافت وام و مجلس تصویب‌کننده باشد. طرفه آن‌که در این اجازه‌ی استقراض هیچ درخواست و لایحه‌ای از سوی دولت به مجلس ارائه نشد، شرایط وام، مورد دقیق مصرف آن، حقوقی که دولت ایران از خود در صورت عدم امکان ایفای تعهدات اسقاط می‌کند و نظام داوری اختلافات معین نگشت و هیچ و بحث و بررسی پیرامون آنها صورت نگرفت و تنها آقای دکتر نوبخت به عنوان نماینده دولت به هنگام بحث در باره موضوع نظر موافق داد حال آن‌که چنین دارخواست چنین استقراضی هیچ‌گاه در دولت به بحث گذاشته نشده‌بود. بر اساس آن‌چه من در سوابق مجلس دیدم این بود که آقای غلامرضا تاجگردون نماینده گچساران و باشت این موضوع را به اتفاق گویا سه تن دیگر پیشنهاد نموده‌است و در صحن علنی مجلس تصویب شده‌است.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت کلیک کنید:

📄https://vrgl.ir/r9VzA

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢مسکن مهر پردیس - گزارش به مردم

🖌عباس آخوندی - تیرماه ۹۹

🔸مسکن مهر پردیس شاید بیش از سایر پروژه‌های این طرح بر سر زبان‌ها افتاد. با توجه به اندازه‌ی پروژه‌های آن و نزدیکی آن به تهران و هم‌چنین درگیری آن با مساله‌های گوناگونی چون آماده سازی زمین، و خدمات زیربنایی و روبنایی، و مساله‌های اقتصادی و اجتماعی نمونه‌ی مناسبی برای بررسی است. من در این گزارش تلاش می‌کنم فرایند پیدایش، طراحی، اجرا، تامین خدمات زیربنایی و روبنایی، تامین مالی و تحویل واحدهای آماده به پیش‌خریداران را به ملّت عزیز گزارش کنم. به‌ویژه، در این روزها که سختی معیشت زندگی را بر مردم بیش از هر زمان دیگر تنگ کرده و هر روز سخت‌تر می‌شود و درخواست برای مداخله دولت در امر ساخت‌وساز مسکن از سوی برخی گروه‌های سیاسی پژواک می‌گردد و مجلس و دولت هم در صدد بازنگری سیاست‌های بخش مسکن هستند. بی‌گمان، بدون واکاوی ریشه‌های مشکل، سیاست‌های مقطعی و بدون جامع‌نگری تنها بر وخامت اوضاع خواهد افزود. لذا، توجه به نمونه‌های واقعی و واکاوی ریشه‌های آن‌ها از ضرورتی حیاتی برخوردار است.

🔻برای مطالعه متن گزارش روی لینک زیر کلیک کنید:
📄https://vrgl.ir/sZLsZ

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢نقد مجلس در سه قاب

🔸قاب اول: #مجلس و #صدای_جامعه
در نقد #دموکراسی و #دولت_مدرن در ایران تنها نباید به نقد قوه‌ی مجریه اکتفا کرد بلکه باید سه قوه از جمله مجلس را نیز نقد کرد. در این پست و دو پست بعدی من تلاش کرده‌ام که در سه قاب مجلس را از سکوی یک #وزیر نقد کنم. البته ادعا ندارم که یک نقد سیستماتیک و همه‌جانبه انجام داده‌ام ولی، تلاش کرده‌ام در هر یک از این سه قاب با یک سنجه مشخص به #نقد_مجلس بپردازم.

امید که این سبب شود ناقدان دیگر ورود کنند و این بحث را پی بگیرند.

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
به‌نام حضرت حق

◾️به یاد استاد مهدی طالب

چه سال سخت و نامرادی است. هر روز باید خبر از دست ‌شدن عزیزی را بشنویم. و امروز با خبر شدم که استاد عزیز جناب آقای دکتر مهدی طالب استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران دعوت حق را لبیک گفته‌ و به دیار ابدی شتافته‌است. او استادی گرامی و مشاوری صدیق برای مدتی طولانی برای من بود. از صمیم قلب او را دوست داشتم و می‌ستودمش.

در مدت مسئولیّت بنیاد مسکن و به ویژه در جریان بازسازی مناطق آسیب‌دیده بر اثر زلزله رودبار-منجیل در سال ۱۳۶۹ همکاری ما اوج گرفت. بیش از دویست هزار واحد مسکونی بر اثر زلزله آسیب دیده بودند و ما افزون بر تدارکات فنی، تجهیزاتی و مصالح ساختمانی نیاز به فهم نحوه‌ی تعامل با آسیب‌دیدگان به ویژه روستائیان و نحوه توان‌افزایی آنان داشتیم. استاد طالب که متخصص تعاون روستایی بود، راهنمای کم‌نظیری برای ما بود. ایشان نه تنها در ستاد و در جریان تدوین نحوه سازمان‌دهی نظام بازسازی مناطق آسیب‌دیده به ما کمک کردند که خودشان در منطقه زلزله‌زده شخصا حضور یافتند و هم تمام همکاران ما را آموزش دادند و هم در نشست‌های با روستائیان آسیب‌دیده از زلزله، سازمان مشارکت بنیاد-روستائیان را در عمل مستقر نمودند. این تجربه‌ی بازسازی از موفق‌ترین تجربه‌های بازسازی مناطق سانحه‌دیده بود و استاد مهدی طالب در آن نقش مؤثری داشت.

مهدی طالب عزیز در دوره‌ای که در وزارت مسکن و شهرسازی نیز بودم به عنوان مشاور امور اجتماعی همکار من بود. ما بر این باور بودیم که امر مسکن تنها مساله‌ی فنی و یا مالی نیست. بلکه، دارای ابعاد اجتماعی مهمی است. ما به شهر و خانه به عنوان سازمان و نهادهای اجتماعی نگاه می‌کردیم و معتقد بودیم که باید درکنار سایر مسائل، این بعد نیز مورد توجه قرار گیرد. او شورای اجتماعی وزارت مسکن و شهرسازی را بنیان گذاشت و در تصمیم‌گیری‌ها به ما کمک می‌کرد. و در پایان برای آن‌که تجربه یک دوره وزارت مسکن و شهرسازی تدوین گردد در تدوین مجموعه چهار سال، چهار گام که در واقع گزارش اقدام‌های مهم من در دوره وزارت مسکن و شهرسازی است کمک جدی به من نمود.

اکنون که به آن دوران و زمان‌های بعد از آن نگاه می‌کنم تماما از او خاطره خوب دارم. برای او از درگاه حضرت احدیت آرزوی آمرزش و غفران دارم و برای خانواده محترمش، همکاران گرامی‌اش در دانشگاه تهران و دانشجویانی که از کلاس‌ها و رفتار او کسب دانش کردند و برای تمام دوستدارانش آرزوی شکیب و سزای نیک دارم. خداوند ما را نیز به نیکی به این خوبان ملحق سازد و او را در جنت و فردوس خود جای دهد. روحش شاد.
🖋عباس آخوندی - ۹۹/۵/۵

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢نقد مجلس در سه قاب
قاب دوم: اقتدار قانون‌گذاری مجلس

🔸هم‌زمان با مجلس دوره دهم هیات نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی به عنوان زیرمجموعه مجمع تشخیص مصلحت شکل گرفت. این هیات در قد و قواره یک رکن جدید و خارج از قانون اساسی به‌عنوان ناظر بر سه قوه و ظهور و بروز پیدا کرد و عملا اقتدار قانون‌گذاری مجلس را با چالش مواجه ساخت.

🔸مطابق قانون اساسی، شخص رئیس‌جمهور بنا به وظیفه قانونی‌اش می‌باست زودتر از هر کس تذکر قانون اساسی می‌داد و مجلس نیز می‌بایست قاطعانه در برابر این بدعت واکنش نشان می‌داد که هر دو در عمل منفعل بودند. با این اتفاق اقتدار مجلس و شورای نگهبان به عنوان مرجع رسمی قانون‌گذاری کشور و پاسدار قانون اساسی تضعیف شد و نهادی شکل گرفته توان توقف مصوبات مجلس را دارد.

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢دوگانه اجاره و تسهیلات مسکن گزارش به مردم

🖌عباس آخوندی - مرداد 99

🔸میزان اجاره‌بها و اقساط تسهیلات مسکن تاثیر و تاثر متقابلی بر یکدیگر دارند و با هم دو متغیر از متغیرهای اصلی بازار مسکن را شکل می‌دهند. البته رژیم مالیات بر مستغلات نیز به عنوان یک ابزار تنظیمی نقش مؤثری در این بازار دارد. تفکیک این سه عامل از یکدیگر نه‌تنها کمکی به عرضه و تسهیل دسترسی متقاضیان به مسکن مناسب و در استطاعت را نمی‌کند بلکه، شرایط را سخت‌تر و گرهی بر گره‌ها می‌افزاید. در این گزارش به دوگانه‌ی اول پرداخته می‎شود و موضوع مالیات بر مستغلات را در یک گزارش مستقل؛ به قید حیات گزارش خواهم نمود. هدف از ارائه‌ی این گزارش به هیچ‌وجه مخالفت با راه‌دوکارهای اتخاذی دولت، از جمله اعطای تسهیلات ودیعه اجاره نیست بلکه، در پی آن هستم که تصویر کامل‌تر و دقیق‌تری از شرایط اقتصاد مسکن ارائه کنم تا هم متقاضیان و هم متخصصان حوزه‌های حقوق و اقتصاد و سیاست‌گذاران از تجربه گذشته درس بگیرند و در تصمیم‌های‌شان ملحوظ نمایند.

🔸از منظر اقتصادی مبلغ قسط بازپرداخت تسهیلات بانکی خرید خانه و مبلغ اجاره‌بها در بحث تصمیم‌گیری برای خرید و یا اجاره مسکن دو خدمت قابل‌جایگزینی هستند. بدین معنی که اگر مبلغ قسط کمتر و یا در حوالی نرخ اجاره‌بها باشد متقاضیان مسکن ترجیح می‌دهند که به خودشان تا جایی که ممکن است سختی بدهند و هرچه اندوخته دارند به‌عنوان مبلغ اولیه تامین و به‌جای مبلغ اجاره، اقساط ماهیانه بپردازند، با این چشم‌انداز که در پایان مالک یک واحد مسکونی خواهند شد. اما اگر مبلغ اجاره نسبت به مبلغ قسط کمتر باشد، افراد ترجیح می‌دهند که به‌جای خرید از دارایی‌شان به هر میزان که هست استفاده‌ی مطلوب‌تری در زمان حال کنند تا این‌که درگیر پیامدهای خرید خانه برای یک مدت طولانی شوند. از این رو ‌است که همواره بانک‌های مرکزی در دنیا به دو شاخص مهمی که در سیاست‌گذاری پولی توجه دارند، تغییرات روند نرخ‌های اجاره‌بها و اقساط تسهیلات مسکن متناسب با سود تسهیلات است. و به‌موقع جهت تعادل به بخشی به بازار ورود می‌کنند.

🔸البته پیش از ورود به بحث ضروری است که این نکته را متذکر شوم که اساسا موضوع قیمت تابعی از شرایط اقتصاد کلان است و مساله‌ای بخشی نیست. به ویژه زمانی که شاخص کل سهام در بازار بورس تهران نسبت ابتدای سال 1397 حدود 21، ارز حدود 4.5 و سکه 6.8 برابر می‌شود، طبیعی است که نرخ مسکن نیز در تهران حدود 3.7 برابر رشد کند. لیکن در این گزارش ما موضوع را از منظر درون‌بخشی مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم و شرایط محیط اقتصاد کلان را مفروض می‌گیریم. اگر چنین فرضی را منظور ننمایم از یک سوی، امکان ورود به بحث بخشی را نخواهیم داشت و از سوی دیگر، تمام نتیجه‌گیری‌ها از اعتبار ساقط می‌شوند.

🔻برای مطالعه ادامه متن روی لینک زیر کلیک کنید

📄https://vrgl.ir/2SxRo

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢همکار گرامی جناب آقای مهندس علی عابدزاده

مدیریت آسمان ایران و راهبری صنعت هوانوردی در این شرایط تحریم و نبود تمرکز در تصمیم‌گیری کاری بس دشوار بود و هست
خدا قوت

عباس آخوندی - ۱۷ مرداد ۹۹

@AbbasAkhoundi
💢سر بر آستان غدیر

🖌عباس آخوندی، روز عید غدیر - مردادماه 1399


بر آستان جانان گر سر توان نهادن
گلبانگ سربلندی بر آسمان توان زد

🔸غدیر بخشی از هویّت ماست. بی‌هویّت نمی‌توان زندگی کرد و نه با کسی گفت‌وشنود داشت. وحدت و ائتلاف و یا دشمنی و جنگ وقتی تحقق می‌یابد که به گفته‌ی دکارت ما بیندیشم و بر هستی خویش آگاه باشیم. بدون آگاهی از هستی خویش ما ذره‌ای معلق در جهان‌ایم که به‌هر سویی رانده می‌شویم و ابزاری هستیم در دست قدرت‌مندان که به هر نحو بخواهند از ما بهره ببرند و بهره‌بکشند.

🔸امروز در روز عید غدیر دلم هوای مولایم امیرالمومنین را کرد. بی‌اختیار به سمت کتاب الغدیر کشیده‌شدم. خواستم چند قطعه شعر ناب از شاعران آغازین در سده‌ی اول هجری را بخوانم. دیدم مرحوم علامه امینی(ره) می‌گوید شعر غدیر فراتر از عشق و احساس و ناظر بر حقیقت و عینیت تاریخ است. پس اگر می‌خواهی در این دریای غدیر وارد شوی با آگاهی و از روی عشق و محبت وارد شو. "شاعران غدیر در پی بیان داستانی هستند که در دنیای عینیشان واقع شده و آن‌چه در قالب شعر گفته‌اند، بیان آن حقیقت است". این عینیت در کنار عشق "رهرو حق‌جو را به چشمه‌ی زلال حقیقت می‌رساند...و چه بسیار از این آوازها که از دل شاعران بر می‌خیزد، در دل شب نوای دل‌نشین کاروانیان می‌شود و... در دل رهروان شور زندگی می‌افکند و نوید صبحی دل‌افروز را به بشر می‌دهد".

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید:
📄https://vrgl.ir/qdAr4

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢بازخوانی اخلاق عمومی و خصوصی در ایران:
به بهانه سی‌ونهمین سالروز ریاست جمهوری شهید رجایی

🖌عباس آخوندی در گفت‌وگو با مجله تجارت فردا، مردادماه ۱۳۹۹

🔸سوال نخست » در سیاست ورزی ایرانی، «مردمی بودن» به چه معناست و چرا مفهوم مردمی‌بودن و ساده‌زیستی در میان مردم ایران، مفهومی جذاب بوده است؟ ایا این جذابیت هنوز هم باقی است و می‌تواند سیاست‌مداران را به صدر بنشاند؟

🔹حتما می‌تواند تاثیر گذار باشد. البته این مساله به درک جامعه و تلقی عمومی از مفهوم سیاست باز می‌گردد. گاهی، سیاست به عنوان «سازماندهی عمل جمعی» تلقی می‌شود که یک ملت قصد دارد که یک عمل خاص را سازماندهی کند تا به اهداف جمعی برسد. در این صورت، به هیچ شکل این مساله برجسته نمی‌شود که آیا این سیاست مدار، ساده زیست هست یا نیست؛ چون در این وضعیت، آنچه مورد توجه قرار می‌گیرد، مساله «جمع»، «منافع جمعی» و «منافع ملی» است، صفات شخصی در حد وفاداری ملی و پایبندی به قانون در دستور کار قرار می‌گیرد و بیشتر از رفتار خصوصی فرد، فرایندهای سازماندهی، موضوع سیاست‌گذاری، نحوه مشارکت، منافع ملی، گفتمان و مشارکت اجتماعی و مباحثی از این دست بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. اما اگر به عرصه سیاست در ایران بازگشت نماییم، بحث بر سر «حکومت اشخاص» است. یک فرض مشخص بر ذهنیت و تلقی عمومی وجود دارد که در یک طرف، «حاکم» و با بهتر بگوییم «هیات حاکمه» قرار دارد و در طرف دیگر «مردمِ تحت حاکمیت» وجود دارند.لذا، عملا مساله سازماندهی عمل جمعی مطرح نیست و آنچه مورد توجه می باشد، شیوه و معیار تصمیم‌گیری حکومت است. در این شرایط، برای افراد این مساله اهمیت دارد که حکومت چقدر به مسائلی چون اخلاق فردی (مثل ساده‎زیستی و...) توجه دارد. در سازمان عمل جمعی نیز بحث بر سر ویژگی های مثبتی چون درستکاری وجود دارد اما در آنجا، نقش فرد در قالب نقش «دولت مدرن» به عنوان یک «نهاد غیرِفردی» قرار می‌گیرد. با این حال، در ایران چون بحث حکومت مطرح است و حکومت هم با اشخاص تعریف می‌گردد لذا رفتار فردی، بیشتر قابل توجه است.

🔹 در ایران، در وضعیّت ضعف دولت مدرن، «فرایندها» چندان مدنظر نیستند و در مورد گفتمان‌ها و منافع ملی اغلب بحث جدی صورت نمی‌گیرد، لذا، سیاست‌ها به افراد گره خورده‌اند و رفتار فرد، مبین یک سیاست است نه یک گفتمان. این موارد، امروزه عینیّت صحنه‌ی سیاست در ایران را شکل می‌دهند. آشکارا، همه چیز مبتنی بر فرد است. به همین دلیل، رفتارهای نمایشی همچون ساده‌زیستی کماکان در موفقیت سیاست‌مدارن موثر است؛ چرا که هنوز هم گفتمان جمعی و ارزش‌های ملی مورداجماع در کشور وجود ندارد و فرایندی برای گفتگو پیرامون یک موضوع مثلا موضوعات اقتصادی مثل قیمت ارز یا سایر سیاست‌های اقتصادی شکل نمی‌گیرد. لذا همه چیز به رفتار یک سیاست‌مدار باز می‌گردد که چقدر افرادی که تحت تاثیر این سیاست‌مدار هستند، می‌توانند با او احساس همدلی کنند و احساس کنند که چقدر از جنس خودشان است. شعار «مردی از جنس مردم» برامده از همین نگاه است. بر همین اساس، مشارکت واقعی و ضمنی در فرایندها شکل نمی‌گیرد و احساسات جایگزین رویه‌ها می‌شود.


🔻برای مطالعه ادامه مصاحبه و سوالات که در مجله تجارت فردا به چاپ رسیده است روی لینک زیر کلیک کنید:

📄https://vrgl.ir/Q2xKr

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢انتشار اوراق سلف نفت و ضرورت تصویب آن در مجلس

🖌عباس آخوندی، مردادماه۱۳۹۹

🔸این روزها طرح گشایش اقتصادی بر مبنای انتشار اوراق سلف نفت روی میز سران قوا قرار گرفته‌است. فارغ از درستی و یا نادرستی طرح، برخی نمایندگان بر این باورند که لازم است این موضوع در مجلس شورای اسلامی مورد تصمیم‌گیری قرار گیرد. حق به جانب نمایندگان است. قاعدتا جناب رییس جمهور که حقوق‌دان هستند آگاه هستند که جلسه سران قوا تنها جایگاه رایزنی و هاهنگی دارد و بر اساس قانون اساسی مرجع صالح برای قانون‌گذاری نیست.

🔸از سوی دیگر کسری بودجه حتی پیش از کرونا بیش از ۱۴۰هزار میلیارد تومان پیش بینی‌می‌شد. اکنون که با توجه به شرایط اقتصادی سخت‌تر از گذشته و هزینه‌های تحمیلی ناشی از کرونا این رقم به بالای ۲۰۰هزارمیلیارد تومان افزایش یافته است. تصور این‌که گشایش اقتصادی با یک طرح حاصل می‌شود حاکی از ساده‌انگاری است. راه دشواری در پیش است و نیاز به همراهی تمام ارکان حاکمیّت است. هرگونه تدبیری در باره‌ی کسری بودجه می‌بایست بر اساس اصلاحیه بودجه و تصویب مجلس شورای اسلامی باشد.

🔻از منظر سیاسی نیز شریک کردن مجلس در تصمیم‌گیری به سود حاکمیت قانون، منافع ملی و ایجاد اجماع ملی است.

📄https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/c-snvfxcggpoa5

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢مساله ایران، ایده ایران و انتخابات ۱۴۰۰

🔸مساله ایران موضوع کانونی انتخابات ۱۴۰۰ خواهد بود و هیچ گروهی گزیری جز پاسخگویی به آن ندارد. توزیع منابع نسل‌های آینده و تکرار شعارهای شکست‌خورده اگر در کوتاه مدت هم با اقبال مواجه شود هم‌چون نتیجه انتخابات ۱۳۸۴ ایران را در بن‌بستی عمیق‌تر از منظر توسعه و امنیت فرو خواهد برد. نتیجه این رویکرد جز توزیع فقر و فقیرتر کردن مردم چیز دیگری نیست. از این رو ایده‌ی ایران بناچار در کانون توجه ایرانیان قرار خواهد گرفت. این مصاحبه به این موضوع پرداخته است.

🔻برای مطالعه متن مصاحبه روی لینک زیر کلیک کنید
📄https://bit.ly/2DN1bkn

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢آزادگان شما سرفرازید

🖌عباس آخوندی

🔸 26 مرداماه سالروز ورود آزادگان سرافراز به میهن اسلامی را گرامی بداریم. هنوز وقتی خبر به اسارت رفتن دوست عزیرم آقای مهندس ناصر خالقی را می‌شنوم بغض گلویم را می‌فشارد. به خانم دکتر پروین کریم‌زاده همسر ایشان که همکار ما در جهاد سازندگی بود و فکر کنم دو ماهی بود که با ایشان ازدواج کرده‌بود زنگ زدم. گریه امانش نمی‌داد... این اسارت ده سال به‌طول انجامید. و در این مدت، خدای تعالی به او فرزندی داد که در بازگشتش به استقبال او برود. افرادی چون ناصر هزاران بودند که با جانفشانی و تحمل رنج و درد ایران اسلامی را از گزند تجزیه و تجاوز در امان داشتند.

🔸بی‌گمان رنج اسارت از طاقت‌فرساترین رنج‌های انسانی است. آن هم در زندان‌های پُرشکنجه صدام به هیچ قانونی پایبند نبود و مانع ثبت نام بسیاری از آزادگان حتی در سیستم صلیب سرخ جهانی بود. امروز، ما همه با هر طرز تفکری وام‌دار آنان هستیم و می‌بایست از یک‌پارچگی ملی، تمامیت ارضی و آرمان استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی پاسداری کنیم. در این راه آحاد ملت ایران به طور عام و ارتش جمهوری اسلامی، سپاه پاسدارن، بسیج و جهادسازندگی به صورت سازمان یافته جان‌فشانی و رشادت کردند. آنان جنگیدند، شهید شدند و اسیر گشتند تا این سرزمین از گزند دشمنان این آب و خاک محفوظ بماند. و اینک ما هستیم و ایران سرفراز. فردوسی گفت:

که ایران چوباغیست خرم بهار
شکفته همیشه گل کامگار

سپاه و سلیحست دیوار اوی
به پرچینش بر نیزه‌ها خار اوی

اگر بفگنی خیره دیوار باغ
چه باغ و چه دشت و چه دریاچه راغ

نگر تا تو دیوار او نفگنی
دل و پشت ایرانیان نشکنی

کزان پس بود غارت و تاختن
خروش سواران و کین آختن

🔹امروز رزوگار سختی داریم. ولی، این همه نباید موجب آن شود که پراکنده شویم و خدای ناکرده دیوار باغ ایران شکسته شود. در کنار هم بمانیم و ایران را برای فرزاندانمان آزاد و آباد بداریم. یک‌بار دیگر سالروز بازگشت آزادگان سرفراز را از صمیم قلب گرامی بداریم و برای‌شان و خانواده گرامی‌شان آرزوی بهترین‌ها را داشته باشیم.

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢فعل و یا ترک فعل: قانون چه می‌گوید

وقتی که سیاست‌های مسکن قربانی اهداف سیاسی می‌شوند

بخش دوم مصاحبه با خبرآنلاین، مردادماه۹۹

🔸چندی است که موضوع جدیدی تحت عنوان ترک فعل از سوی برخی مقامات طرح شده‌است. فارغ از مبنای حقوقی موضوع و نحوه‌ی‌ طرح آن که بی‌سابقه و خلق‌الساعه است، مایه انسداد سیاست‌گذاری و سیاست‌ورزی در کشور نیز هست. قانون فعل‌ها و ترک فعل‌هایی که موجب مواخذه است را مشخص کرده‌است. فراتر آن، نظر شخصی است. به هر روی، نحوی که موضوع طرح می‌شود، هر گروه می‌تواند گروه دیگر را که سیاست مورد نظر او را پی‌نمی‌گیرد به ترک فعل‌ متهم کند. بنابراین، دیگر بحث سیاست‌گذاری و سیاست‌ورزی و انتخاب مردم در انتخابات مطرح نیست. موضوع به مبادله اتهام بین گروه‌ها و دوئل میان آنها برای حذف یک‌دیگر فروکاسته می‌شود. در این باره، اگر عمری بود، جداگانه بحث خواهم کرد.

🔸در فضای سیاسی پیش گفته، این روزها چند تن از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی بحث ترک فعل در وزارت راه‌وشهرسازی در دوره‌ی تصدی این‌جانب، به دلیل عدم اقدام به ساخت مسکن توسط دولت را مطرح کرده‌اند. از نمایندگان مجلس که در مرکز قانون‌گذاری کشور نشسته‌اند، انتظار می‌رفت کمی به مبانی قانونی ادعاهاشان توجه کنند. از قضا چندی پیش در باره مبانی قانونی ورود دولت به امر ساخت مسکن و مغایرت آشکار آن با قانون اساسی، سیاست‌های ابلاغی رهبری و قانون عادی مجلس در مصاحبه‌ای با خبرآنلاین سخن گفته‌بودم. در این مصاحبه تجربه سایر کشورها و سیاست‌های درست را که موجب خانه‌دار شدن مردم و تعادل بازار می‌شود را نشان داده‌بودم. . گفته بودم که چگونه این سیاست‌های قربانی اهداف سیاسی سیاستمداران می‌شود و چگونه با شعار طرفداری از خانه‌سازی برای محرومان، سفره برای دیگران پهن می‌شود و اولین گروهی که حذف می‌شوند همان محرومان هستند. این مصاحبه امروز انتشار یافته‌است که عینا از نظر خوانندگان عزیز می‌گذرد.

🔸به هر روی، لازمه‌ی بالندگی صحنه سیاست‌ورزی به این است که سیاست‌گذاران و سیاست‌ورزان با شفافیت، بدون آن‌که متهم شوند، سیاست‌های خود را به معرض داوری و انتخاب عموم بگذارند. آنان باید از سیاست‌های خود دفاع کنند تا تفاوت سیاست‌ها برای مردم آشکار شود و ملت عزیز امکان انتخاب داشته باشد.

🔻برای مطالعه متن مصاحبه روی لینک زیر کلیک کنید

📝https://bit.ly/3azFEHY

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
عباس آخوندی pinned «🔵 چرا اقتصاد ایران این گونه شد؟ و چه باید کرد؟ 🔸دیروز درباره موضوع فوق در همایش سیاست‌های توسعه مسکن صحبت کردم. با توجه به اینکه موضوع تمام زندگی مردم را در نوردیده، بهتر دانستم که ویدئوی آن را به آدرس زیر برای اطلاع عموم هم‌وطنان عزیز منتشر نمایم. هر چند…»
2024/10/01 07:16:28
Back to Top
HTML Embed Code: